SF vil gøre tandlæge, psykologhjælp og fysioterapi gratis

Brugerbetaling skaber et ulige sundhedssystem. Derfor vil SF udfase egenbetaling. Resten af oppositionen er positivt stemt.

Hvis man brækker benet eller får en alvorlig kræftsygdom, kan man få behandling på et hospital uden selv at hive penge op af lommen. Men har man brug for at gå til tandlæge, fysioterapeut eller psykolog, kan man gå derfra med en stor regning.

Det fører til en social ulighed i sundhedssystemet, og det vil SF gøre noget ved, skriver Dagbladet Information.

SF foreslår op til partiets landsmøde i weekenden en gradvis udfasning af brugerbetaling på tandlæge, psykologhjælp og fysioterapi samt et større medicintilskud til socialt udsatte. Partiet vil desuden have lavet en analyse, som viser, hvordan brugerbetaling påvirker folks valg i sundhedsvæsenet.

»I Danmark bryster vi os af, at vi har et gratis sundhedssystem,« siger SF’s formand, Pia Olsen Dyhr til Information.

LÆS OGSÅ: SF: VI TROR PÅ ET STÆRKT EUROPA

»Men det er bare ikke virkeligheden for alle. Der er stor forskel på om man har råd til at gå til tandlæge, om man har råd til at gå til fysioterapeut, og om man har råd til at betale for medicin.«

Velfærdsstat eller velfærdssamfund - hvor er velfærdsmodellen

Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.

Følg artikler og indlæg på temasiden her

Partiet henviser til en tabel fra Sundhedsministeriet, der viser, at det vil koste 13,5 mia. kr. helt at afskaffe brugerbetalingen på de nævnte områder, hvis man tager udgangspunkt i udgifterne fra 2013.

Sundhedsministeriet oplyste ellers i et svar til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg tidligere i år, at tabellen indeholder fejl og derfor ikke er retvisende. Alligevel antager SF, at de 13,5 mia. er nogenlunde korrekt.

For at gøre afskaffelsen af brugerbetaling mere spiselig foreslår SF en gradvis udfasning, hvor man i første omgang fokuserer på tilskud til unge og socialt udsatte.

Mængden af ubrugte midler i satspuljen er afhængig af lønudviklingen på det private arbejdsmarked. Men SF mener, at det nuværende økonomiske opsving gør det realistisk at finde så store beløb i puljen i de kommende år.

De øvrige partier i oppositionen vil gerne være med til at udfase brugerbetaling på sundhedsydelser. Men hverken Socialdemokratiet, De Radikale, Alternativet eller Enhedslisten vil binde sig til at finde pengene i satspuljen. Hvis pengene skal findes der, kræver det, at alle partier i Folketinget på nær Enhedslisten – der ikke er med i aftalen om satspuljen – går med til det.

»Det er ikke realistisk,« mener Socialdemokratiets sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen til Information.

Alternativets sundhedsordfører Pernille Schnoor kalder det »problematisk« at tage pengene fra satspuljen, som typisk uddeles til projekter og forsøg til gavn for socialt udsatte. Hun understreger desuden, at der allerede i dag findes tilskudsordninger, som kan hjælpe folk med lave indkomster med at betale sundhedsydelser.

?Hvis udfasningen af de 13,5 mia. kr., som SF regner med, skal finansieres med en kvart mia. kr. om året, som partiet lægger op til, vil brugerbetalingen først være fuldt udfaset om 54 år.

– Er det ikke en lidt lang tidshorisont at arbejde med, hvis I gerne vil gøre op med social ulighed i sundhedsvæsenet?

»Jo, det er det da,« siger Pia Olsen Dyhr til Information. »Jeg ville ønske, at vi kunne gøre det endnu hurtigere. Men vi skal også finde pengene til det. Nu har vi fundet en mia., og det er et skridt på vejen.«

Undersøgelsen ’Økonomisk mistrivsel blandt unge voksne’, som Forbrugerrådet Tænk og Trygfonden udgav i marts 2018, viser, at særligt unge, der har svært ved at få økonomien til at hænge sammen, fravælger medicin og tandlægebesøg.

Tal fra Sundhedsdatastyrelsen og et forskningsprojekt fra Rigshospitalet viser desuden, at psykiske lidelser som angst og depression er et stigende problem – særligt blandt børn og unge.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), der for tiden er i Asien.

