Samfundssind v. Nick Allentoft

Samfundssind v. Nick Allentoft

Website: nickallentoft.dk E-mail:

Tidligere stifter og chefredaktør på DenOffentlige.dk.

Uddannet journalist og har som selvstændig været iværksætter bag flere medier med fokus på samfundsforhold. Både print og online. Har som journalist lavet både tv (indslag, dokumentarer og værtsroller) samt radio og print.

Medlem af byrådet i Furesø fra 2010-2013; de første tre år for Venstre, det sidste - og siden da - uafhængig af politiske partier. I en årrække før det aktiv i V-bagland først i Værløse og siden Furesø. Bidrog til at V vandt og fastholdt borgmesterposten tre valg i træk.

Forfatter til bogen Velfærdsillusionen fra forlaget Samfundslitteratur 2018.

Redaktør eller bidragyder til bøgerne Franchising (Børsens Forlag), Offentlig effektivisering (Djøf Forlag), OPI - debat og perspektiv innovation (DenOffentlige) og Det Personlige Samfund (Vindelsti).

Blogs

Artikler

 • Velfærdsillusionen: Hør udvalgte afsnit her
  25.06.19 Velfærd

  Med bogen Velfærdsillusionen har chefredaktør Nick Allentoft sat fokus på den danske samfundsmodel. Han peger bl.a. på at den sociale kontrakt er i stykker, at vi skal skelne skarpere mellem velfærdsSTAT og velfærdsSAMFUND og så står vi med tre centrale kriser. Hør udvalgte afsnit gratis lige her.

 • Det parallelle Danmark: Valgkamp uden velfærdssamfund men masser af stat
  28.05.19 Politik

  Valgkampen har udstillet, at stat og samfund er to parallelle verdener, skriver chefredaktør Nick Allentoft. Han efterlyser politikere, der vil samfundet før staten.

 • De kunne ikke fordrage hinanden: I dag leder de 400 ansatte sammen
  21.03.19 Ledelse

  De første to år ønskede lægen Henrik Røgind og sygeplejersken Tine Lundbak hinanden hen hvor peberet gror. De gik så langt, at de begge klagede over den anden til direktionen. I dag er de et stærkt lederteam, der går foran med værdibaseret fokus.

 • DR giver nyt indblik: Smid værdigheden på Jobcenteret for at få succes
  18.11.18 Social

  Anmeldelse: Ny DR serie viser, hvad der skal til for at få succes på Jobcenteret. Drop værdigheden.

 • Interview: For Hosea Dutschke er kritik benzin til hverdagen
  20.08.18 Ledelse

  Mød en offentlig topleder, der er kendt som åbenmundet bureaukrat og bruger kritik aktivt i hverdagen. Hosea Dutschke fra Aarhus deler her sine erfaringer som ansvarlig mellem politik, fagprofessionelle og borgere. (LONGREAD)

 • Henning Christophersen: Politikerne mangler lederskab
  02.01.17 Politik

  Moderniseringen af den offentlige sektor er delvist mislykkedes, sagde tidl. finansminister og formand for Venstre, Henning Christophersen i dette interview fra 2013. Han var arkitekten bag Moderniseringsprogrammet fra 1983, der i dag ses som moderen for de sidste 30 års forsøg på at skabe en effektiv offentlig sektor.

 • Hermann og Ove Kaj i opsang til fagprofessionelle: Husk lige selvkritikken
  22.03.16 Ledelse

  Mange faggrupper har selv en andel i de frustrationer offentligt ansatte går rundt og beskylder konkurrencestaten for at påføre dem, siger Ove Kaj Pedersen. Rektor Stefan Hermann efterlyser et modsvar gennem mere faglig stolthed.

 • Professor advarer om velfærdens død: Evaluer velfærdsmodellen inden det er for sent
  07.01.16 Velfærd

  Der er aldrig lavet en egentlig kritisk evaluering af velfærdsmodellen. Det fører til mytedannelse og siksakkurs i reformarbejdet, påpeger Ove Kaj Pedersen.

 • Kommunaldirektørerne: Vi skal tilbage til fællesskabet
  09.11.15 Velfærd

  Velfærd handler om at skabe smarte og effektive fælles løsninger, påpeger kommunaldirektørernes formand, Henrik Kolind. Derfor vil han have mere fokus på, hvordan samspillet mellem det offentlige og borgere og erhvervsliv bliver endnu bedre.

 • Velfærdsflygtninge med skudsår
  15.09.15 Ledelse

  Et besøg på Hovedbanegården i København, hvor mennesker på tværs af religion, kulturer og landegrænser finder sammen om løsninger. Samtidig vokser systemnedbruddet nationalt og internationalt.

