Seks religiøse forkyndere er nægtet adgang til Danmark

De første seks religiøse forkyndere er kommet på sanktionsliste med navns nævnelse. Indrejseforbud i to år. Skråplan mener Justitia, og peger på at en pastor fra USA er på listen.

Seks religiøse forkyndere fra lande som Saudi-Arabien, USA, Syrien og Canada er nu blevet nægtet adgang til Danmark.  Ingen kan bekræfte, om forkynderne allerede har været i Danmark eller har haft konkrete planer om at rejse til Danmark, men pressekontoret i Udlændingestyrelsen oplyser, at der er to teams i styrelsen, der er ansvarlig for at pege på de religiøse forkyndere, som kommer på listen. 
 
På den baggrund har Udlændingestyrelsen nu offentliggjort første udgave af den nationale sanktionsliste, hvor seks navngivne religiøse forkyndere fra udlandet bliver udelukket fra at indrejse i Danmark af hensyn til den offentlige orden. Det oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet i en pressemeddelelse.
 
De seks personer er nævnt med navns nævnelse på nyidanmark.dk. Her kan man også se billeder af dem.

Integration - det væsentlige

Vi samler alle væsentlige historier om integration på denne tema-side

Indrejseforbuddet har en varighed af to år. Udlændingestyrelsen vil op til udløbet vurdere, om indrejseforbuddet skal forlænges eller ej.

Ifølge udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) sender sanktionslisten et tydeligt signal til hadprædikanterne, som hun kalder de religiøse forkyndere.
 
 
- Regeringen vil ikke acceptere, at hadprædikanter kommer til Danmark for at prædike had mod det danske samfund og for at indoktrinere andre til blandt andet at begå vold mod kvinder og børn, udbrede idéer om et kalifat og i det hele taget undergrave vores grundlæggende værdier. Derfor er jeg selvfølgelig også meget tilfreds med, at det nu bliver tydeligt for enhver, at disse personer ikke er velkomne i Danmark, siger Støjberg i en pressemeddelelse. 
 
Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og De Konservative indgik sidste år en aftale om initiativer rettet mod religiøse forkyndere. Det skete i kølvandet på TV2-dokumentaren "Moskeerne bag sløret".
 
DF's udlændinge- og integrationsordfører, Martin Henriksen, mener, at sanktionslisten kunne have haft flere end seks navne til at begynde med. Men ellers er han tilfreds med listen.
 
- Det er godt, at vi er kommet i gang, og derfor hilser Dansk Folkeparti det også velkomment, at listen over hadprædikanter er kommet på plads. Man kan sagtens argumentere for, at listen burde indeholde flere navne. Vi mener også, at EU-borgere, der udgør et problem, burde være på listen. Men det er en god begyndelse, siger Martin Henriksen.
 
Henriksen kalder det en "bliv væk-liste"

- Danmark er vist et af få lande i verden, hvis der overhovedet er andre lande, der introducerer en "bliv væk"-liste, og det har jeg det rigtig godt med. Listen er kommet, fordi Dansk Folkeparti har presset på, og vi regner med, at den stille og roligt bliver udbygget og suppleret henad vejen, siger DF'eren.

Tænketank: Skråplan 
Listen virker vilkårlig, mener Jacob Mchangama, der er direktør i tænketanken Justitia.
 
- Jeg er med på, at der kan være god grund til ikke at give en række af de her personer opholdstilladelse. Men at sige, at folk, der har holdninger, som vi ikke bryder os om, ikke kan rejse ind i landet, er et skråplan, siger han.
 
De seks personer er nævnt med navns nævnelse, og en af dem er amerikaneren Terry Dale Jones. Det undrer Mchangama. 
 
- Nu er der kun seks personer på listen, men en af dem er Terry Jones, en amerikansk pastor der har afbrændt koranen. Det viser, at man kan komme på, hvis man har gjort noget, der ville være et brud på blasfemiparagraffen, hvis det var gjort i Danmark. Det synes jeg, er rimeligt vidtgående og vidner om, at det kan udvikle sig i en ret vilkårlig retning.
 
