Så er der flertal for at undersøge skandalerne i Skat

Karsten Lauritzen (V) vil hurtigst muligt indkalde til drøftelser om en undersøgelseskommission efter S og DF melder klart ud, at skandalen i Skat skal undersøges til bunds. Radikale bakker op.

Efter et fælles krav fra Folketingets to største partier, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, er skatteministeren klar til at gå konstruktivt til værks.
 
- Hvis Folketinget ønsker en undersøgelseskommission, vil jeg selvfølgelig se konstruktivt på det. Og det vil jeg indkalde til en drøftelse af, siger Karsten Lauritzen.

Historierne om Skat

Læs meget mere om skandalerne og planerne med Skat på tema-siden her. 

- Men det er vigtigt for mig at understrege, at vi får kigget på, hvad der er gået galt under de skiftende regeringer – og at det arbejde, vi har sat i gang med at få skattevæsenet til at fungere respekteres. Det vigtigste for regeringen og mig som skatteminister er at få skattesystemet til at fungere og få ryddet op i de problemer, som blev skabt over en årrække under skiftende regeringer. 

- Men jeg forstår godt, at der er nogen, der vil se tilbage. Den tanke har jeg da også selv haft i min tid som skatteminister.

 
Flertal for kommission
Et bredt flertal i Folketinget bakker op om en kommission. Og derfor vil Karsten Lauritzen nu gå i gang med at forberede et oplæg til en kommission, før han indkalder til drøftelser.
 
Adspurgt om det bliver inden sommerferien, svarer han:
 
- Det er selvfølgelig så hurtigt som muligt. Men jeg tror, at partierne har en forventning om, at vi ikke bare mødes til en løs snak, men en reel politisk drøftelse. Det kræver, at tingene bliver forberedt, og det tager tid. Men så hurtigt som det overhovedet er muligt.

Ledelseskommissionen

Se hele vores tema om Ledelseskommissionen her 

Debatten om ledelse og styring af den offentlige sektor blæser stadig med stormstyrke, og New Public Management er flere gange i løbet af 2016 erklæret død. Men hvad kan - om noget - afløse NPM, hvilken styringslogikker bør gælde, og hvordan kommer vi i mål med fremtidens velfærd?

For at fremme god offentlig ledelse har regeringen nedsat en Ledelseskommission, som DenOffentlige følger tæt. 

DF og S lægger op til, at kommissionen løbende afrapporterer, så man kan handle på konklusionerne. Karsten Lauritzen minder om, at der er særlige regler for undersøgelseskommissioner:

- Det sætter begrænsninger for, hvordan vi politisk kan styre, hvor lang tid det tager. En kommission arbejder jo uafhængigt med en dommer i spidsen.
 
Spørgsmål: Hvad tænker du om, at jeres støtteparti går bag om jer og i et fælles fremstød med S presser jer til at nedsætte en kommission, som I hidtil har talt imod?
 
- Jeg har gentagne gange sagt, at jeg ikke har nogen problemer med, at man undersøger ting. Man har haft talrige undersøgelser i nyere politisk historie på Skatteministeriets område. Det vigtige er, at der kommer noget konstruktivt ud af dem, så det ikke bare ender med at være spild af millioner af kroner. Det kan vi sikre i fællesskab ved at lave et fornuftigt kommissorium.
 
Karsten Lauritzen "forstår godt", hvis mange danskere også har et ønske om en tilbundsgående undersøgelse.
 
- Jeg har da også selv tænkt tanken i mine 1,5 år som skatteminister. Jeg har bare set det som min primære opgave at rydde op – og så lade det være op til andre i Folketinget at vurdere, om der var behov for en undersøgelseskommission.
 
Spørgsmål: Så du kan godt se for dig, at der kunne komme brugbare ting ud af sådan et kommissionsarbejde?
 
- Det ved man jo sjældent. Jeg tror, det har været ønsket ved de fleste kommissioner, der er blevet nedsat. Nogle er der kommet noget ud af – andre i mindre omfang.
 
S og DF til VLAK: Kommission skal kulegrave kriserne i Skat
En undersøgelseskommission skal undersøge krisen i Skat til bunds, lyder opfordringen fra S og DF.

- En af de største skandaler i nyere tid er krisen i Skat. Mere end noget andet er den ved at ødelægge befolkningens tillid til vores myndigheder, siger S-formand Mette Frederiksen i pressemeddelelsen.

- Vi ønsker én gang for alle at få afklaret, hvad der er gået galt i Skat. Derfor opfordrer vi regeringen til hurtigst muligt at nedsætte en undersøgelseskommission.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl tilføjer:
 
- En tilbundsgående undersøgelse skal gøre os klogere, så vi kan undgå lignende skandaler i fremtiden. Og det er forudsætningen for, at vi kan genopbygge tilliden til Skat og den samfundskontrakt, vi har med hinanden om, at alle bidrager.
 
Mere konkret ser de to partier behov for at "belyse beslutningsgrundlaget for - og implementeringen af - lovgrundlaget for centraliseringen af skatteinddrivelsen samt Et Fælles Inddrivelsessystem, EFI".
 
Derudover ser de også behov for "generelt at belyse beslutningsgrundlaget og opfølgningen på de seneste mange års effektiviseringer af Skat", står der i pressemeddelelsen.
 
Både røde og blå skatteministre har siddet med ansvaret i de år, hvor antallet af medarbejdere i Skat er dalet, samtidig med at udenlandske kriminelle har snydt for over 12 milliarder kroner i udbytteskat og gæld er blevet inddrevet ulovligt. 
 
Danskernes tillid til Skat er så lav, at den eneste måde at komme videre på er gennem en tilbundsgående undersøgelse, lyder det fra de to partiformænd.
 
