Salget af dyre boliger stiger markant

Infrastruktur

13/07/2018 07:00

Boligsiden A/S

På få år er andelen af dyre boliger steget betragteligt, viser en opgørelse fra Boligsiden.dk. Udviklingen er særligt markant på markedet for ejerlejligheder, men hussalget bevæger sig i samme retning.

Der bliver solgt flere dyre boliger i Danmark end tidligere. Andelen af ejerlejligheder i prisklassen fra fem til 10 millioner kroner er mere end fordoblet på fire år. Det betyder, at omkring hver 12. ejerlejlighed, der er blevet solgt i 1. halvår af 2018, er blevet handlet til en sum i netop det interval, viser en ny opgørelse fra Boligsiden.dk.

Årsagen til den markante stigning er båret af tre hovedfaktorer: Generelle prisstigninger, den lave rente og opsparet friværdi.

Læs mere om boligmarkedet

Boligsiden deler viden og gode historier på DenOffentlige.  Deres udgivelser bliver samlet med øvrige historier om boligmarkedet på temasiden her.

”I takt med den generelle udviklingen, løfter prisniveauet sig, og det gælder i særdeleshed på markedet for ejerlejligheder, fordi flertallet er placeret i landets største byer, hvor priserne er steget mest. I dag er det ikke usædvanligt med fireværelses lejligheder i København til fem-seks millioner kroner. Det var et sjældnere syn for blot få år siden,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Hun pointerer, at den lave rente, der ramte et historisk lavt niveau i begyndelsen af 2015, har givet danskerne mulighed for at låne flere penge til bolig på fordelagtige vilkår, og dermed også at købe langt dyrere end tidligere.

Flere kan købe dyre boliger
Hans Lilienhoff fra den landsdækkende liebhaverkæde Lilienhoff ser yderligere en årsag til den markante stigning i salget af dyre boliger, og den skal findes i boligkøbernes egen historik.

”Fordi prisudviklingen har været så voldsom i København, betyder det, at mange har gjort en god forretning på relativt kort tid. Det giver et godt afsæt, når man skal videre i en ny bolig. Og det sammenholdt med de gunstige lånemuligheder gør, at det er muligt for flere, end man skulle tro, at købe dyrt,” siger Hans Lilienhoff.

Derudover oplever liebhaverkæden en større interesse for mere ekstravagante lejligheder i byen fra par, der sælger huset, når børnene er flyttet hjemmefra.

”Den friværdi, som det grå guld kommer med, åbner muligheden for at købe i områder som eksempelvis det nye Nordhavn, Carlsbergbyen eller andre attraktive bydele, hvor priserne er i den høje ende,” forklarer han.

Godt i tråd med udviklingen i salget af ejerlejligheder til mellem fem og 10 millioner kroner er også andelen af ejerlejligheder i prisklassen to til fem millioner kroner steget. Det gælder helt præcist en ændring fra 34 til 47 procent på fire år.

Derudover er andelen af handler, hvor købsprisen ligger under to millioner, blevet betragteligt mindre i perioden. Andelen er faldet fra 62 til 44 procent.

Stor prisforskel på huse og lejligheder
Flytter man fokus fra ejerlejligheder til hussalget, følger den del af markedet den samme udvikling, hvor der eksempelvis er en stigning i salget af huse til mellem to og fem millioner kroner fra 34 procent i 1. halvår 2014 til 42 procent i år. Modsat ejerlejlighedssalget udgør husene til under to millioner kroner dog stadig størstedelen af handlerne med en andel på 52 procent.

”Der er stor forskel på de to boligtyper, fordi villamarkedet er landsdækkende, mens etagebyggeriet er centreret omkring byerne. Det betyder, at den gennemsnitlige salgspris på huse er noget lavere. Ser vi på salgspriserne for juni måned ligger den gennemsnitlige kvadratmeterpris på ejerlejligheder 13.832 kroner højere end for huse,” siger Birgit Daetz.

Udviklingen på markedet for villaer og rækkehuse er desuden en ganske fragmenteret størrelse, idet de stigende boligpriser endnu ikke er nået ud i alle af landets yderområder. Derimod er priserne i omegnskommunerne til København steget eksplosivt henover de seneste år.

”Fordi der er områder af landet, hvor efterspørgslen på huse har været og er skyhøj, ser vi meget eksplosive prisstigninger. Bevæger vi os længere ud i landet i yder- og landkommunerne, ser vi mere moderate prisstigninger, og i nogle tilfælde fald, og derfor er huspriserne en mere vanskelig størrelse at tale om som helhed,” siger Birgit Daetz.

Mest Læste

Annonce