Skatteudspil er det mest ulighedsskabende i 16 år

Politik

29/08/2017 12:39

Nick Allentoft

Regeringen øger uligheden med "åbne øjne" for at gøre det mere attraktivt at arbejde. "Hvorfor i alverden skal dem, der tjener mest, have de største skattelettelser", spørger DF-formanden
Regeringens skatteudspil er det mest ulighedsskabende siden 2001 ifølge en opgørelse fra den borgerlig-liberale tænketank Cepos. Kun Forårspakken fra 2009 kommer op på siden af skatteudspillet, som præsenteres tirsdag og skal sørge for, at det bedre kan betale sig at tage et job.   Skatteudspillet medfører en stigning i indkomstforskellene målt ved Gini-koefficienten på 0,46 procent. Det er et mål for graden af ulighed. Men det er en marginal ændring, lyder det fra samtlige fire ministre under præsentationen.

Finanslov 2018

Vi har oprettet en tema-side, der samler alle relevante historier om Finanslov 2018. Find den her.

- Den her reform skaber ulighed, men det gør vi med åbne øjne. Når vi belønner folk, der arbejder, skaber vi ulighed. Danmark bliver et lidt mere ulige land efter denne reform, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V).

Man kan ikke undgå at ændre på uligheden i samfundet, hvis gevinsten ved at være i arbejde skal værre større. Det mener finansminister Kristian Jensen (V).   - Jeg har været rundt i rigtig mange forsamlingshuse, rigtig mange, og jeg har aldrig fået et spørgsmål omkring Gini. Men jeg har fået masser af spørgsmål om, hvad regeringen vil gøre for, at virksomheder kan ansætte nogle flere mennesker, siger han.   Danmark vil forsat være et af verdens mest lige lande, pointerer økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA).   - Det her er på uligheden nogle fuldstændig marginale betragtninger. Danmark er stadig et af verdens mest lige lande, siger han.   Den udlægning er erhvervs- og vækstminister Brian Mikkelsen (K) enig i.   - Når en HK'er får 5000 kroner mere ud af arbejde, så får de 5000 kroner mere end en på offentlig forsørgelse. Så rykker det marginalt Gini-koefficienten.   - Dem, som får noget ud af det her, uden at det går ud over nogen, det vil være mennesker, som arbejder, siger han.   Men i modsætning til Anders Fogh Rasmussens (V) skattereform fra 2009 er det begrænset, hvor mange skatteudspillet får i job, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen fra Cepos.   Thulesen: Hvorfor i alverden skal de rigeste have mest? Dansk Folkeparti er udset til at levere de afgørende stemmer, hvis regeringen skal have en lettelse af skatten igennem i efteråret. DF-formand Kristian Thulesen Dahl understreger dog nok engang, at skattelettelserne skal gå til danskerne med de laveste indtægter.

- Hvis vi kigger på skatteændringerne over de sidste otte til ni år, så har man givet skattelettelser til dem, der tjener mest. Vi skal have social retfærdighed. Hvorfor i alverden skal dem, der tjener mest, have de største skattelettelser?, lyder det fra DF-formanden, efter at regeringen tirsdag fremlagde sit udspil til en skattereform.

Ved fremlæggelsen samlede interessen sig især om regeringens beregninger på, hvad de enkelte familier vil få ud af udspillet, hvis det blev gennemført. Her står HK'eren til en stigning i rådighedsbeløbet på 5000 kroner årligt. Det svarer til en stigning på 7,1 procent. Direktøren får til gengæld 26.700 kroner årligt, hvilket svarer til en stigning på 5,7 procent.   På spørgsmålet om, hvorvidt han helt afviser regeringens forslag, lyder svaret:   - Nu havde vi sidste efterår et langt forløb, hvor partier udstedte ultimative krav til hinanden, og det gik jo ikke så godt. Vi skal sikre, at det bedre kan betale sig for folk, der står helt uden for arbejdsmarkedet, at komme ind på arbejdsmarkedet, siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl.   Kristian Thulesen Dahl understreger, at DF vil sikre sig, at der er råd til bedre velfærd i form af blandt andet sygehuse, ældrepleje og politi, før man vil give skattelettelser.   - Og hvis der er råd til skattelettelser, så skal de gå til dem, der tjener mindst, siger han.   DF-formanden er også skeptisk over for regeringens udspil til lavere bilafgifter. Her vil regeringen lave en flad registreringsafgift på 100 procent, mens DF vil gøre afgiften afhængig af bilens miljø- og sikkerhedsmæssige egenskaber.   - Vi synes ikke om forslaget om at sætte registreringsafgiften ned fra 150 til 100 procent. Når regeringen kommer med det her udspil, så kan det ikke være fordi, den regner med at få det hjem. Så må det være fordi, den vil forhandle med os, siger Kristian Thulesen Dahl.   Han er også skeptisk over for, at regeringen ikke fremlagde en detaljeret finansiering for forslaget tirsdag. Det vil ifølge finansminister Kristian Jensen (V) først ske torsdag, når regeringen præsenterer sit udspil til finanslov.   - Jeg glæder mig til at se, hvordan de finder pengene til alle de her ting, for vi skal være sikre på, at der er penge nok til, at vi har et velfærdssamfund, der hænger sammen, siger Kristian Thulesen Dahl.   /ritzau/

Mest Læste

Annonce