Han peger på, at man formentlig vil kunne finde personer, der har sagt eller gjort grovere ting, men som ikke er at finde på listen.
 
- Det er mest af alt et politisk signal, for man kan ikke stoppe de her budskaber i at nå Danmark. Det kan for eksempel ske i en internetdebat over Skype. Så det er ikke denne måde, vi bekæmper islamister og religiøs ekstremisme på.
 
Indrejseforbuddet har en varighed af to år. Udlændingestyrelsen vil op til udløbet vurdere, om indrejseforbuddet skal forlænges eller ej.
 
FAKTA: Disse seks prædikanter har nu indrejseforbud
Ordningen om indrejseforbud administreres af Udlændingestyrelsen, der "via undersøgelser i offentligt tilgængelige kilder vurderer, hvilke udlændinge der opfylder lovens betingelser for at blive optaget på listen. Listen ajourføres løbende," skriver Udlændingestyrelsen på nyidanmark.dk.
En udlænding kan blive optaget på den nationale sanktionsliste, når to kriterier er opfyldt:
 1. Hvis udlændingen i sit virke som religiøs forkynder har udvist en adfærd, der giver grund til at tro, at udlændingen vil udgøre en trussel mod den offentlige orden i Danmark.
 2. Der skal være en vis sandsynlighed for, at udlændingen vil indrejse i Danmark.   
 
De seks personer, der har indrejseforbud fra 2. maj og to år frem, er:
 
*Mohamad bin Abd al Rahman bin Milhi bin Mohamad al Arefe
Fødedato: 15.07.1970 
Nationalitet: Saudi-Arabien
Opholdsland: Ukendt 
 
*Kamal El-Mekki, alias: The Black belt in Dawa
Fødedato: Ukendt
Nationalitet: USA
Opholdsland: USA 
 
*Bilal Philips, alias: Abu Ameenah
Fødedato: 07.01.1947
Nationalitet: Canada
Opholdsland: Qatar 
 
*Terry Dale Jones, alias: Jerry Jones og Dr. Terry D. Jones
Fødedato: 19.10.1951
Nationalitet: USA 
Opholdsland: USA
 
*Salman Bin Fahad Alodah, alias: Abu Mu’ad
Fødedato: 01.02.1957
Nationalitet: Saudi-Arabien
Opholdsland: Saudi-Arabien
 
*Mohammad Rateb Abdalah Al-Nabulsi, alias: Mhd Rateb Abdalah Al-Nabulsi
Fødedato: 26.12.1938
Nationalitet: Syrien
Opholdsland: Jordan
 
Kilder: Udlændinge- og integrationsministeriet. Nyidanmark.dk
/ritzau/
 
Emneord: Indrejseforbud, Religiøse Forkyndere, Integrationsministeriet, Inger Støjberg, Religion, Justitia, Jacob Mchangama

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 26.10.16 Velfærd
  Hvornår er uvidenhed blevet en kvalitet?

  Resultatbaseret styring eller tillidsbaseret ledelse? New Public Management eller New Public Governance? Er det enten-eller - eller både-og? Og hvor skal snittet i givet fald ligge?

 • 19.02.15 Ledelse
  Odense Kommune: Børn skal kende baggrunden for terrorangreb

  Når Odenses skolelærere skal tale med eleverne om terrorangrebene i København, så er religion en naturlig del af dialogen. Det præciserer kommunen nu i en ny orientering til de odenseanske skoler. Borgmester og rådmand mener, at det er uhensigtsmæssigt, når kommunen har opfordret skolelærere til at nedtone religion og etnicitet

 • 01.06.11 Social
  Indsatsen mod socialt bedrageri skærpes 1. juli

  Folketinget har i dag vedtaget et lovforslag, som skærper kontrollen med udbetalinger af offentlige ydelser. Med de nye regler er staten bedre rustet i kampen mod, at offentlige forsørgelsesydelser bliver udbetalt til borgere, der ikke har ret til ydelserne.