S stemmer oftere med Venstre end med DF

Både S og DF er mere allieret med regeringen end med hinanden, viser en optælling af, hvordan partierne stemmer i folketingssalen

Mandag eftermiddag mødes Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, anført af partiformændene Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl, for at diskutere ”jagten på en fair pensionsalder”. Det bliver imidlertid næppe nogen hårdtslående debat, for de to partiledere og deres faglige vært er rørende enige om, at pensionsalderen ikke skal hæves, som regeringen ellers ønsker. Det gentagne samarbejde mellem S og DF er stilfærdigt blevet kaldt for et ”parløb”, mere alvorligt for en ”alliance” og sågar for en “flirt”.


En opgørelse, som data- og analysefirmaet Buhl & Ramussen har foretaget for Kristeligt Dagblad, viser imidlertid, at ”S-DF-aksen”, når det kommer til afstemningerne i folketingssalen, ikke er helt så enig, som man måske kunne tro. Indtil nu har Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti stemt ens i 62,8 procent af afstemningerne i indeværende folketingsår. Det er marginalt lavere end i sidste folketingsår, hvor de to partier var enige i 64 procent af afstemningerne.

Dermed stemmer begge partier oftere sammen med Venstre, end de gør med hinanden. Dansk Folkeparti, der da også er støtteparti for den Venstre-ledede regering, har stemt sammen med Venstre i 80,8 procent af afstemningerne i det indeværende folketingsår. Socialdemokratiet og Venstre har stemt sammen 78,9 procent af gangene. Billedet er det samme for hele perioden siden folketingsvalget for knap to år siden, og Venstre er sågar det parti, som Socialdemokratiet stemmer oftest sammen med i folketingssalen.

Faktisk stemmer Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet også oftere sammen med Liberal Alliance, end de gør med hinanden. I indeværende valgperiode har Socialdemokratiet stemt det samme som Liberal Alliance i 72 procent afstemningerne, mens det for Dansk Folkepartis vedkommende er sket i 80 procent af tilfældene. Det er dog værd at huske, at Dansk Folkeparti og Liberal Alliance har været med til at indgå begge finanslove siden 2015-valget, og at Liberal Alliance for et halvt år siden indtrådte i regeringen sammen med Venstre og Det Konservative Folkeparti.

Ifølge ejer Niels Erik Kaaber Rasmussen fra Buhl & Rasmussen har ”regeringens konstellation” også ”stor betydning for stemmemønstrene”.

”Der er ikke så stor mulighed for, at Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti kan stemme sammen, uden at Venstre er med. For det vil typisk betyde, at der så er et flertal uden om regeringen, og hvis det er en alvorlig sag, vil det betyde, at regeringen ’har’ mistillid. Vi har også set i de seneste sager, hvor Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har været enige, at det har betydet, at regeringen så modvilligt har stemt med dem,” siger han til Kristeligt Dagblad.

Emneord: Folketinget, Blokpolitik, Blå blok, Rød blok, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne, Ny regering, 220517-1
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 20.03.20 Politik
  Lederne: Vigtig hjælpepakke til dansk erhvervsliv

  edernes Hovedorganisation roser den massive hjælpepakke til erhvervslivet, som alle partier i Folketinget er blevet enige om. Det er et meget stærkt signal om, at politikerne vil gøre meget for at hjælpe virksomhederne og lønmodtagerne så skånsomt som muligt gennem corona-krisen.

 • 09.03.20 Politik
  Ny rapport om vejen til 70-procentsmålet i 2030

  I en ny rapport præsenterer Klimarådet en række anbefalinger, der skal få Danmark i mål med 70 procent reduktion i 2030. Omstillingen kræver både hurtige implementeringer af de allerede kendte teknologier og en mere langsigtet, strategisk indsats.

 • 04.03.20 Kommunalt
  Ny udligningsordning: 40 borgmestre sender anbefalinger til Folketinget

  I et åbent brev til regeringen og Folketingets partier kommer 40 borgmestre, Balance Danmark, Landdistrikternes Fællesråd og RimeligUdligning.nu med en række anbefalinger til en ny kommunal udligningsordning. Læs brevet og alle anbefalingerne herunder.

 • 03.03.20 Kommunalt
  Udligningsforhandlingerne: Fælles opfordring fra S-V-borgmestre

  Socialdemokratiet og Venstre må finde hinanden i udligningsforhandlingerne, opfordrer to borgmestre fra hhv. S og V i Furesø og Rudersdal. De to borgmestre har sendt et fælles brev til deres partiformænd med forslag til forbedringer. Udligningsordningen skal give kommuner incitament til at udvikle sig, og den skal sikre en mere ensartet service i kommunerne, mener borgmestrene.

 • 04.10.18 Politik
  Din guide til årets debatter: Her er regeringens lovkatalog for 2018-19

  Flere ministre har udsigt til et travlt folketingsår. Se de væsentlige dele og hent hele lovkataloget her - så har du styr på politikernes årshjul, som også er lobbyisternes menukort.