Det koster SF dyrt i Lejre, at Mette Touborg løb af posten i valgperioden til fordel for en direktør-stilling i Københavns Kommune.

SF skifter Lejre-højborg ud med Langeland

Mens SF får massiv opbakning på Langeland har partiet fået et mindre godt valg i andre udsete kommuner.

SF får en borgmesterpost i Langeland Kommune. Det er den første til partiet efter tirsdagens valg. 

På Langeland har partiets tidligere næstformand Tonni Hansen fået et kanonvalg med en fremgang på seks mandater.

- Det er jeg meget glad for, siger Tonni Hansen umiddelbart efter konstitueringen natten til onsdag. 

Alle historier om KV/RV17 resultater

Vi har samlet alle historier om valgresultaterne på denne temaside.

- De 15 medlemmer af kommunalbestyrelsen er enige om en aftale og om at pege på mig. Vi vil leve op til det mandat, der er givet, siger Tonni Hansen. 

Partiet var end ikke medlem af byrådet før valget. Men efter at vælgerne har sat deres krydser tirsdag, stod partiet med næsten en tredjedel af stemmerne.

SF fik ved valget i 2013 en borgmesterpost i Lejre, men Mette Touborg opgav den midt i perioden. Hun blev erstattet af en socialdemokrat.

I København har Ninna Thomsen været sundhedsborgmester, men derudover har SF ikke haft en borgmesterpost.

Tonni Hansen erstatter Bjarne Nielsen fra Venstre som kommunens borgmester. Bjarne Nielsen genopstillede ikke. 

- Jeg havde lovet at lave en bred konstituering. Vi skal skaffe flere arbejdspladser, og jeg har lovet, at vi vil arbejde med grønne arbejdspladser, siger Tonni Hansen. 

Der skal ifølge aftalen, der er indgået efter tirsdagens valg, nedsættes et grønt udviklingsråd. Desuden vil man arbejde med den kollektive trafik, og borgerne skal i højere grad inddrages i beslutninger i kommunen. 

- Det er de tre temaer, vi har med i aftalen, siger Tonni Hansen. 

Forhandlingerne om en kommunal konstituering kan i princippet løbe helt frem til det konstituerende møde, som skal afholdes i perioden 1. december til 15. december.

På det konstituerende møde bliver de politiske aftaler endeligt bekræftet. Først herefter er aftalerne bindende.

- Jeg kan love at knokle en vis legemsdel ud af bukserne for at leve op til den tillidserklæring, siger Tonni Hansen til DR.

SF's partiformand, Pia Olsen Dyhr, meddelte før valget, at hun satsede på et godt valg på Langeland. Men andre kommuner har også været i spil. 

En af dem er Syddjurs Kommune, hvor SF dog går en smule tilbage og får 15,7 procent af stemmerne. Dermed mister partiet et mandat. 

Også i Lejre Kommune må SF indse, at succesen er blevet en del mindre end ved sidste valg. 

Her har partiet mistet fire mandater og ender på fem mandater. 

Resultatet er næsten en halvering af resultatet ved sidste kommunalvalg, hvor partiet fik over 30 procent af stemmerne. Det kan skyldes, at partiet ikke længere har Mette Touborg til at stille op for sig i kommunen. 

Frem til 2016 var hun borgmester i Lejre, men hun stoppede for at tiltræde et job som direktør i Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune. 

Hendes afløser blev ikke en partifælle, men derimod Carsten Rasmussen (S), som tidligere har været borgmester i Bramsnæs, der nu hører under Lejre Kommune.

/ritzau/

Emneord: Lejre Kommune, Mette Touborg, Langelands Kommune, Tonni Hansen, KV17, KV17 Resultater, SF
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 28.08.19 Velfærd
  Lejres borgmester flytter sit kontor ud til borgerne

  Torsdag flytter Lejre Kommunes borgmester Carsten Rasmussen sit kontor til Englerup for en dag. Det er første stop på en rundtur, der vil bringe borgmesteren til mange flere steder i Lejre Kommune.

 • 03.08.19 Velfærd
  Borgerservice-chefer og Lejre borgmester: Lad kommunerne inddrive ejendomsskat

  Med det nye system til boligbeskatning skal SKAT opkræve ejendomsskat. Men det er en dårlig idé, mener både Lejres borgmester og Borgerservice Danmark. For kommunerne er langt bedre end SKAT til at få pengene ind.

 • 03.05.19 Sundhed
  Tryggere vej fra sygehus til eget hjem

  En sygeplejerske fra Lejre Kommune får nu sin faste gang på Holbæk Sygehus. Her skal hun samarbejde med indlagte borgere fra Lejre Kommune, deres pårørende og sygehusets personale. Målet er at gøre det tryggere at vende hjem efter indlæggelsen.

 • 04.02.19 Politik
  Tallerkentræf - til middag med Lejres politikere

  Kommunalbestyrelsen inviterer alle i Lejre Kommune til uformelle middage. Her er ingen dagsorden, men god mulighed for at lære politikerne lidt bedre at kende og få en god snak.

 • 21.11.18 Ledelse
  Lejre slanker direktionen

  Der bliver kun ansat én ny direktør som erstatning for to, der stopper. Det giver en besparelse og skal samtidig sikre et endnu bedre samarbejde på tværs af fagområderne. Ny stilling som vicekommunaldirektør bliver snart slået op.