"Det er langt ude, at institutterne ikke vil tage ansvar for, at man kan få et lån alle steder i landet, når de har den slags indtægter," udtaler SF's lokalsamfundsordfører, Karina Lorentzen.

SF: Yderområder skal have bedre lånemuligheder

Realkreditinstitutterne tjener så mange penge, at der skal løsnes for gebyrskruen, mener Karina Lorentzen.

I dag kan realkreditinstitutterne fejre sig selv og en milliardindtjening. Det bør få sektoren til at tage ansvar for de store låneproblemer i yderområderne.

Sådan lyder det fra SF's lokalsamfundsordfører, Karina Lorentzen, efter at der onsdag har været årsmøde i Realkreditforeningen.

- Det er helt urimeligt, at de store realkreditinstitutter skovler milliarder af kroner i kassen på bidragssatserne, mens helt almindelige danskere får afslag på lån til deres drømmehus eller virksomhed i yderområderne. 

- Det er en ond spiral, som hæmmer væksten de steder i landet, som har brug for at få sat gang i boligsalget og få flere tilflyttere til områderne, siger Karina Lorentzen.


Ordføreren nævner, at bidragssatserne mange steder er fordoblet i løbet af få år. 

Samtidig har de fire største realkreditinstitutter i 2014 tjent over 18 milliarder kroner i indbetalinger på bidragssatsen, lyder det fra SF'eren.

- Det er langt ude, at institutterne ikke vil tage ansvar for, at man kan få et lån alle steder i landet, når de har den slags indtægter, siger hun.

Hvis realkreditinstitutterne ikke er villige til at se indad og lave om på den måde, tingene fungerer på i dag, mener Karina Lorentzen, at der fra politisk side bør ses på, hvordan konkurrencen kan skærpes.

Hendes håb er, at forbrugerne kan stå stærkere, når der skal optages et realkreditlån.

- Det er i dag meget dyrt at skifte realkreditinstitut. Derfor er mange danskere meget varsomme med at flytte lånet hen til konkurrenten. 

- Det giver os en utrolig dårlig forhandlingssituation og gør, at vi ofte bare finder os i de vilkår, som realkreditinstitutterne stiller, siger Karina Lorentzen.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) har allerede truet med et indgreb over for bidragssatserne til fordel for boligejerne.

Emneord: Realkreditsinstitutter, Yderområder, Udkantsdanmark
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 15.06.15 Politik
  Udligning til debat på Folkemødet

  Fredag eftermiddag blev der på Folkemødet på Bornholm krydset politiske klinger om den danske kommunale udligningsmodel.

 • 07.04.15 Ledelse
  Ny strategi for de syddanske styrker

  Syddanmark har gode muskler at spille med, når det gælder områderne bæredygtig energi, sundheds- og velfærdsinnovation, turisme og design. Og det er dem, der skal løfte de kommende års udfordring med at skabe flere arbejdspladser og vækst i det syddanske.

 • 12.03.15 Infrastruktur
  KL vil skabe vækst og udvikling i hele landet

  Med et nyt debatoplæg giver KL et sammenhængende bud på, hvordan vi kan skabe vækst og udvikling i hele landet. Vi skal både styrke vækstcentrene og skabe bedre rammer for landdistrikter.

 • 19.12.14 Politik
  Nej til øget landsudligning

  Det er ikke rigtigt, at den nuværende udligningsordning betyder, at hovedstadskommunerne kan opretholde et betydeligt højere serviceniveau end resten af landet. Påstanden om, at udligningen favoriserer hovedstadsområdet, kommer fra otte jyske kommuner, der har sat gang i en kampagne for at øge landsudligningen. Økonomi- og Indenrigsministeriets egne nøgletal for serviceniveau viser derimod, at kommunerne i hovedstadsområdet stort set har samme serviceniveau, som resten af landets kommuner.

 • 29.09.14 Politik
  Almene boliger i kommunernes mindre byer er truet af kollaps

  Seks midt- og vestjyske kommuner beder Carsten Hansen (S), minister for by, bolig og landdistrikter, om at finde en national løsning for at afværge økonomisk usikker fremtid for lejerne.