Sager om psykiske skader på jobbet boomer

Flere anmelder psykiske jobskader, men kun fem procent får anerkendt en psykisk arbejdsskade.

Den statslige Arbejdsskadestyrelse afviser så mange sager om psykiske arbejdsskader, at det ikke kan begrundes fagligt og sagligt. Det mener fagforbundet Djøf, som dermed retter ny kritik mod den udskældte styrelse.

Ifølge Arbejdsskadestyrelsens egen nye statistik, anmeldte danskerne sidste år 4500 sager om psykiske arbejdsskader som stress, mobning eller chikane, skriver Politiken tirsdag.

Det svarer til en stigning på 30 procent i forhold til året før.

Men selv om bunken af anmeldelser hele tiden vokser, er det de færreste, der får anerkendt en psykisk arbejdsskade. Det lykkedes kun godt fem procent i 2012, og det er det laveste niveau siden 2008.

Til sammenligning ligger procenten for anerkendelse af alle andre skader højere. Eksempelvis 77 procent af arbejdsulykkerne og 69 procent, når det gælder hudsygdomme, der kan relateres til jobbet.

- Vi finder det påfaldende og stærkt bekymrende, at udviklingen går i den forkerte retning, både når det gælder antallet af anmeldte psykiske arbejdsskader og andelen af anerkendelser, siger Lars Qvistgaard, formand for overenskomstforeningen i Djøf, til Politiken.

- Vi frygter, at alt for mange sager afvises efter en administrativ procedure, hvor man ikke reelt forholder sig til og undersøger de anmeldte skader, tilføjer han.

Anklagerne mod Arbejdsskadestyrelsen er så massive, at beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har bedt styrelsen om en redegørelse. Samtidig er Folketingets ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, gået ind i sagen, skriver Politiken.

På baggrund af kritikken vil Arbejdsskadestyrelsen nu overveje at tage de psykiske arbejdsskadesager med i redegørelsen til ministeren.

Det oplyser styrelsens presse- og kommunikationskonsulent David Schmidt over for Politiken.

Han siger desuden, at der mangler forskning, som viser sammenhængen mellem bestemte arbejdsmæssige påvirkninger og udviklingen af psykiske sygdomme.

/ritzau/

 

Emneord: Arbejdsskader, Arbejdsskadestyrelsen, DJØF, Psykiske arbejdsskader, Lars Qvistgaard, Jørgen Steen Sørensen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.06.18 Ledelse
  Djøf: Afsæt penge til at uddanne offentlige ledere

  Med Ledelseskommissionens anbefalinger i hånden er det igen slået fast, at god offentlig ledelse gavner alle - borgere, virksomheder og medarbejdere. Lad os give den plads til at virke, siger Hanne Fugl Eskjær, formand for Offentlige Chefer i Djøf.

 • 09.08.17 Ledelse
  Ombudsmanden: Myndigheder skal have overblik over fakta, før de træffer afgørelse

  ”Det er et grundlæggende princip i den offentlige forvaltning, at en myndighed har pligt til at undersøge en sag tilstrækkeligt, så den kan træffe den rigtige afgørelse,” siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen efter en konkret sag.

 • 20.03.17 Politik
  Kære minister: Lad succesen fortsætte

  Landdistrikternes Fællesråd, Håndværksrådet og Djøf har skrevet til erhvervsministeren og bedt ham finde flere penge til landdistriktsvækstpilot-ordningen.

 • 31.05.16 Ledelse
  Samlet forsinkelse på over 10 år: Roskilde klager over styrelse

  626 uger. Så længe har Arbejdsskadestyrelsen foreløbig overskredet sagsbehandlingstiden for femten borgere i Roskilde Kommune. Det koster millioner og usikkerhed hos borgerne, og nu vil kommunen ikke finde sig i det længere. Ifølge kommunen er det en generel problemstilling over hele landet.

 • 21.09.15 Ledelse
  Djøf: Et sundt embedsværk – der kan blive bedre

  - Vi står foran en vigtig diskussion om samspillet mellem medierne, politikerne og embedsværket. For det er ingen hemmelighed, at det moderne 24/7 mediebillede allerede i dag påvirker politikernes hverdag drastisk og dermed også embedsmændenes, siger Lisa Herold Ferbing om Bo Smith Udvalgets rapport.