Danske Regioner foreslog i marts, at man indfører gratis psykologhjælp til alle. Dengang sagde sundhedsministeren til Jyllands-Posten, at hun anerkender det stigende problem med psykiske lidelser, og at regeringen har afsat 200 mio. kr. til området over de næste fire år. Men hun sagde samtidig, at forslaget om gratis psykologhjælp til alle »lyder dyrt«.

information.dk/indland/2018/04/sf-goere-tandlaege-psykologhjaelp-fysioterapi-gratis

Emneord: Tandlæger, Tandlægesystemet, Fysioterapi, Psykologisk rådgivning, Psykologer, Psykologhjælp, Velfærdsstat eller velfærdssamfund, SF, Landsmøde, Fremtidens Velfærd, 160418
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 17.04.18 Agnethe
  SF forslag

  Jo det havde været rigtig dejligt med Pias forslag, men det bliver nok alt for dyrt, at slippe det løs, vi kunne måske betale lidt mindre og derved aflyse skattelettelser, men det skal man lodde folkestemningen for først.!!

 • 16.04.18 Susanne
  Gratis tandbehandling vil skabe færre udgifter til anden sundhedsbehandling.

  Jeg er egentlig ikke i tvivl om, at gratis tandbehandling, vil kunne forhindre mange andre, og dyre sygdomsforløb, og dermed kan et tilbud om gratis tandbehandling være en økonomisk gevinst.
  Noget helt andet er, at der bør være meget mere focus på sunde livsvalg, fra fødslen.
  Mange mennesker slås med alvorlige tandproblemer, og det er jo også her vi starter fordøjelsesprocessen.
  Måske det vil være en god ide, at stille krav til borgerne om at leve så sundt som muligt, ellers må man selv betale gildet ! Men det er nok utopisk, for mange mener jo, at de skal have lov at svine sig selv, og andre til, ved at fylde sig med fedt og sukkerholdige fødevarer, slik, kage, spiritus, og tobak, og at det ligefrem er en menneskelig værdi, at det er muligt.
  Men til de der gør det, og IKKE VIL ændre livsstil, selvom de er ved at slå sig selv og deres børn ihjel, fordi de vil have ret til at leve som de vil, må jeg bare spørge ; Hvorfor skal alle andre, som gør en kæmpe indsats for leve på en måde, så der er mad nok, endda sund mad, til alle på jorden, betale for hamrende dyre hospitalsbehandlinger, for at I kan få 2 år mere at leve i. ?
  Desuden må vi spørge os selv, alle sammen, hvad f...... er det vi jager afsted for ?
  Er det ikke på høje tid, at vi alle tager seriøst, at begæret efter mere mad end vi reelt har behov for, og at eje alle mulige og umulige, støjende, forurenende ting, er det som ødelægger hele grundlaget for menneskelig sameksistens.
  Hvis du, som jeg respekterer andre mennesker i verden, så er du også nødt til at indse, at det er nødvendigt at dele de resourcer, som vores fælles jord og univers rummer. Men også de menneskelige resourcer, må vi udvikle til fælles gavn...... det gør vi ikke, hvis vi i egoisme eller uvidenhed, dagligt overforbruger mad, og andre livsvigtige resourcer.
  Vores kroppe er desuden særligt udsatte for at komme i ubalance, når først sygdom har sit tag i os, og hvis vi vælger medicinsk behandling, som kan skabe livstruende tilstande, som gør det endnu dyrere at komme i bare nogenlunde god balance.
  Men for alle os, som har fået ødelagt tænderne på grund af andres livsvalg, hvad enten det er vores forældre eller sundhedsvæsenet, da vil det være et kæmpe plus, om tandbehandling for længt var gratis, på lige vilkår med en hvilken som helst anden behandlingsform.

 • 14.04.18 Jens Beck Madsen
  Kommer med åbenlyst absurde påstande

  Dette står der i kodeks over hvad man ikke må skrive i kommentarerne, men hvad med det der står i artiklen?

  Bygningerne kommer jo ikke magisk og bygger sig selv, strøm og varme kommer ikke fra en blå sky og alle de ansatte arbejder jo ikke gratis?

  Der er jo altid nogen der betaler for gildet... men tag ikke fejl jeg ville da syntes det var dejligt hvis andre ville betale for mig men det er bare ikke helt fair....

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også