Folketinget fotograferet af Anders Hviid

Se Folketingets åbningsdebat her

Et nyt folketingsår er igang. Se åbningsdebatten fra Folketinget her.

Sådan foregår åbningsdebatten
 
1. runde
Partiernes ordførere får ordet efter partistørrelse. Ordførerne har 10 minutters taletid hver. Efter hvert ordførerindlæg har folketingsmedlemmer fra andre partier mulighed for 2 korte bemærkninger i forlængelse af hinanden. De korte bemærkninger skal være afviklet inden for 45 minutter efter ordførertalen. Ordførere har fortrinsret til korte bemærkninger, men kan dog overlade deres fortrinsret til en gruppefælle.
Ønsker en minister at tage ordet, får han eller hun 3 minutters taletid til at kommentere et indlæg fra et medlem. Politikeren, der har givet anledning til ministerens indlæg, har herefter adgang til 2 korte bemærkninger.
Statsministeren får ordet
Når første runde, hvor alle partier har fået taletid, er slut, får statsministeren ordet. Lars Løkke Rasmussen (V) har nu 30 minutters taletid, hvorefter der i op til en time er adgang til korte bemærkninger for alle medlemmer. Ordførere har fortrinsret til korte bemærkninger, men kan dog overlade den til en gruppefælle.
 
2. ​runde
Herefter går anden runde af ordførerindlæg i gang, hvis partierne ønsker det. Nu får hvert parti 5 minutters taletid, og efter hvert indlæg er der mulighed for korte bemærkninger fra op til 3 medlemmer. 
 
Privatistindlæg
Når anden runde af ordførerindlæg er afviklet, er det tid til de såkaldte privatistindlæg. Privatistindlæg er indlæg fra de menige folketingsmedlemmer, som får 5 minutters taletid, hvorefter der er mulighed for korte bemærkninger fra op til 3 medlemmer.
Statsministeren får ordet
Herefter er det igen statsministerens tur til at få ordet. Denne gang får Lars Løkke Rasmussen (V) 15 minutters taletid, og der er efterfølgende adgang til korte bemærkninger i op til 30 minutter. De politiske ordførere har fortrinsret til korte bemærkninger, men kan som tidligere overlade ordet til en gruppefælle.

 

Emneord: Åbningsdebat, Folketinget, 041018
Den Offentlige på DenOffentlige.dk Du er DenOffentlige!...
Aktivitet: Artikler: 233 | Events: 5

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også