Housing First bliver nu en del af udsatte-indsatsen i Silkeborg. Her er det et billede af David Skov, som vendte ryggen til livet på gaden efter han fandt kæreste og bolig. Læs historien om David Skov her: http://denoffentlige.dk/david-skov

Først med Housing First: Silkeborg vil hjælpe flere fra forsorgshjem til egen bolig

Som det første sted i landet etablerer Silkeborg Kommune et helt nyt tilbud til hjemløse borgere ud fra gennemprøvede principper, hvor borgeren hurtigst muligt flytter i egen bolig med intensiv støtte. Indsatsen kan bringe 9 ud af 10 ud af hjemløshed.

Silkeborg Kommunes nye forsorgstilbud åbner 1. juni og sigter mod at få flere hjemløse borgere til at gribe styrepinden i deres eget liv ved at guide dem til at skabe en god hverdag i egen bolig. 
 
”De her borgere pendler ofte mellem forsorgshjem rundt i landet, er invalideret af livet og har levet med sociale problemer og misbrug i mange år. Vi ved, at langt flere, end vi tidligere har troet, kan bo i egen bolig, hvis de følges af en tæt individuel indsats i eget hjem. Derfor skal brugerne af det nye tilbud hurtigst muligt videre i en bolig og med en støtte, der passer til dem, fortæller Flemming Rønn Steen, afdelingsleder i Silkeborg Kommunes Udsatteafdeling.  

9 ud af 10 i egen bolig
 
Princippet bag forsorgstilbuddet hedder ’Housing First’ og er en evidensbaseret metode til at gøre overgangen fra et omtumlet liv til en hverdag med fast base og rytme så holdbar som  muligt. Housing First er en central del af regeringens nationale Hjemløsestrategi, og principperne er allerede afprøvet flere steder i landet med gode resultater. 

Silkeborg Kommune er dog den første kommune i landet, der etablerer et nyt tilbud, der alene bygger på Housing First. Cirka 60 borgere i Silkeborg Kommune har ikke fast adresse eller kan af forskellige grunde ikke fungere i den bolig, de har. 

”Vi har ønsket at udvikle et sammenhængende tilbud, der taget udgangspunkt i den nyeste viden om, hvad der virker for lige netop den gruppe af borgere. Projekter andre steder i landet viser, at 9 ud af 10 borgere kan komme ud af hjemløshed hvis de får en permanent bolig og en intensiv social støtte på trods af en livhistorie med lange ophold på gaden eller herberger”, siger Elin Sonne, formand for Sundheds- og Forebyggelsesudvalget. 
 
Et tryggere og sundere liv 
 
Det nye forsorgstilbud får adresse i Borgergade og plads til seks hjemløse ad gangen. Når den hjemløse ankommer til stedet, tager en fagperson med særligt kendskab til målgruppen imod. Borgeren får tilbudt en seng at sove i, og hurtigt derefter skal den første snak med en socialrådgiver kaste lys over borgerens ressourcer til at skabe et nyt liv med fast tag over hovedet.
 
Erfaringer fra Housing First viser, at hjemløse ikke først skal ‘gøres parate’ til at komme i egen bolig.
 
”Man lærer bedst at bo, når man har et sted at bo. I det nye tilbud finder vi ud af, hvad der skal til, for at den enkelte beboer kan komme over de forhindringer, der gør et liv i egen bolig svært. Vi tilbyder hjælp og støtte til selv at tage ansvar for at komme videre i livet – ikke et herberg, hvor man kan bo i månedsvis og få maden serveret. Borgeren skal fra første færd tage et lille skridt i retning af et andet liv med mere tryghed, sundhed og livskvalitet. Og vi går som fagpersoner bagved og ved siden af, indtil de er klar til at gribe styrepinden selv”, siger Flemming Rønn Steen. 
 
Ambitiøse mål på hjemløseområdet
 
Antallet af hjemløse er steget med 16 % på landsplan fra 2009-2013. Stigningen i hjemløshed 
 
har dog været markant mindre i de kommuner, der har benyttet sig af Housing First.
 
Regeringens mål er, at antallet af hjemløse i Danmark reduceres med mindst 25 % inden 
 
2020. Det svarer til, at der højest må være 4000 hjemløse personer i Danmark om fem år.
 
(Kilde: Socialstyrelsen)
Emneord: Silkeborg Kommune, Hjemløshed, Forsorgstilbud, Socialt udsatte
Silkeborg Kommune på DenOffentlige.dk Silkeborg Kommune
Aktivitet: Artikler: 31 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 17.04.15 Maj-Britt Olesen
  Et nyt tilbud baseret alene på Housing First

  Hej Henrik,

  Tak for din interesse i vores nye tilbud til hjemløse.

  Som vi skriver i samme pressemeddelelse, er Silkeborg Kommune den første kommune i landet, der etablerer et nyt tilbud fra bunden, som alene bygger på Housing First.

  Silkeborg Kommune er helt klar over, at principperne omkring Housing First har været afprøvet – og videreføres – i arbejdet på forsorgshjemmene landet over. Dette arbejde anerkender vi, og resultaterne af metoderne i Housing First har været medvirkende til vores interesse for at indføre metoderne i vores nye forsorgstilbud i Silkeborg.

  Maj-Britt Olesen
  Sektionsleder i Socialsektionen
  Silkeborg Kommune

 • 15.04.15 Henrik Thiesen
  Først??

  Housing First var krumtappen i regeringens hjemløsestrategi fra 2009 så at sige at det er det første i DK er måske at overdrive en kende.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også