Danske Selina Juul har på få år sat en international dagsorden mod madspild. Nu advarer hun politikerne mod at forfordele statslige enheder med penge fra finansloven.

Selina Juul: ”SF skal passe på ikke at lave en Zornig”

SF vil sætte madspild på finansloven med et nyt videncenter, men Selina Juul fra Stop Spild af Mad advarer om at forfordele midler til eksempelvis Fødevarebanken. Trine Pertou Mach (SF) afviser, at pengene er forfordelt.

”SF må ikke på forhånd love finanslovens penge ud til bestemte aktører eller organisationer. Vi skal jo nødig have, at SF kommer ud i en ny Lisbeth Zornig-sag, hvor midler bliver forfordelt.”

Sådan lyder det fra Selina Juul, initiativtager til forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad, som reaktion på SFs seneste udspil til Finansloven, som i øjeblikket bliver forhandlet på Christiansborg. Det skriver foodculture.dk.

Forslaget fra SF lyder på at sætte omtrent 3 mio. kr. på Finansloven til at samle ideer og erfaringer om madspild i et nationalt videncenter.


Tanken er herefter at ”koble det op på noget at det, der foregår i forvejen”, udtalte medlem af Folketinget, Trine Pertou Mach (SF), i mandags 10. november til Dagbladet Politiken, og nævnte som eksempel Fødevarebankens arbejde med at indsamle mad og uddele det for at forhindre madspild.

                    Mere om Stop Spild af Mad

Selina Juul: Udbud er afgørende
Det eksempel og tidlige forslag til, hvordan det skal foregå, får Selina Juul til at reagere.

”Det er helt afgørende, at der kommer et udbud,” siger hun.

”Fødevarebanken, som SF har fremhævet i finanslovsforslaget er den eneste, der står nævnt, men det er vigtigt ikke at forfordele nogen, fordi pengene tilhører skatteyderne,” siger Selina Juul.

Flere spændende projekter
Hun fremhæver flere projekter, der også kunne være interessante at skele til. Eksempelvis Del Maden, der indsamler overskudsfødevarer i Nordjylland, Det Runde Bord, der fordeler mad fra festivaller og messer til hjemløse og Spisehuset Rub & Stub, der serverer mad lavet af industriens overskudsproduktion.

Derudover fremhæver Selina Juul endnu en pointe: Hvorfor skabe et helt nyt videncenter, når netop hun i september 2014 tog initiativ til en ny international tænketank for madspild, der allerede har fået bred opbakning fra flere interessenter. Senest endda fra FN.

”Verdens første tænketank mod madspild er allerede ved at blive etableret, så det vil da være dumt at lave dobbeltarbejde eller to konkurrerende initiativer,” siger Selina Juul.

Trine Pertou Mach: Intet er forfordelt
På Christiansborg er forhandlingerne i fuld gang, og SF presser stadig på for at få et nationalt center for madspild på finansloven. Trine Pertou Mach afviser dog, at midlerne på nogen måde er forfordelt.

”Vi ved endnu ikke, hvordan vi udbyder det, og hvordan vi eventuelt kan koble det op på noget, der allerede foregår. Første skridt er i øjeblikket at få det på Finansloven. Så må de nærmere teknikaliteter komme i næste runde. I øjeblikket byder vi alle forslag velkomne,” siger Trine Pertou Mach.

SF: Stop Spild af Mad kan sagtens blive relevante
Selina Juul har allerede taget initiativ til en international Tænketank for Madspild. Vil det ikke være oplagt at samarbejde her i stedet for at etablere et nyt center?

”Det kan jeg endnu ikke kommentere på. Vi er interesserede i at prioritere madspild som selvstændig enhed, og der er mange aktører på området, heriblandt Stop Spild af Mad, der laver mange vigtige projekter. Indtil videre er vores udspil, at det skal være et nationalt center, og her kan Stop Spild af Mad også blive relevante,” siger Trine Pertou Mach til foodculture.dk.

FAKTA:
Selina Juul henviser med Lisbeth Zornig-sag til et tidligere tilfælde, hvor daværende Socialminister Anette Vilhelmsen (SF) i 2013 afsatte 1 mio. kr. på finansloven til Lisbeth Zornig Andersens initiativ ”Stemmer på kanten”.

Emneord: Madspild, Stop spild af mad, Selina Juul, SF, Finanslov 2015
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 01.08.18 Bæredygtighed
  Danmarks bevægelse mod madspild fylder 10 år

  Det er frivillige organisationer og foreninger, der har gjort mest for kampen mod madspild i Danmark, viser en ny undersøgelse af KANTAR Gallup for Stop Spild Af Mad - Danmarks største bevægelse mod madspild, som fylder 10 år.

 • 18.04.18 Bæredygtighed
  Danskernes madspild er faldet

  Ny rapport fra Miljøstyrelsen viser forbedring i madspildet hos danskerne. Samtidig er danskerne blevet ganske opmærksomme på udfordringen, viser rapport fra Aarhus Universitet udarbejdet for Fødevarestyrelsen. Madspildet hos husholdningerne i 2017 er 14.000 tons lavere end i 2011.

 • 24.11.17 Infrastruktur
  Et enigt Folketing står bag nyt bevillingssystem for de videregående uddannelser

  Med aftalen er der enighed om at gennemføre en reform af bevillingssystemet for de videregående uddannelser. Læs hele aftalen her.

 • 03.11.16
  13 nye idéer skal mindske Danmarks madspild

  Miljø- og Fødevareministeriet uddeler 5,6 mio. kroner til 13 nye projekter, der skal være med til at mindske danskernes madspild i alle led fra jord til bord.

 • 03.06.16 Politik
  Bredt forlig om gymnasiereform

  Reform af de gymnasiale uddannelser vil ruste Danmarks studenter til at møde de krav, der venter dem i deres videre uddannelse og tilværelse, og på et arbejdsmarked, der fremover stiller endnu større krav til den enkelte. Hent aftale teksten her.