Separatister erklærer sejr ved Cataloniens valg

Partier, der ønsker, at Catalonien skal løsrive sig fra Spanien, står til absolut flertal efter lokalvalg.

Spaniens nordlige region Catalonien er drejet ind på kollisionskurs med den spanske regering, efter at separatistpartier har sikret sig et absolut flertal ved et vigtigt valg til regionens parlament søndag.

Med mere end 80 procent af stemmerne talt op står det klart, at det ender med et absolut flertal til de partier, der går ind for selvstændighed til Catalonien, skriver Reuters.

Artur Mas, som er Cataloniens præsident, har erklæret sejr til løsrivelsesbevægelsen.

- Catalanerne har stemt ja til uafhængighed, siger Mas.

Tilsammen har separatistpartierne fået 73 af de 135 pladser i regionalforsamlingen, viser de officielle resultater. Der skal 68 til at have flertal.

Den største løsrivelsesgruppe, Junts pel Si (Sammen for ja), står til at få 63 pladser, mens det mindre, venstreorienterede parti CUP ser ud til at sikre sig 10 pladser, viser resultaterne.

Sammen får de to partier 47,48 procent af stemmerne.

Valgdeltagelsen lå omkring 63 procent klokken 18, to timer inden valglokalerne lukkede. Det var næsten syv procentpoint højere end ved det seneste regionalvalg i 2012.

Begge partier har sagt, at hvis de får flertal, vil de ensidigt erklære uafhængighed inden for 18 måneder.

I Barcelona fejrer tilhængere af Junts pel Si valgsejren med slagord om uafhængighed, mens de flager med separatisternes rødgule flag med en hvid stjerne på en blå trekant.

Den spanske regering i Madrid har sagt, at den vil blokere for en løsrivelse via domstolene, fordi det er i strid med den spanske forfatning. 

Den spanske regering afviste sidste år at lade catalonierne holde en bindende folkeafstemning om ja eller nej til løsrivelse. Da de selv valgte at holde en mere symbolsk afstemning i november sidste år, stemte 80 procent af dem, der deltog, for selvstændighed. 

Madrid har advaret om, at Catalonien vil falde ud af EU og miste euroen, hvis regionen river sig løs og bliver selvstændig.

Men separatisterne i den rige region mener, at catalonierne får mindre tilbage fra Madrid, end de betaler i skat.

/ritzau/Reuters

Emneord: Udland, Catalonien, Separatister, Spanien
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.