Schweiz stemmer ja til forsikringsdetektiver

64,7 procent af vælgere i Schweiz bakker op om, at forsikringsselskaber må spionere mod mistænkelige kunder. Forslag om national lovgivning over international faldt til gengæld.

Schweiziske vælgere stemmer ja til forsikringsdetektiver.

Det viser optællingen af stemmer fra søndagens folkeafstemning i alpelandet.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Prøv DenOffentlige

100.000 mennesker læser med hver måned. Skal du være den næste? 

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

Det er gratis 

Med lovændringen kan landets forsikringsselskaber overvåge personer mistænkt for forsikringssvindel på offentlige steder eller i private omgivelser. 

Forsikringsselskaberne skal blot kunne fremvise "konkrete indikationer" på svindel. Dermed kan schweizere nu bliver iagttaget, mens de sidder på deres altan eller solbader i haven. 

Regeringen mener, at lovændringen er et nødvendigt tiltag for at kunne kontrollere svindel og begrænse forsikringsselskabernes udgifter. 

Omvendt siger kritikere, at den vil føre til krænkelser af privatlivets fred. 

Det var ventet, at op mod 60 procent af vælgerne ville bakke op om forslaget. En optælling viser, at 64,7 procent stemte ja.

Indtil 2016 havde schweiziske forsikringsselskaber lovligt kunnet overvåge personer, der var mistænkt for at svindle med erstatningskrav og skadesanmeldelser. 

Men det stoppede efter en afgørelse ved Den Europæiske Menneskeretsdomstol.

Her gav domstolen en schweizisk kvinde medhold i, at hendes forsikringsselskab havde krænket hendes privatliv ved at spionere mod hende. 

Velfærdsdetektiver var ikke det eneste, schweizerne skulle tage stilling til søndag. Også to øvrige - og vidt forskellige forslag - blev der stemt om.

For det første om schweizisk lov altid skal have forrang for internationale aftaler og konventioner - den såkaldte "Schweizisk Lov Først".

Dernæst et forbud mod at landmænd skærer hornene af deres kvæg. 

Begge forslag blev nedstemt. 

Folkeafstemninger er led i det direkte demokrati i Schweiz. Her får borgerne i landet jævnligt chancen for at tage stilling til forskellige forhold, der berører deres hverdag. I Schweiz kan alle organisere en folkeafstemning. Der kræves 100.000 underskrifter.

/ritzau/

 
 
Emneord: Forsikringssvindel, Forsikringsselskaber, Schweiz, Overvågning, 271118
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også