Skoleelever stoler blindt på Google
Google har for længst givet opslagsværker og lærebøger baghjul, når dagens skoleelever skal finde oplysninger. Og eftersom eleverne er vokset op med iPads og computerspil på lige fod med andet legetøj, må de da være rigtig gode til at finde rundt i de mange oplysninger på nettet, ikke?
Svaret er: ”njaaj – ikke helt,” ifølge læse- og læringskonsulenterne Karin Guldbrand og Birgitte Ladekjær, der for tiden er på turne hos alle kommunens skoler med Projekt it-læsekompetencer i fagene.
- Nettet bugner jo af informationer, og mange hjemmesider ligner lødige sider. Men hvis du kradser i overfladen, er det måske firmaer, grupper med et politisk- eller religiøst ståsted eller amatører uden et fagligt højt niveau, der står bag. Det kan eleverne blive bedre til at afkode, siger Birgitte Ladekjær.
- Det handler alt sammen om at kunne søge informationer ved hjælp af de rigtige læse- og søgestrategier, at kunne vurdere det, man har fundet og sætte det ind i den sammenhæng, man har brug for, uddyber Karin Guldbrand.
Et eksempel på en snydeside, som tovholderne bruger i deres oplæg på skolerne, er www.jydskatomkraft.dk, hvor spøgefugle ved første øjekast får det til at virke troværdigt, at der skulle være tre atomkraftværker i Jylland.
Udviklet i tæt samarbejde med skoler
De to tovholdere har søgt og fået midler fra Kulturstyrelsen til at udvikle en it-læsestrategi fra 0. til 10. klasse. En strategi, der nu er fuldt udbygget i samarbejde med skolefolk fra Tim, Videbæk, Rækker Mølle og Stauning Skole; komplet med fire fuldt færdige undervisningsforløb, så lærerne kan få den til at virke i undervisningen.
Baggrunden for projekt it-læsekompetencer i fagene er, at flere undersøgelser, blandt andet en PISA-rapport, viser, at de danske elever ligger helt i top, når det gælder det tekniske i at bruge computere og tablets. Men det halter med at afkode hjemmesider og forholde sig kritisk til de googlede oplysninger.
En efterfølgende undersøgelse blandt ungdomsuddannelserne i Ringkøbing-Skjern Kommune om elevernes it-kompetencer pegede også på et behov. Det samme gjorde interviews med folkeskolelærere i kommunen. Mange steder godt i gangProjektets to tovholdere får positiv respons fra lærerne, når de er rundt på skolerne og fortælle om projektet. Indtil videre har 18 ud af kommunens 25 skoler haft duoen på besøg.
- Man arbejder jo en del med digital dannelse og digitale kompetencer i skolerne i forvejen. Vores materiale er systematiseret og meget praktisk anvendeligt, og det siger lærerne, de kan bruge til noget, fortæller læringskonsulent Karin Guldbrand.
Undervisningsforløbene er målrettet elevernes niveau fra de begynder i indskolingen og til de går ud af overbygningen. Karin Guldbrand og Birgitte Ladekjær vil følge projektets udvikling gennem deres faglige fora, ligesom de får en pejling på niveauet, når sjetteklasserne årligt dyster i netsøgning i konkurrencen Netfinder.
Fakta:
Projektet er støttet af Kulturstyrelsens udviklingspulje og kan findes her
Under projekt it-læsekompetencer i fagene er der udviklet fire færdige undervisningsforløb, lærerne uden videre kan tage i brug: et til indskolingen, to til mellemtrinnet og et til overbygningen.
Undervisning i digital dannelse indgår som et lovkrav i den netop indførte folkeskolereform, og i Ringkøbing-Skjern Kommune er digitale læsestrategier også med i den vedtagne politik på skoleområdet.
Find selv tips til netsøgning på netfind.dk, der er en konkurrence- og videnportal for sjetteklasser fra Holstebro, Herning, Lemvig, Skive, Viborg og Ringkøbing-Skjern kommuner.
Kildekritik
Kildekritik er en videnskabelig metode, når man som forsker/forfatter, skal bedømme kilders troværdighed i forhold til den begivenhed, person eller ting, man ønsker at belyse.
Der er ingen tvivl om at man hos bliver bedre og bedre til at vurdere om indhold er værdigt til at blive vist på side 1.
Der er dog stadig lang vej endnu, da man ved hjælp af forholdsvis simple taktikker kan komme længere op i søgeresultaterne.
Mvh Anders
Redaktør hosOnlinelaanene.dk
Det er stadigvæk et problem, dog er google blevet meget bedre til at vise "rigtig indhold"
Mvh.
Michael
Varmepumper
Rikke igen her - dét jeg mente at sige var at hele branchen får negativ omtale af dette.
Læs mere om
Jeg giver jer ret i at det er en tendens, der forekommer oftere og oftere.
Unge mennesker skal lære at være mere kildekritiske på nettet og der findes mange sider, som ikke giver meget værdi til folk.
Det er blandt andet pga. mange små opgaver fx i folkeskolen, hvor de unge elever blot tager det første resultat de ser i søgemaskinerne.
Jeg faldt lige over denne gamle nyhed, men det er stadig et problem. Dog hjælper det lidt at Google er begyndt at vise informationer direkte på resultatsiden, da de er ret gode til kun at gengive reelt indhold.
