Sådan vil stemmeslugere gafle flere stemmer før EU-valg

Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti står til fremgang ved EU-parlamentsvalget, viser ny måling.

Det er de tre største partier på den landspolitiske scene, Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, der står til suverænt størst opbakning ved det kommende valg til EU-Parlamentet, viser en ny Voxmetermåling for Ritzau.

For alle tre partier er der samtidig tale om en markant fremgang i forhold til valget i 2009.

Venstre står til at få størst opbakning, nemlig fra 28,1 procent af de personer, der på nuværende tidspunkt har besluttet sig. Socialdemokraterne står til 27,1 procent af stemmerne, mens Dansk Folkeparti får 20,4 procent.

Dansk Folkepartis spidskandidat, den EU-skeptiske Morten Messerschmidt, der er spået et personligt kanonvalg, tror, at den store opbakning til DF skyldes en gryende bekymring over EU.

Blandt andet illustreret ved den nuværende diskussion om EU's indflydelse på uddelingen af danske velfærdsydelser til EU-borgere, der kommer til landet for at arbejde.

- Jeg tror, folk er trætte af, at det ikke er Folketinget, der har den endelige beslutning i forhold til, hvem der skal have danske velfærdsydelser.

- Det er også derfor, vi ser, at de andre partier har indtaget en langt mere EU-skeptisk retorik i forhold til tidligere. Jeg tvivler dog på, at de følger den op af en politisk ændring, siger han.

Både SF og Konservative går markant tilbage i målingen i forhold til valget i 2009, ligesom de også oplever vigende tilslutning i landspolitikken.

Partierne har dog i henholdsvis Margrete Auken og Bendt Bendtsen de måske mest kendte kandidater, hvilket kan blive afgørende, når valgkampen for alvor skydes i gang.

Venstres Ulla Tørnæs tror, at vælgerne kommer til at honorere partiets balance mellem at tage danskernes bekymring om EU alvorligt, samtidig med at partiet ser EU som et godt middel til at skabe velstand i Danmark.

- I modsætning til regeringspartierne vil vi tage danskernes bekymring alvorligt. Men vi vil også lægge vægt på, at det overordnet set er en kæmpe fordel for Danmark, at vi er med i det europæiske fællesskab, siger hun.

Socialdemokraternes Jeppe Kofod vil, ligesom regeringen gør nationalt, lægge vægt på, at der skal skabes arbejdspladser.

- Det er vigtigt, at vi får sat gang i den europæiske beskæftigelse og får skabt vækst. Jeg tror, at danskerne vil sætte kryds ved dem, der kan løse Europas og dermed også Danmarks problemer bedst, siger han.

/ritzau/

 

Emneord: EP14, Voxmeter, Stemmer
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 08.05.14 Velfærd
  Det Sociale Europa? Debat med kandidater til EP-valget

  Den seneste tids debat i Danmark om EU-borgeres adgang til nationale social- og velfærdsydelser, har for alvor skudt valgkampen til Europa-Parlamentet i gang. Men hvad mener de danske EP-kandidater egentlig?