 • Tvede advarer Vesten mod bureaukratisk tilsanding, selvtilstrækkelighed og frygt for fremtiden
  02.02.15 Velfærd

  Hele den vestlige verden er ved at sande til i bureaukratier, selvtilstrækkelighed og frygt for fremtiden, lyder hovedbudskabet i bogen Det Kreative Samfund, som Lars Tvede nu har fået udgivet på engelsk. Læs dette eksklusive interview med forfatteren og tænkeren, der peger på at den vestlige verden er blevet rig i kraft af kreativitet og derfor skal dyrke kreativiteten.

 • FTF og FOA spidser: Konkurrencen mellem offentlig og privat er unfair
  25.11.14 Velfærd

  Med klare ønsker til den offentlige sektors brug af private leverandører, opfordrer Dennis Kristensen og Bente Sorgenfrey særligt kommunerne til at være samfundsansvarlige i deres brug af udlicitering.

 • Anklager sagsbehandlere for ansvarsløshed: I kaster socialt udsatte rundt i systemet
  21.11.14 Velfærd

  "Ok så slutter vi," sagde sagsbehandler og afsluttede telefonsamtale med frustreret borger. Hør samtalen og mød hjemløse Malle, der har mistet tålmodigheden med systemet, og forsøger at råbe både politikere og sagsbehandlere op. Hvordan kan mennesker, der er ansat til at hjælpe, være så ligeglade, spørger hun. Se videoforedrag her.

 • Almindelige danskere gjorde hvad systemet ikke kunne: Nu har hjemløse David Skov en bolig
  17.10.14 Velfærd

  Helt almindelige danskere udskiftede sympati med handling. Det har ændret hjemløse 43 årige David Skovs hverdag på få uger. Fem års liv i et telt er udskiftet med egen bolig og kursen rettet mod en ny tilværelse. Samtidig har han vendt system og sagsbehandlere ryggen, og taget initiativ til at hjælpe andre.

 • Tillid for 30 øre per offentligt ansat
  26.06.14 Ledelse

  Der er foreløbig investeret 289.939 kroner i de syv principper om mere tillid i den offentlige sektor. Hertil skal lægges 16 medarbejdere, der er beskæftiget i ministeriets afdeling for Offentlig Fornyelse og Velfærdspolitik og yderligere fire ansatte i det nye Center for Offentlig Innovation. Det fremgår af tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.

 • Sociale foreninger: Velfærdsmodellen er fortabt som social sikring
  01.05.14 Velfærd

  Den konstruktive men kritiske socialdebat er kørt over, og truer velfærdsmodellens fremtid. De første tabere er samfundets svageste, men senere bliver middelklassen også ramt. Det mener en række organisationer, der er gået sammen om at revitalisere den samfundskritiske socialdebat. Mediehuset DenOffentlige har valgt at støtte initiativet.

 • Massiv opbakning til mere kommunalt frirum
  20.03.14 Politik

  Fra flere sider er der ensidig opbakning til Benedikte Kiærs lokale tillidsreform og kommunaldirektørernes protest mod regelproduktionen fra Slotsholmen.

 • Borgmester går i krig mod mistillid og regelstyring
  10.03.14 Politik

  Glem Christiansborg, regler og bureaukrati. Vis vejen, tænk nyt og tag ansvar. Så klart lyder budskabet fra nyvalgt borgmester. Hun har erfaring som minister, folketingsmedlem og regionsrådsmedlem og indtog for nylig sit rådhus med en direkte opfordring til forandringer.

 • Her er historien bag velfærdsstatens eksistenskrise
  20.02.14 Velfærd

  I disse år spilles finalen i over 50 års forsøg på at bygge og vedligeholde en harmonisk og velfungerende offentlig sektor. Det truer velfærdsmodellen helt ind i DNA’et.

 • 1813-skandalen: Døve ledere og blinde politikere
  21.01.14 Ledelse

  Skandalen om 1813 i Region Hovedstaden er ifølge politiker et symptom på en “syg kultur”. Meget peger på, at ledelsen har forholdt væsentlige informationer for politikerne, mens politikerne har stillet sig tilfredse med skåltaler frem for dokumentation. Kun Konservative og Dansk Folkeparti har været kritiske.

 • Tesfaye: Kun tillid til papirer og excelark
  13.01.14 Ledelse

  Styring er ok når det sker i respekt for fagligheden, men excelark og papirstyring kan aldrig stå alene, mener forfatteren bag bogen Kloge Hænder, Mattias Tesfaye.

 • Pia Gjellerup er tilbage: Innovationschef med dødsforagt
  09.01.14 Ledelse

  NPM er blevet rødglødende, men selvom alle brænder sig på offentlig styring, er vejen forude brolagt med dødsforagt, dilemmaer og en inerti, der egentlig helst modarbejder forandring. Mød den tidligere finans-, erhvervs- og justitsminister og politiske chef for DJØF, Pia Gjellerup. Hun har netop taget hul på sin karrieres største udfordring som leder af Center for Offentlig Innovation.

