"Vi kan se, at en bisidder skaber tryghed for barnet i en svær periode. En børnesamtale er forbundet med stor usikkerhed hos børnene, som kan være i tvivl om, hvad de skal sige og hvor meget forældrene får at vide bagefter," siger direktør i Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl.

Skilsmissebørn får egen bisidder

Professionelle bisiddere støtter skilsmissebørn. Børns Vilkår ønsker, at ordningen skal være permanent.

Børn i konfliktfyldte skilsmisser kommer nemt i klemme mellem deres forældre. 

Når de voksne skændes om forældremyndighed og samvær, kan det være svært for børnene at tale frit om, hvor mange dage de vil bo hvert sted, og hos hvem de helst vil fejre juleaften.

For tænk hvis konflikten optrappes, og mor eller far bliver endnu mere ked af det.

Et nyt initiativ med professionelle bisiddere skal støtte børn, der indkaldes til en børnesamtale i Statsforvaltningen. 


Siden nytår har 20 børn taget imod tilbuddet om at få følge af en uvildig voksen, og de første erfaringer viser, at det er en gevinst for børnene.

- Vi kan se, at en bisidder skaber tryghed for barnet i en svær periode. En børnesamtale er forbundet med stor usikkerhed hos børnene, som kan være i tvivl om, hvad de skal sige og hvor meget forældrene får at vide bagefter, siger direktør i Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl. 

I omkring hver tiende skilsmisse er forældrene så uenige om, hvordan livet som skilsmissefamilie skal tilrettelægges, at Statsforvaltningen må træffe afgørelse.

Før det sker, indkaldes barnet til en samtale. Ofte alene og i de få tilfælde, hvor det tildeles en besidder, er det typisk en nær voksen, måske et medlem af familien.

- Men det kan være svært at sige, at man helst vil bo hos far, hvis det er mormor eller moster, som er bisidder, siger Lene Mikkelsen, kontorchef i Statsforvaltningen.

Derfor har Børns Vilkår og Statsforvaltningen i samarbejde med Egmont Fonden taget initiativ til ordningen, der i løbet af de næste to år skal tilbydes til 400 børn.

Herefter håber Børns Vilkår på politisk velvilje til at gøre tilbuddet permanent, så alle børn får chancen. 

Det kræver en ændring af loven, da det i dag er muligt for den forældre, som barnet har adresse hos, at afvise barnet eller den anden forældres ønske om en besidder.

- Vi så gerne, at det blev en ret for barnet at få en bisidder. Og det skal være en uvildig, som ikke har nogen følelsesmæssige aktier i hverken den ene eller anden forælder. Bisidderen skal alene kæmpe barnets sag, siger Rasmus Kjeldahl.

Fakta om skilsmisser

I de fleste skilsmisser lykkes det forældrene at blive enige om samvær og barnets bopæl. Men i hver tiende sag må Statsforvaltningen træffe afgørelse.

Børn i konfliktfyldte skilsmisser tilbydes en professionel bisidder, hvis de skal til børnesamtale i Statsforvaltningen.

Læs her om skilsmisser:

* Hvert år kommer der cirka 25.000 nye skilsmissebørn.

* I 90 procent af alle skilsmisser bliver forældrene enige om, hvor børnene skal bo, og hvor meget samvær de skal have med henholdsvis mor og far. Det sker uden at inddrage Statsforvaltningen.

* I cirka hver tiende skilsmisse er det nødvendigt at lade Statsforvaltningen træffe en afgørelse. Statsforvaltningen behandler sager om forældremyndighed, bopæl og samvær. 

* Inden der træffes beslutning, indkaldes børnene til en samtale, en såkaldt børnesamtale. Her kan barnets fortælle om sine oplevelser og ønsker. 

* I en forsøgsordning tilbydes børnene en professionel bisidder, som taler med barnet inden og som er med til samtalen. Bagefter gennemgår bisidderen samtalen med barnet. 

Kilde: Danmarks Statistik og Børns Vilkår.

 

Emneord: Skilsmisser, Børn og unges velfærd, Samværsordning, Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 30.08.17 Bæredygtighed
  Odense starter tre-årigt projekt om FNs verdensmål

  Et nyt storstilet projekt om FNs 17 verdensmål skal sætte bæredygtighed på dagsorden i Odense.

 • 12.02.16 Velfærd
  36 mio fra Satspulje: Bedre hjælp til 27.000 børn og unge i familier med misbrug

  Midtjyske børn og unge, der vokser op i familier med stof- eller alkoholproblemer, får nu tilbud om gratis behandling. 11 midtjyske kommuner har fået 36 millioner kroner fra satspuljen til at gennemføre projektet over de næste fire år.

 • 22.09.15 Velfærd
  Unge får gratis psykologhjælp

  Unge i Aarhus med psykiske problemer får nu mulighed for at få gratis, kommunal psykologhjælp inden det udvikler til alvorlige psykiske lidelser, misbrug eller selvmordstanker. Forliget om de kommende års budgetter sikrer 1,5 mio. kr. til hjælpen.

 • 15.06.15 Velfærd
  En fattig barndom, et sværere voksenliv

  Børn, der er vokset op i økonomiske trængte familier, klarer sig dårligere i voksenlivet på en række områder: De uddanner sig mindre, tjener mindre, de er oftere arbejdsløse og flere af dem får førtidspension end børn fra mere velstillede familier. Det viser en ny rapport fra SFI, som dog også dokumenterer, at børnene relativt set tjener mere end deres forældre.

 • 28.05.15 Velfærd
  Forskning forsømmer de yngstes læring

  De 0-2 åriges læring har ikke fået meget opmærksomhed i forskningsverden. Det viser en ny forskningsoversigt fra EVA. Men hvorfor er de 0-2 åriges læring ikke prioriteret? Svaret er, at de små børn har lav status.