S: Velfærd først og et stærkere sundhedsvæsen

S-formandens mantra lyder "velfærd først" i kommunalvalget. Men hun giver ingen garantier mod skattelettelser.

En uge før, danskerne skal stemme til kommunal- og regionsvalget, lancerer S-formand Mette Frederiksen Socialdemokratiets valggrundlag, "Velfærd først".

- Fællesnævneren for alle fem regioner og 98 kommuner er velfærd. I hverdagen er det i kommunerne og regionerne, slaget om velfærden står. Derfor går vi i samtlige kommuner og regioner til valg på, at vi prioriterer velfærd, før vi prioriterer skattelettelser, siger hun.

Følg KV17 og RV17 på temasiderne

Vi samler alle væsentlige historier om Kommunalvalget 2017 og Regionsrådsvalget 2017 på disse temasider: KV17 / RV17

I valggrundlaget advarer oppositionslederen mod, at regeringen vil "skære ned på velfærden" for at "få råd til at sænke skatten for dem, der i forvejen har mest".

Men kommuner har ingen magt over fordelingen af skattelettelser - det afgøres alene på Christiansborg. Derfor kritiseres S-formanden for at trække landspolitik ned over kommunalvalget.

Men tingene hører uløseligt sammen, lyder hendes svar:

- Når der kommer flere ældre, skal der også bruges flere penge på ældrepleje. Og når regeringen ikke vil afsætte penge, bliver det et anliggende for kommunerne, for så skal de spare.

Spørgsmål: Men du medgiver vel, at kommunalpolitikere ikke afgør, om skatten skal lettes i toppen?

- Det er et anliggende for Folketinget, men tingene hænger jo sammen. Jo større socialdemokratisk mandat vi får i kommuner og regioner, jo stærkere mandat har vi for eksempel også i forhandlinger over for regeringen.

I 2012 var Mette Frederiksen selv med til at give topskattelettelser, da SRSF-regeringen hævede grænsen for, hvornår man skal betale topskat. 

Adspurgt om det så skal rulles tilbage, hvis hun bliver statsminister, når nu hun altid sætter velfærd først, svarer partiformanden, at der er stor forskel på, om man flytter grænsen eller sænker satsen:

- Og så stod vi også i en økonomisk krise, hvor der skulle sættes gang i økonomien. Nu er vi i den situation, at vi har penge at gøre godt med. 

- Og der står vi så over for et valg: Skal de bruges på topskattelettelser eller velfærd? Der vælger vi velfærd.

Mette Frederiksen forsikrer, at "uanset hvor i landet man bor, kan man altid stole på, at Socialdemokratiet sætter velfærden først". Men siden seneste kommunalvalg har syv S-borgmestre mindst én gang givet skattelettelser. 

Spørgsmål: Er det bevis på, at der er råd til både velfærd og skattelettelser, eller har dine partifæller forringet velfærden?

- Der er jo forskel på kommunerne, og lur mig, om der ikke også i nogle af de kommuner, du nævner, er indgået brede aftaler, hvor der som et samlet kompromis så er givet skattelettelser. 

- Det har jeg selvfølgelig tillid til, at man gør, som det er bedst i de enkelte kommuner.

Spørgsmål: Så det kan altså godt være, S-borgmestre igen giver skattelettelser, selv om I går til valg på "velfærd først"?

- Vi er jo et parti, der samarbejder med andre partier og indgår de nødvendige politiske kompromiser. Det er det vilkår, der gælder i dansk politik.

 

OVERBLIK: S sætter fire mål for et stærkere sundhedsvæsen

Her er partiets fokuspunkter for regionerne, der driver sundhedsvæsenet: 

1. Læge tæt på hjemmet

Alle skal have en læge tæt på deres hjem. Der skal uddannes flere praktiserende læger, og så mange af uddannelsesstillingerne som muligt skal oprettes i områder med lægemangel.

Der skal også etableres nye lokale sundhedshuse, hvor forskellige faggrupper som læger, sygeplejersker, psykologer og fysioterapeuter arbejder sammen.

2. Flere skal overleve kræft

Kræftpatienter skal have endnu bedre behandling og til tiden, så flere overlever.

Det danske sundhedsvæsen skal være blandt de første til at tage nye og mere effektive behandlinger i brug. Der skal investeres og forskes i nye
og bedre behandlinger.

3. Psykiatrien skal løftes

Mennesker med psykisk sygdom skal have den behandling, de har brug for. Især indsatsen for børn og unge skal styrkes.

4. Kronisk syge skal have bedre hjælp

Mennesker med kroniske lidelser skal have bedre hjælp. Behandlingen skal foregå i eller tæt på hjemmet. 

/ritzau/

 

Emneord: KV17, RV17, Socialdemokraterne, Mette Frederiksen, Det Nære Sundhedsvæsen, Sundhedsområdet, 141117
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 20.02.20 Velfærd
  Regeringen har lavet en Robin Hood-model med bind for øjnene

  Gribskovs borgmester Anders Gerner Frost er stærkt forundret over, at den i forvejen økonomisk pressede kommune skal punge ud med yderligere 16 millioner kroner ifølge oplægget til den nye udligningsreform. Derfor har han nu kontaktet statsministeren og indenrigsministeren.

 • 25.06.19 Sundhed
  EU-guld til sund erhvervsklynge

  Danmark er førende inden for samarbejde mellem erhvervsliv og det offentlige, når der skal udvikles ny teknologi. Flere danske klyngeorganisationer har modtaget EU-kommissionens guldcertifikat for at fremme sundhed gennem samarbejde.

 • 02.06.19 Sundhed
  Mange er uden arbejde fem år efter hjernerystelsen

  En tilsyneladende banal hjernerystelse kan få langvarige konsekvenser – patienter med vedvarende smerter har nemlig markant større risiko for, at de fem år efter enten er arbejdsløse eller på førtidspension, viser ny stor undersøgelse.

 • 03.05.19 Sundhed
  Tryggere vej fra sygehus til eget hjem

  En sygeplejerske fra Lejre Kommune får nu sin faste gang på Holbæk Sygehus. Her skal hun samarbejde med indlagte borgere fra Lejre Kommune, deres pårørende og sygehusets personale. Målet er at gøre det tryggere at vende hjem efter indlæggelsen.

 • 21.03.19 Sundhed
  Regeringen fastfryser kommunal medfinansiering på sundhedsområdet

  Regeringen har besluttet at fastfryse den kommunale medfinansiering i 2019, så kommunerne får budgetsikkerhed i år.