 • Sav nogle trin af akademikernes stige
  06.01.14 Politik

  Skab ligestilling mellem faglig og boglig viden én gang for alle. Alt andet er snobberi, der truer vores samfunds fremtid, mener Mattias Tesfaye. Med Grundtvig i hånden udfordrer Tesfaye den akademiserende udvikling.

 • Opråb til Mette F: Straf kommunerne på pengepungen
  17.12.13 Velfærd

  Lovbrud skal medføre økonomiske sanktioner i form af dagbøder og erstatninger, når sagsbehandlingen fejler og er forsinket eller ulovlig. Dertil må regeringen se på refusionsordningerne, så kommunerne mister fordele ved at spekulere i at holde syge borgere på kontanthjælp. De forslag landede mandag på beskæftigelsesminister Mette Frederiksens bord, da borgere fra den sociale modstandsbevægelse var på besøg.

 • 30-års krise i det offentlige bureaukrati
  28.11.13 Ledelse

  Den offentlige sektor styrer mod bureaukratisk kollaps, hvis moderniseringen fortsætter, som den har gjort de sidste 30 år. Gentagelsen af uoversættelige strategier, skrevet langt fra fagmedarbejderes arbejdsdag, har igennem 30 år ikke virket. Tidligere finansminister, forsker, fagforeningsformand og fagpersoner siger stop.

 • Forbundsformand: Sygelig generalisering
  27.11.13 Ledelse

  Bureaukratiet bliver fodret af mistillid og sygelig generalisering, som blokerer for modernisering af den offentlige sektor. Det mener FOAs formand, Dennis Kristensen, der efterlyser mere civil ulydighed i opgøret med bureaukratiet, og drømmer om mere tillid mellem ansatte og chefer.

 • Dennis Kristensen: Giv ansatte udfordringsret
  26.11.13 Ledelse

  Giv de offentligt ansatte en udfordringsret over for tåbelige regler og hæmmende bureaukrati. Det forslag kommer nu fra FOAs formand, der er klar til at tage utraditionelle metoder i brug for at bekæmpe bureaukratiet.

 • Politikere til social modstand: Tal ordentligt
  17.11.13 Politik

  På tværs af partier finder politikere nu sammen om en skarp kritik af folkene i front for Sygt valg i Aalborg. "Tone og fremgangsmåde gavner ingen," lyder det. "Så sørg for at kommunen opfører sig ordentligt," lyder svaret tilbage.

 • Social modstand breder sig
  15.11.13 Velfærd

  For de tusindvis af danskere, der er forenet i den sociale modstandsbevægelse, har valgkampen styrket sammenholdet. Man har mødt flere politikere, som bliver konfronteret med stærke historier. Nu varsler man nye initiativer efter valget.

 • Anders Eldrup: Kontraktmål skaber mere bureaukrati
  14.11.13 Ledelse

  30 år efter det første store forsøg på at modernisere den offentlige sektor siger en af tidens mest indflydelsesrige embedsmænd, at operationen kun er delvist lykkedes, og patienten trænger til kritisk behandling. Anders Eldrup erkender i dag, at metoder fra privat sektor har fejlet i den direkte overførsel til offentlig sektor.

 • Vesselbo: Socialkrisen bør være borgerlig mærkesag
  22.10.13 Politik

  Venstres socialordfører er socialt indigneret over socialkrisens udvikling og tilstand. Eyvind Vesselbo (V) efterlyser mere politisk interesse og peger på, at økonomi fylder for meget, når det handler om borgere, der mister hele deres livsgrundlag.

 • Professorer: Social usikkerhed er stigende
  01.10.13 Velfærd

  Etableringen af en social modstandsbevægelse er en naturlig og forståelig reaktion på de senere års udvikling i velfærdssystemet. Det mener de to professorer Ove Kaj Pedersen og Steen Hildebrandt, som DenOffentlige.dk har talt med.

 • Ny social modstandsbevægelse
  27.09.13 Velfærd

  Kommunerne kommer nu under angreb fra en voksende social modstandsbevægelse, som mobiliserer syge og udsatte mennesker. Målet er et opgør med kommunernes "uretfærdige" sagsbehandling. Gruppen, der kalder sig "Klemt", har foreløbig 3.000 tilhængere. Et stormøde i næste uge i Vejle skal bringe bevægelsen videre.

 • Facebook overtager velfærdsopgaver
  19.08.13 Velfærd

  Ting gives og deles dagligt i ny gruppe for socialt udsatte. Med afsæt i nogle socialrådgiveres initiativ er der i løbet af sommerferien opstået en gruppe på Facebook, hvor socialt udsatte kan eftersøge og tage imod ting, de mangler i hverdagen. Det er en civil modreaktion til det offentlige bureaukrati, der kan bruge måneder på at vurdere en borgers behov for hjælp.

