Skats direktør var advaret om skandaleramt IT-system

Flere rapporter advarede direktionen i Skat imod at sætte inddrivelsessystemet EFI i verdenen.

Jesper Rønnow Simonsen, der er Skat øverste direktør, blev ad flere omgange i 2013 advaret om, at det var stærkt risikabelt at sætte inddrivelsessystemet EFI i gang. Det skriver Berlingske Business onsdag.

EFI blev lukket ned i efteråret, efter at det var kommet frem, at systemet blandt andet havde inddrevet gæld ulovligt. 


Siden har Skats inddrivelse ligget i ruiner, staten og kommunerne får inddrevet langt færre penge fra skyldnere, mens de berørte ­borgere er kastet ud i juridisk kaos.

Ifølge de rapporter, der på forhånd advarede imod systemet, var det slet ikke testet tilstrækkeligt, data var forældede og fyldt med fejl, og der var markant risiko for, at systemet ville bryde ned eller ikke kunne inddrive ordentligt.

Da skandalen om EFI-systemets fejl og mangler brød ud, forsvarede Jesper Rønnow Simonsen sig med, at han ikke kendte til problemernes omfang og ikke blev informeret tilstrækkeligt af sine underordnede om risiciene.

- Det billede, der blev præsenteret for mig, gav et urealistisk og for optimistisk billede af systemets parathed og funktionalitet, sagde Jesper Rønnow i en pressemeddelelse kort efter nedlukningen i september sidste år.

Flere eksperter kritiserer ledelsens beslutning om at sætte EFI i gang alligevel.

- Der er tale om graverende advarsler, siger professor i datalogi og ekspert i IT-projektledelse ved Roskilde Universitet Jan Pries-Heje, der har gennemgået rapporternes konklusioner, til Berlingske.

- Advarslerne er så voldsomme, at det er relevant at diskutere, om de øverste embedsmænd skal drages til ansvar for skandalen, siger Sten Bønsing, der er lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet.

Jesper Rønnow Simonsen siger til Berlingske, at han og ledelsen i Skat noterede sig rapporternes advarsler og fulgte rapporternes anbefalinger til, hvordan fejlene kunne udbedres.

- Vi fulgte anbefalingerne. Desuden traf vi nogle valg om at skrue ned for mængden af test, hvilket vi i bagklogskabens lys ikke skulle have gjort. Men ellers forsøgte vi at minimere risici, siger han.

/ritzau/

Emneord: Jesper Rønnow Simonsen, Skat, Skandaler, It-skandaler, EFI, Uge 29, Sommeren 16
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 11.08.16 Gitte
  Beskæmmende

  Utroligt hvad folk i dag IKKE reagerer på, men åbenbart synes er HELT ok .. hvad bliver det næste, som folk heller ikke reagerer på? At tie er at samtykke ... men hellere det end risikere at blive en blacklistet brokkerøv, der ikke vil sælge sin sjæl og derved kan få svært ved at tjene til dagen og vejen ... det bliver spændende, hvornår vi får en Erdogan i Danmark, der for alvor træder i karakter og sætter demokratiet helt ud af spil ... men det kommer vel også til at ske med det danske folks billigelse?

 • 31.07.16 Peter Hansen
  Nok må snart være nok!

  https://www.information.dk/debat/2016/07/socialisme-rige-mens-fanden-tager-sidste-bunden#comment-1148161

  "Mens direktør for SKAT, Jesper Rønnow, havde tid til at afsende 5.719 tweets på det sociale medie Twitter, udbetalte SKAT ni mia. kroner til fidusmagere og svindlere.

  Samtidig implementerede SKAT endnu et af de håbløse it-projekter, som det offentlige er så berygtet for. Prisen for det nu skrottede inddrivelsessystem, EFI, kan løbe helt op i 14 mia. kroner. Det er altså ud over de ni mia. kroner, SKAT udbetalte til afsenderne af avancerede Nigeria-breve.

  SKAT-direktøren nåede ifølge sin LinkedIn-profil at opbygge en Klout-highscore på 57, hvilket er en bullshit-økonomisk opgørelse over indflydelse på sociale netværk, så noget har han prioriteret.

  Der er ikke i sig selv noget galt med at bruge sociale medier, men når ens butik lænses for 23.000.000.000 kroner, vækker chefens prioritering af sin arbejdstid opsigt.

  Jesper Rønnow forsvarer sig med, at han ikke kendte til omfanget af problemerne, samtidig med, at han modtog 100.000 kroner i bonus for at have implementeret EFI. Hvordan kan man både modtage bonus og samtidig påstå, at man ikke kender til systemet?"

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også