Silkeborg vil have børnene tilbage i SFO

Velfærd

18/08/2015 23:01

Nick Allentoft

Nyt udviklingsprojekt skal finde opskriften. Det blev sat i gang, da 700 børn blev meldt ud af SFO efter skolereformen.

På nogle skoler går næsten alle i SFO. Andre steder falder medlemstallet drastisk.

Det er situationen i Silkeborg Kommune, hvor længere skoledage også har givet mange udmeldelser fra skolefritidsordningerne. Samlet faldt børnetallet i SFO'erne sidste år 10 procent, men nogle steder er det lykkedes at fastholde og endda at tiltrække børn. I et nyt udviklingsprojekt skal SFO'erne nu dele viden og erfaringer:

"Vi skal have delt de succeser, der er i SFO’erne, og sammen udvikle nye spændende og attraktive tilbud, så børnene får mulighed for at deltage i det sociale fællesskab", siger skolechef i Silkeborg Kommune Huno Kjærsgaard Jensen.

I udviklingsarbejdet skal SFO'erne lære af hinanden og afdække, hvilke aktiviteter børn og forældre ønsker sig.

Dybkærskolens SFO: Tilmelding til nye oplevelser
Dybkærskolen er en af de SFO'er, som har fastholdt børnetallet. Her er opskriften blandt andet aktiviteter med tilmelding. Det kan være brydning, madlavning og kor:

"Hos os får børnene fri klokken 14.15, og nogle bliver hentet i SFO inden tre. Så er det svært at skabe et socialt fællesskab, men når vi laver aktiviteter med tilmelding, ved forældrene, at børnene skal være her til 16.30 den dag. De oplever nok også at få lidt mere for pengene, når de får et barn hjem, som har oplevet noget nyt. Det er noget, man snakker om ved middagsbordet, og vi været ude for, at børn fra 3. klasse, som var meldt ud af SFO’en, er vendt tilbage for at være med", siger afdelingsleder Helene Mie Soelberg, som er med i udviklingsgruppen.

Sejs SFO: Månedens gæst
I Sejs går næsten alle børn fra 0.-3. klasse i SFO. Her er der særlige aktiviteter for hver aldersklasse, ugens overraskelse, highlights for især 3.-6. klasse og månedens gæst.

"Det kan være en fisker, en musiker eller en gøgler. Vi er meget åbne over for at byde andre ind i SFO'en og kunne godt tænke os at gå videre med det i projektansættelser i en måned eller to. Eksempelvis at ansætte én, der er knalddygtig til at skate", siger SFO-leder Hanne Bach Pedersen.

For 5.-6. klasse er der aftenåbent to gange om ugen. Det tiltrækker mange, og de kan nøjes med at betale for et todagesmodul.  

Gjessø SFO: Aftenhygge for de største
I Gjessø er aftenåbent også et trækplaster. Her mødes børn fra 4.-6. klasse hver onsdag fra 16.30-20.30:

"Vi har faktisk samme antal børn, som før reformen, og flere af dem, der i sidste skoleår blev meldt ud i 3. klasse, vender tilbage. De store nyder at have skolen for sig selv om aftenen. Her er nærmest lidt feststemning, de hygger sig sammen, og vi har tid til at sætte en fodboldturnering eller noget andet i gang", siger SFO-leder Dorte Østergaard Pedersen.

En halv million til udviklingsarbejde
Børne- og Ungeudvalget i Silkeborg Kommune har afsat en halv mio. kr., til udviklingsarbejdet. Pengene vil blandt andet blive brugt til vikarer i forbindelse med jobbytte, kurser og fyraftensmøder med oplægsholdere.

Mest Læste

Annonce