Sådan vil stemmeslugere gafle flere stemmer før EU-valg

Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti står til fremgang ved EU-parlamentsvalget, viser ny måling.

Det er de tre største partier på den landspolitiske scene, Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, der står til suverænt størst opbakning ved det kommende valg til EU-Parlamentet, viser en ny Voxmetermåling for Ritzau.

For alle tre partier er der samtidig tale om en markant fremgang i forhold til valget i 2009.

Venstre står til at få størst opbakning, nemlig fra 28,1 procent af de personer, der på nuværende tidspunkt har besluttet sig. Socialdemokraterne står til 27,1 procent af stemmerne, mens Dansk Folkeparti får 20,4 procent.

Dansk Folkepartis spidskandidat, den EU-skeptiske Morten Messerschmidt, der er spået et personligt kanonvalg, tror, at den store opbakning til DF skyldes en gryende bekymring over EU.

Blandt andet illustreret ved den nuværende diskussion om EU's indflydelse på uddelingen af danske velfærdsydelser til EU-borgere, der kommer til landet for at arbejde.

- Jeg tror, folk er trætte af, at det ikke er Folketinget, der har den endelige beslutning i forhold til, hvem der skal have danske velfærdsydelser.

- Det er også derfor, vi ser, at de andre partier har indtaget en langt mere EU-skeptisk retorik i forhold til tidligere. Jeg tvivler dog på, at de følger den op af en politisk ændring, siger han.

Både SF og Konservative går markant tilbage i målingen i forhold til valget i 2009, ligesom de også oplever vigende tilslutning i landspolitikken.

Partierne har dog i henholdsvis Margrete Auken og Bendt Bendtsen de måske mest kendte kandidater, hvilket kan blive afgørende, når valgkampen for alvor skydes i gang.

Venstres Ulla Tørnæs tror, at vælgerne kommer til at honorere partiets balance mellem at tage danskernes bekymring om EU alvorligt, samtidig med at partiet ser EU som et godt middel til at skabe velstand i Danmark.

- I modsætning til regeringspartierne vil vi tage danskernes bekymring alvorligt. Men vi vil også lægge vægt på, at det overordnet set er en kæmpe fordel for Danmark, at vi er med i det europæiske fællesskab, siger hun.

Socialdemokraternes Jeppe Kofod vil, ligesom regeringen gør nationalt, lægge vægt på, at der skal skabes arbejdspladser.

- Det er vigtigt, at vi får sat gang i den europæiske beskæftigelse og får skabt vækst. Jeg tror, at danskerne vil sætte kryds ved dem, der kan løse Europas og dermed også Danmarks problemer bedst, siger han.

/ritzau/

 

Emneord: EP14, Voxmeter, Stemmer
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 24.03.21 Politik
  FN holder topmøde i New York. Verdens børn holder topmøde i Billund

  Børn og unge fra hele verden inviteres til at deltage i Children’s General Assembly i Billund. Resultatet overleveres til statslederne i New York.

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 22.01.21 Politik
  Danmark får ledende rolle frem mod FN`s topmøde om energi

  Danmark har fået en helt central rolle ved FNs generalforsamling til september. For første gang i 40 år har et FN-topmøde ’energi’ som hovedtema, og Danmark er blevet valgt som ’Global Theme Champion’ for netop energiområdet, når stats- og regeringsledere samles til et topmøde i New York om verdensmål 7 – bæredygtig energi til alle.

 • 08.05.14 Velfærd
  Det Sociale Europa? Debat med kandidater til EP-valget

  Den seneste tids debat i Danmark om EU-borgeres adgang til nationale social- og velfærdsydelser, har for alvor skudt valgkampen til Europa-Parlamentet i gang. Men hvad mener de danske EP-kandidater egentlig?