 • Kiær: Tag ansvar for socialkrisen
  17.01.13 Politik

  Det er forfærdeligt, når lovgivningen nærmest dikterer hvordan den enkelte socialrådgiver skal tænke i enhver given situation, siger Benedikte Kiær, der er tidligere socialminister, medlem af Folketinget og borgmesterkandidat for Konservative i Helsingør.

 • Borgmester: Man kan ikke hjælpe alle
  11.12.12 Politik

  ”Det sociale system er sat i Verden for at hjælpe borgerne, men vi kan ikke alene tage udgangspunkt i, at have ondt af en borger i nød. Vi må i høj grad være skarpe på lovgivningen,” siger borgmester Jørgen Gaarde fra Skanderborg Kommune.

 • Dobbelt socialsystem på vej
  10.12.12 Velfærd

  I skyggen af en hård opbremsning i den offentlige sektors økonomi er flere og flere borgere kommet i klemme. Det har ført et nyt socialsystem med sig ad bagvejen. Et system bestående af private socialrådgivere, psykologer og advokater, der - mod betaling - assisterer og hjælper borgerne i kontakten med det offentlige system.

Navne

 • Vestagers farvel er tilbageslag for tillidsreformen
  31.08.14 Politik

  Med ordene “vi fjerner regler med pincetter, og hælder nye på med skovle” satte Margrethe Vestager bedre end de fleste ord på udfordringerne med modernisering af den offentlige sektor. Umiddelbart er det vanskeligt at se, hvem der skal afløse Vestager som forkæmper for en ny politisk kultur med færre regler og mere mod til at sige nej.

Cases

Pressemeddelelser

 • Neergaard og Kristensen advarer mod velfærdsstatens dominans
  22.03.19 Velfærd

  “Vi er kommet i en situation, hvor velfærdsstaten fylder lovlig meget, hvorimod velfærdssamfundet forsømmes," siger tidligere beskæftigelsesminister. "Vi er begyndt at rulle velfærdssamfundet tilbage," siger Dennis Kristensen. Hør dem i Velfærdsdebatten med Nick Allentoft.

 • Dennis K og Jørn Neergaard om et liv i magtens cirkler
  15.03.19 Politik

  Den ene har været udskældt DA-direktør og beskæftigelsesminister og den anden stærkt kritiseret fagforeningsformand. Hør Dennis Kristensen og Jørn Neergaard i samtale med Nick Allentoft.

 • Professorer: Politikere er låst i hensyn til middelklassen
  01.03.19 Politik

  PODCAST: Jørn Henrik Petersen og Ove Kaj Pedersen påtaler en situation, hvor politikerne er låst mellem hensyn til det store flertal af vælgere, som har det godt, og hensynet til den sociale kontrakt, hvor udsatte får den nødvendige hjælp og støtte. Her bliver den kommende valgkamp central, mener de.

 • Bliv klar til valgdebat: Ove Kaj P og Jørn Henrik P i samtale om velfærd
  22.02.19 Velfærd

  PODCAST: "Mennesket er ikke så rationelt som økonomer gerne vil gøre det til. Vi er kortsynede," siger Jørn Henrik Petersen. "Politikerne vil fortsætte centraliseringen, for det er en forudsætning for fremtidens velfærdsstat," siger Ove Kaj Pedersen. Hør tredje del af Nick Allentofts velfærdsdebat med de to professorer.

 • De fede tressere og statens enevældige magt
  19.02.19 Velfærd

  PODCAST - Velfærdsdebatten del 2: Anden del af samtalen mellem de to professorer Ove Kaj Pedersen og Jørn Henrik Petersen om velfærdsmodellens historie. Nick Allentoft er vært.

 • Værdigt eller uværdigt trængende - Velfærdsstatens opgør og svigt
  08.02.19 Velfærd

  PODCAST - Velfærdsdebatten del 1: Oplev en fantastisk samtale mellem de to professorer Ove Kaj Pedersen og Jørn Henrik Petersen om velfærdsmodellens historie. Nick Allentoft er vært.

 • Ny bog viser vejen til vækst i velfærdssamfundet
  27.10.14 Ledelse

  En ny men endnu ung metode udpeges af flere centrale meningsdannere og organisationer som vejen til vækst. Ny bog - OPI * Debat og perspektiv - viser nu hvordan Offentlig-Privat Innovation bliver en central metode til at øge væksten i velfærdssamfundet. Med OPI kommer borgernes behov i centrum for nye produkter og løsninger. Det skaber bedre løsninger til borgerne og styrker virksomhedernes mulighed for vækst og udvikling.

TILMELD NYHEDSBREV