Sidste chance hvis du vil fjernes fra omstridt database

Det er sidste udkald, hvis du vil have slettet dine oplysninger fra den meget omstridte Dansk Almen Medicinsk Database - også kaldet DAMD.

I dag har Rigsarkivet nemlig udstedt en såkaldt arkiveringsbestemmelse, der siger, at Region Syddanmark, der står for databasen, ikke må slette flere oplysninger fra og med i morgen.

Derfor bliver muligheden for at få slettet sine oplysninger lukket på regionens hjemmeside ved midnat, inden oplysningerne senere bliver overdraget til Rigsarkivet.

Region Syddanmark skal aflevere en kopi af databasen til Rigsarkivet senest 5. juli i år, og det giver tid til at slette alle de borgere, der henvender sig i løbet af i dag.

- Jeg vil anbefale folk at gå ind på vores hjemmeside. Det kræver ganske få klik og indtastninger, hvis man har sit NemID, siger Mads Christian Haugaard, der er chef for afdelingen for sundhedssamarbejde og kvalitet i Region Syddanmark:

- Når man at gøre det inden midnat, kan man være sikker på, at oplysninger bliver slettet.

Han vurderer, at et sted mellem 4.000 og 6.000 danskere allerede har gjort brug af den mulighed indtil videre.

De mange oplysninger om danskernes sundhed blev ulovligt indsamlet i en periode fra 2007 og syv år frem og blev først stoppet, da DR tog sagen op i september sidste år.

Inden da var millionvis af fortrolige oplysninger blevet samlet ind og gemt i databasen, hvilket var i strid med persondataloven.

Egentlig havde Region Syddanmark meldt ud, at den ville slette arkivet, men tidligere på ugen blev det slået fast, at det ville være et brud på arkivloven. I stedet skal den altså over i Rigsarkivet, hvor oplysningerne vil være forseglede i over 230 år.

Hvis du vil nå at have slettet dine oplysninger fra journalerne, så skal du gå ind på Region Syddanmarks hjemmeside.

Emneord: DAMD
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 24.09.20 Ledelse
  Lederne udsteder løfte om nultolerance over for sexchikane

  Lederne har i dag indrykket helsidesannoncer i en række aviser som led i en kampagne mod sexchikane. Ledere opfordres til at skrive under på et løfte om nultolerance over for sexchikane.

 • 28.04.15 Velfærd
  Ny aftale: 194 mio til borgerrettet forebyggelse

  Regeringen, SF og Enhedslisten har indgået en aftale, der øremærker 194 millioner kr. i årene 2016 til 2018 til forebyggelsesinitiativer, der bl.a. skal give børn og særligt udsatte borgere et bedre liv.

 • 24.02.15 Politik
  Jelved vil ændre arkivloven efter DAMD-sag

  Ulovligt indsamlede personfølsomme oplysninger på sundhedsområdet blokeres for adgang i en menneskealder, så ingen andre end den registrerede person selv kan få adgang. Kulturminister Marianne Jelved ændrer arkivloven, efter det er kommet frem, at personfølsomme oplysninger fra Dansk Almen Medicinsk Database (DAMD) er ulovligt indsamlet.

 • 06.09.13 Velfærd
  Sundhedsdata er i trygge hænder

  ”Det er paradoksalt, at sundhedsvæsenet nu kritiseres for at dele sundhedsdata, når vi i flere år er blevet skudt i skoene, at den ene hånd ikke ved, hvad den anden laver.”

 • 02.06.11 Politik
  Regionerne har indgået økonomiaftale for 2012

  DANSKE REGIONER: Regionerne får 1,5 milliarder kroner ekstra til sundhedsområdet næste år og bedre muligheder for at udbygge og renovere sygehusene. Danske Regioner og regeringen har Kr. Himmelfartsdag indgået en aftale om økonomien for sundhedsområdet i 2012. Aftalen betyder, at regionerne får tilført 1,5 milliarder kroner ekstra næste år.