Seniorordninger får ingeniører til at udskyde pensionistlivet

Seniorordninger med mulighed for nedsat tid og øget fleksibilitet er det værktøj, der kan få flere ingeniører til at blive længere på arbejdsmarkedet. Det viser en ny undersøgelse fra IDA.

Hvis du er arbejdsgiver og gerne vil holde på dine allermest erfarne medarbejdere, når de står mellem valget at gå på pension eller fortsætte med at bidrage, så skal du læse med her.

IDA har spurgt 1.355 medlemmer i aldersgruppen 55-75 år, som fortsat arbejder, hvad der kan få dem til at udskyde deres tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet, og her peger signifikant flertal på særligt tre ting: Fleksible arbejdstider, nedsat eller gradvis nedsat tid samt større indflydelse på de arbejdsopgaver, de skal løse.


”Det er kort og godt de bærende søjler i en senioraftale, der får højt efterspurgte vidensarbejdere inden for it, teknologi og naturvidenskab til at blive på arbejdsmarkedet. Det bør arbejdsgiverne skrive sig bag øret. Vi ved, at det er manglen på deres kompetencer, der spænder ben for mange virksomheders muligheder for at udvikle sig. Derfor kan vi kun opfordre flere arbejdsgivere til at indføre seniorordninger, så man ikke bare bevidstløst sender folk på pension men i stedet forsøger at imødegå manglen på relevant arbejdskraft og satser på at fastholde de seniormedarbejdere, der både kan og vil fortsætte på arbejdsmarkedet,” siger Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i IDA.

I dag er det blot 9 pct. af IDA’s privatansatte medlemmer over 55 år, der har en seniorordning eller en aftale med deres arbejdsgiver om at få en. Det viser IDA’s seneste lønstatistik. Men langt flere ønsker at få en sådan ordning. Seks ud af ti medlemmer, der er over 55 år og ikke har en seniorordning, er sikre på eller regner med, at de gerne vil lave en aftale, når de bliver ældre. Men flere end hver femte svarer i samme ombæring, at den mulighed ikke eksisterer på deres nuværende arbejdsplads.

Og det hul skal lukkes, mener Morten Thiessen. For fastholdelse af de seniorer, som både kan og vil, er en af måderne at imødegå manglen på vidensarbejdere herhjemme. Den seneste prognose fra Engineer the Future viser, at Danmark vil mangle 10.000 højtuddannede med STEM-kompetencer i 2025.

”Langt de fleste er enige om, at seniorordninger er et godt og vigtigt værktøj til at fastholde erfarne kræfter. Men vi ser også, at kærligheden fra arbejdergiverside er størst i opgangstider. I nedgangstider, hvor der er lidt længere mellem ordrerne, er entusiasmen til at overse. Det er en kortsigtet tilgang til et arbejdsmarked for vidensarbejdere, der er præget af flaskehalse og vil være det i mange år fremover. Derfor vil vi opfordre alle arbejdsgivere til at geare sig til fremtiden og anerkende seniorer som den ressource, de er og gøre mere for at fastholde dem. For budskabet er ikke til at misforstå. Seniorordninger er den medicin, der får vidensarbejdere til at blive på arbejdsmarkedet,” siger Morten Thiessen. 

Læs også: Retoriske spørgsmål

Emneord: Seniorer på arbejdsmarkedet, IDA, 100919
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også

 • 27.02.20 Infrastruktur
  Dansk Byggeri: Vi har brug for en ambitiøs klimatilpasningsplan

  Når forligspartierne bag vandsektorloven mødes i dag for at finde frem til, hvordan Danmark klimasikres mod større regnmængder, skybrud, orkaner, stormflod og højere vandstand, er det vigtigt, at der kommer en samlet, koordineret plan og ikke drypvise initiativer ud af det. Det mener Dansk Byggeri, der efterlyser en klima- og kystfond, som kan hjælpe kommunerne med den store opgave.

 • 27.02.20 Infrastruktur
  Letbanen fik en god start på året

  Passagertallene for januar er med 463.000 rejser tæt på Letbanens rekordmåned i november. Det viser Midttrafiks opgørelse for januar 2020.

 • 10.09.19 Politik
  Ministre på charmetur for dansk erhvervsliv

  Erhvervsministeren tager til Silicon Valley for at få indsigt i de muligheder, som teknologi skaber for vores samfund. Fødevareministeren tager til Kina for at hjælpe med salget af danske landbrugsvarer.

 • 11.09.15 Ledelse
  Arriva holder på det grå guld

  For transportvirksomheden Arriva i Aalborg er det vigtigt at kunne holde på de mange erfarne medarbejdere over 60 år. En seniorpakke gav ledelse og medarbejdere de rigtige redskaber.

 • 29.04.15 Velfærd
  Regeringen nedsætter tænketank for et godt seniorarbejdsliv

  Ny tænketank skal undersøge, hvad der kan få seniorer i arbejde igen, hvis de bliver ledige. Derfor har regeringen nedsat en tænketank for et godt seniorarbejdsliv med tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen i spidsen.