Så meget har regeringen sparet på konsulenter

Regeringen, KL og Danske Regioner er som en del af økonomiaftalerne for 2021 blevet enige om, at forbruget af eksterne konsulenter i kommuner og regioner er for højt og skal nedbringes. Dermed er der nu under et år efter regeringens tiltrædelse aftalt eksterne konsulentbesparelser i den offentlige sektor på i alt 2 mia. kr. årligt. To tredjedele af regeringens ambition om årlige konsulentbesparelser på 3 mia. kr. er således nået.

Flere opgaver skal løses af dygtige medarbejdere i det offentlige frem for at eksterne konsulenthuse. Derfor har regeringen aftalt med KL og Danske Regioner, at konsulentforbruget skal reduceres med 1,1 mia. kr. i kommuner og regioner. Konsulentforbruget nedbringes allerede med 0,6 mia. kr. fra 2021.
 
Det kommer oven i de konsulentbesparelser i staten på 0,9 mia. kr. årligt, som regeringen allerede har aftalt med aftalepartierne bag finansloven for 2020.
 
Dermed er der samlet aftalt konsulentbesparelser for 2 mia. kr. årligt i den offentlige sektor. Det skal ses i sammenhæng med regeringens ambition om at reducere konsulentforbruget med 3 mia. kr. årligt og i stedet prioritere mere velfærd og grøn omstilling.
 
De frigjorte midler i kommuner og regioner anvendes til at udvikle den borgernære velfærd i kommunerne og til at styrke behandlingskapaciteten i sundhedsvæsenet.
 
Finansminister Nicolai Wammen udtaler:
 
"Det er denne regerings klare ambition at reducere brugen af eksterne konsulenter i det offentlige og i stedet bruge pengene på velfærd og den grønne omstilling. Vi vil flytte midler fra kolde hænder til varme hænder. Det er både sund fornuft og klog brug af ressourcerne, at flere opgaver løses internt af dygtige medarbejdere i det offentlige frem for af eksterne konsulenthuse. Regeringen sætter med økonomiaftalerne for 2021 med kommuner og regioner yderligere handling bag ordene. Mindre end et år efter folketingsvalget har vi nu aftalt konsulentbesparelser for 2 mia. kr. i det offentlige. Dermed har vi på kort tid leveret på to tredjedele af ambitionen. "
 
Finansministeriet på DenOffentlige.dk Finansministeriet
Aktivitet: Artikler: 101 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.