Samlet opposition vil have undersøgelse i Støjberg-sag

Sagen om adskillelse af unge asylpar må undersøges til bunds, lyder det fra oppositionen efter samråd.

Der må laves en grundig undersøgelse af sagen om den ulovlige instruks om at adskille ægtepar på landets asylcentre, hvor den ene partner var mindreårig.

Sådan lyder den klare opfordring fra oppositionen til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efter det tredje samråd med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) onsdag.

- En samlet opposition opfordrer nu Lars Løkke Rasmussen, landets statsminister, til at få undersøgt sagen til bunds, siger Enhedslistens integrationsordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

- Altså en uvildig undersøgelse hvor vi lader de embedsmænd, som Inger Støjberg nu angriber, komme til orde, uddyber hun.


Ordføreren mener, at det vil være den eneste måde at få svar på de spørgsmål, som oppositionen stiller ministeren. For Johanne Schmidt-Nielsen oplever ikke, at Inger Støjberg svarer på det, der spørges om. 

Der er brug for videre undersøgelse, fordi der er sorte huller i sagen, og fordi integrationsministeren kommer med modstridende forklaringer om forløbet, mener oppositionen.

- Grundlæggende handler denne her sag jo om, hvorvidt vi som borgere i et demokrati kan stole på, at ministrene ikke lyver i Folketinget, og at de overholder loven.

- Ministeren har netop løjet i Folketinget. Og hun har brudt loven. Det er dybt alvorligt, siger Johanne Schmidt-Nielsen efter samrådet.

Her henviser hun til, at Inger Støjberg under onsdagens samråd sagde, at hun først den 28. april 2016 blev advaret om, at adskillelse uden partshøring af ægteparrene var i strid med loven. 

Men det er løgn, mener Enhedslistens ordfører.

- Vi ved jo, at ministeren får et brev fra Røde Kors 3. marts 2016, et brev fra Institut for Menneskerettigheder 22. marts og at man er i dialog med Justitsministeriet om lovligheden af det, der foregår fra 19. februar.

- Synes du selv, det hænger sammen?, lyder kritikken fra Johanne Schmidt-Nielsen.

Inger Støjberg understregede efter samrådet, at hun ikke på noget tidspunkt før 28. april var blevet advaret mundtligt eller skriftligt om juridiske problemer ved at adskille asylparrene uden at høre deres side af sagen.

Socialdemokratiets Mattias Tesfaye mener, at der bliver lovgivet i mørke med bind for øjnene. Og det er ikke folkestyret værdigt, lyder kritikken.

I en undersøgelse vil han have svar på, hvorfor myndighederne har administreret ulovligt og adskilt de unge par, inden det juridiske grundlag lå klar.

- Enten er det fordi, at ministeren har pålagt dem at administrere inden juraen var klar. Det er det, hun selv siger. Ellers også har embedsmændene selv igangsat ulovlighederne.

- Begge ting er utilfredsstillende. I sidste ende peger pilen på Inger Støjberg selv, siger han.

/ritzau/

Emneord: Inger Støjberg, Asylbørn, Mattias Tesfaye, Johanne Schmidt Nielsen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 29.04.21 Politik
  Politikere samles for at løse problemer med utryghed

  Flere steder i landet skaber grupper af unge utryghed, fx på S-togsstationer, og regeringen er på vej med lovstramninger, der skal mindske problemerne. Men det er langtfra nok, mener Det Kriminalpræventive Råd, der nu samler politikere fra hele landet for at komme problemerne til livs.

 • 28.04.21 Politik
  EU bør presse VM væk fra Qatar: "Nærmer sig moderne slaveri"

  Qatar blæser på menneskerettighederne og i tusindvis af migrantarbejdere omkommer hvert år eller lever under umenneskelige forhold. EU bør derfor melde klart ud, at Qatars værtskab for VM i fodbold er uacceptabelt, lyder det fra Europabevægelsen.

 • 26.04.21 Politik
  Danmark og USA indgår nyt grønt samarbejde

  Danmark og USA har under klimatopmødet ’Leaders Summit on Climate’ indgået en samarbejdsaftale om forskning i og udvikling af energiteknologiske løsninger. En aftale, der kommer til at styrke Danmarks grønne interesser.

 • 26.10.16 Velfærd
  Hvornår er uvidenhed blevet en kvalitet?

  Resultatbaseret styring eller tillidsbaseret ledelse? New Public Management eller New Public Governance? Er det enten-eller - eller både-og? Og hvor skal snittet i givet fald ligge?

 • 01.06.11 Social
  Indsatsen mod socialt bedrageri skærpes 1. juli

  Folketinget har i dag vedtaget et lovforslag, som skærper kontrollen med udbetalinger af offentlige ydelser. Med de nye regler er staten bedre rustet i kampen mod, at offentlige forsørgelsesydelser bliver udbetalt til borgere, der ikke har ret til ydelserne.