Så meget har regeringen sparet på konsulenter

Regeringen, KL og Danske Regioner er som en del af økonomiaftalerne for 2021 blevet enige om, at forbruget af eksterne konsulenter i kommuner og regioner er for højt og skal nedbringes. Dermed er der nu under et år efter regeringens tiltrædelse aftalt eksterne konsulentbesparelser i den offentlige sektor på i alt 2 mia. kr. årligt. To tredjedele af regeringens ambition om årlige konsulentbesparelser på 3 mia. kr. er således nået.

Flere opgaver skal løses af dygtige medarbejdere i det offentlige frem for at eksterne konsulenthuse. Derfor har regeringen aftalt med KL og Danske Regioner, at konsulentforbruget skal reduceres med 1,1 mia. kr. i kommuner og regioner. Konsulentforbruget nedbringes allerede med 0,6 mia. kr. fra 2021.
 
Det kommer oven i de konsulentbesparelser i staten på 0,9 mia. kr. årligt, som regeringen allerede har aftalt med aftalepartierne bag finansloven for 2020.
 
Dermed er der samlet aftalt konsulentbesparelser for 2 mia. kr. årligt i den offentlige sektor. Det skal ses i sammenhæng med regeringens ambition om at reducere konsulentforbruget med 3 mia. kr. årligt og i stedet prioritere mere velfærd og grøn omstilling.
 
De frigjorte midler i kommuner og regioner anvendes til at udvikle den borgernære velfærd i kommunerne og til at styrke behandlingskapaciteten i sundhedsvæsenet.
 
Finansminister Nicolai Wammen udtaler:
 
"Det er denne regerings klare ambition at reducere brugen af eksterne konsulenter i det offentlige og i stedet bruge pengene på velfærd og den grønne omstilling. Vi vil flytte midler fra kolde hænder til varme hænder. Det er både sund fornuft og klog brug af ressourcerne, at flere opgaver løses internt af dygtige medarbejdere i det offentlige frem for af eksterne konsulenthuse. Regeringen sætter med økonomiaftalerne for 2021 med kommuner og regioner yderligere handling bag ordene. Mindre end et år efter folketingsvalget har vi nu aftalt konsulentbesparelser for 2 mia. kr. i det offentlige. Dermed har vi på kort tid leveret på to tredjedele af ambitionen. "
 
Finansministeriet på DenOffentlige.dk Finansministeriet
Aktivitet: Artikler: 101 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 22.01.21 Politik
  Danmark får ledende rolle frem mod FN`s topmøde om energi

  Danmark har fået en helt central rolle ved FNs generalforsamling til september. For første gang i 40 år har et FN-topmøde ’energi’ som hovedtema, og Danmark er blevet valgt som ’Global Theme Champion’ for netop energiområdet, når stats- og regeringsledere samles til et topmøde i New York om verdensmål 7 – bæredygtig energi til alle.

 • 15.01.21 Politik
  Skatteministeren skærper indsatsen mod organiseret svindel

  Skatteminister Morten Bødskov har netop fremsat et lovforslag, der skal give Skattestyrelsen stærkere værktøjer til at bekæmpe organiseret svindel.

 • 12.01.21 Politik
  Udviklingsministeren ude med ny udviklingspolitisk strategi

  Arbejdet med ny udviklingspolitisk strategi bliver nu igangsat. Den nye strategi skal efterfølge den nuværende ”Verden 2030”, som udløber i 2021.