- Undersøgelsen skal være grundig, men den skal også være færdig. Det må ikke tage for lang tid. En model kan være, at vi får indsigt i konklusionerne løbende, så vi kan handle på dem, siger Kristian Thulesen Dahl.
 
Alternativet foreslog allerede i sidste uge en kommission. Dermed er der flertal for idéen.
 
Spørgsmålet om en kommission har spøgt på Christiansborg den seneste tid. Mette Frederiksen brugte sin 1. maj-tale på at beskyde V-næstformand og tidligere skatteminister Kristian Jensen. Han er den, der har været skatteminister længst i perioden - nemlig fra 2004 til 2010. Analysen fra kommentatorerne lyder da også, at en stor undersøgelse af Skats nedtur kan blive farlig for Kristian Jensen.
 
Hans partifælle og tidligere forsvarsminister Carl Holst taler åbent for en undersøgelse - og ifølge BT er en håndfuld andre Venstre-folk enige.
 
Radikale: Undersøgelse skal genskabe tillid til Skat
- Jeg tror ikke, at der er nogen, der med fuldt overlæg har truffet beslutning om, at staten skulle gå glip af et trecifret milliardbeløb. Men af samme grund er det vigtigt at undersøge, hvad der er foregået, siger Morten Østergaard. 
 
- Jeg kan godt forstå, at borgere er dybt forargede, når man betaler sin skat og de bøder, man skylder, mens der er andre, som bare lader være, uden at det får konsekvenser. Det er en forargelse, som jeg tror, vi skal tage rigtigt alvorligt i et system, der står og falder med, at vi alle synes, det giver mening at betale en høj skat.
 
Morten Østergaard har også selv været forbi posten som skatteminister. I forbindelse med ministerrokaden 3. februar 2014 blev han udpeget som ny skatteminister, efter at Jonas Dahl (SF) efterlod stolen tom, da SF trådte ud af regeringen.
 
- Når vi i dag kigger tilbage, er jeg da dybt optaget af, om der var noget dengang, vi skulle have gjort anderledes. Jeg vil ikke have siddende på mig, at der er noget, jeg ikke vil have undersøgt, fordi jeg har siddet i regeringens økonomiudvalg i fire år og i skatteministeriet i seks måneder. Tværtimod. Lad os undersøge det hele. Og er der et ansvar at placere, så skal det placeres.
 
 
Emneord: Skat, Skandaler, Karsten Lauritzen, Morten Østergaard, Mette Frederiksen, Carl Holst, Folketinget, Undersøgelser, Undersøgelseskommissioner, Skatteministeriet, Kristian Jensen, 160517
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 16.05.17 Anne-Marie Krogsbøll
  Endnu et forsøg på at slå sagen end?

  Efter at have fulgt med i spørgetimen og efterfølgende interviews med Løkke og Frederiksen, er jeg blevet alvorligt bekymret for, at dette nye ønske om en undersøgelse er endnu et forsøg - også fra socialdemokraterne - på at lave en ny borgfred om ikke at bore for meget i tingene. Dels er det tydeligt, at Løkke stadig ikke har forstået sagens alvor, og at han stadig forsøger "at se fremad" i stedet for at afdække ansvar. Dels lægger Frederiksen op til en lyn-undersøgelse omkring inddrivelsesdelen (dvs. ikke hele forløbet, af en eller anden grund), hvor der skal rapporteres løbende til folketinget. Og som Hans Engel og Anders Langballe sagde på TV2 News, så lyder det meget mærkeligt - ikke som en egentlig undersøgelseskommission.

  Så nu skal vi passe på ikke at lade os berolige for tidligt - jeg frygter, at der endnu engang ikke bliver tale om en virkeligt dybdeborende og fuldstændig kommissionsundersøgelse, men noget andet og mindre omfattende (en udvidet advokatundersøgelse, som Hans Engel kaldte det), som man nu kommer til at sidde og aftale bag lukkede døre, for derefter at bilde os andre ind, at nu kommer den endegyldige kulegravning.

  Lad os ikke tro på det for tidligt! Jeg vil opfordre til, at alle fortsat skriver under på underskriftindsamlingen, så politikerne ikke et øjeblik kan være i tvivl om, at befolkningen mener det:
  https://www.skrivunder.net/skattekommisionnu

  For et gennemgående træk ved de politiske kommentatorers analyser i dag er, at de mener, at det er kommet fuldstændigt bag på de magthavende politikere, hvor alvorligt befolkningen tager denne sag.

  Hvordan i alverden kan det komme bag på politikerne, at befolkningen er rasende over, at 1) milliarderne fosser ud af statskassen uden kontrol og inddrivelse, 2) at man har forsøgt at mørklægge dette, 3) og at man fortsat ikke har givet SKAT sine fulde ressourcer tilbage ift. den gang skatteinddrivelsen gik godt?

  At det kan komme sådan bag på politikerne må vidne om, at 1) at de ikke selv tager sagen alvorligt, 2) at politikerne lever i en fuldstændig lukket boble, hvor de ikke har føling med andet end deres egen virkelighed, langt fra det øvrige samfund, 3)at de simpelthen ikke regner befolkningen for noget, hvis ikke befolkningen råber meget højt.

  Det er simpelthen så vigtigt, at vi får ryddet op i denne sag - den er livsfarlig for både vores samfund og vores demokrati - for har vi mon korrupte politikere? Eller har de bare været uduelige eller magtbegærlige? Det er jo de spørgsmål, der gemmer sig i sagen.

  Så jeg vil kraftigt opfordre alle til fortsat at skrive under - også selv om de ansvarlige politikere lige nu forsøger at få det til at se ud som om, de har lært lektion. Det har de ikke! De forsøger stadig at løbe om hjørner med os. Protester - skriv under!

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også