Mvh.
Jeppe
LivetSomSenior
Det er naturligvis bekymrende, men sådan er fremtiden bare. Jeg tror også at vi bliver bedre og bedre, til at vurdere om en information er troværdig eller ej. For unge mennesker, kan det naturligvis være problematisk at vurdere dette og derfor vil de helt klart, komme til at tillægge utroværdig information for meget værdi, indtil de selv lærer at skelne.
For mit eget vedkommende, stoler jeg også meget på den generelle søgning i Google, men jeg synes, at jeg er enormt god, til at vurdere om det så i sidste ende er troværdigt eller ej.
Med venlig hilsen
Ebbe
Apuls.dk
Det er ikke kun den type websites man skal være kritisk over for, det gælder fx også ved Black Friday rabatter, der er den højeste procent rabat ikke nødvendig det bedste tilbud og man bør der nok tjekke prisen på www.pricerunner.dk/black-friday/index.html Black Friday siden hos PriceRunner.
Google ved jo alt. Eller ikke. Mange gange er det jo gode seo folk, der gerne vil ranke på relevante søgeord, der ranker på de givne søgeord, i stedet for de rigtige fagfolk. Eksempelvis vil jeg gerne ranke på ordene Forbrugslån og billån, men jeg ved j ikke mere om det end en bankmand, selvom jeg godt kan læse mig frem til nogle ting.
Godt med noget fokus på kildekritik - man må for alt i verden ikke stole blind på nettet!
Der nævnes af flere her i kommentarsporet at Google bliver bedre og bedre, men der er stadig lang vej igen. Den konstant stigende nemhed i at publicere indhold digitalt gør, at flere og flere får muligheden for at være deres egen redaktør. Hvilket i sidste ende vil lede til endnu flere sider uden styr på fakta eller forskningsresultater. Selvom Google bliver bedre og bedre til at skelne skidt fra kanel, så er problemet stadig stigende.
Håber dette læringsprojekt nu har spredt sig til hele landet, for mere end nogensinde er der brug for at være skeptiske overfor det vi (alle) læser på nettet.
/Morten
Blixen Tours
Google er uden tvivl blevet bedre til at sortere de dårlige søgeresultater fra ift. Førhen. Jeg er også helt sikker på, at de kun bliver endnu bedre til det. Man skal dog altid være kritik og ikke tro på alt hvad man læser online.
Med venlig hilsen
Søren
Bgh.dk
Nu er den her artikel jo ved at være et par år gammel, og jeg er ret sikker på at google i den tid også har forbedret sine søgeresultater gevaldigt. Det står aldrig stille ved google. Det betyder dog ikke, at man ikke skal huske sin kildekritik, for det må man aldrig glemme. Kildekritik er noget af det vigtigste!
Mvh
Ole,
Plankebord.net
Google bliver selv klogere og klogere, og vil på samme vis også blive bedre til at vise det indhold som rent faktisk er relevant for den søgning som de modtager.
På samme måde bliver SEO arbejdet på en side også mere og mere veludført, da det jo bliver et størrer krav at levere god SEO for at ramme toppen på google.
Har selv arbejdet med SEO på en prissammenligning af belægningssten, hvor jeg tydeligt har kunnet mærke at google også har rykket sig i en mere fornuftig retning i forhold til hvad det kræver at komme forest.
Først og fremmest rigtig god artikel, og fedt at vi tager emnet op til debat. Selvom der er meget arbejde at lave fremadrettet, så er Google blevet markant bedre de seneste år ift. relevante søgninger. Desuden mener jeg at lærer og forældre har et ansvar for, hvordan børn og unge bruger nettet til skolearbejde.
Det er et af mange områder som vi arbejder med hos Aros Media
Heldigvis kommer der øgede fokus på alt dette, og man bliver lært kildekritik senere i skolen. Måske springer skoleeleverne også bare over hvor gærdet er lavest?
Voreslån
Linket igen - Læs mere om digital Markedsføring her
Danskundervisningen bør tilrettes det virkelighed de unge færdes i, så de lærer at analyserer et websites indhold på samme vis, som f.eks. avisartikler analyseres.
På et website er der langt flere muligheder for at manipulere og påvirke brugeren. Et godt eksempel er de mange bloggere, der lever af at påvirke læserne til køb af produkter pba. deres ”berømmelse” via TV.
Den kritiske kilde tilgang er komplet filtreret væk på internettet og i særdeleshed på Facebook hvor de nære relationer får filtrene helt ned.
Bl.a. derfor er det yderst effektivt at annoncere på Facebook. Affiliate marketing er også et område, hvor brugerne ofte manipuleres med subjektive produktanmeldelser.
Med venlig hilsen
Jonas Jørgensen
Digital Markedsføring
Vi har også udfordringer med at folk tror på alt de læser og ikke er kildekritiske i forhold til kost og generelt den branche.
Jeg møder jævnligt i mit arbejde med DenSundeKost og det er virkelig et stort problem i forhold til information i forhold til hvad folk mener er sundt og usundt, fx. er fedt noget vi skal have, men medierne har lidt fået fedt til at være "synderen" og folk er derfor fedtforskrækket og i nogle tilfælde er det grunden til at de ikke når deres mål.
Så værd kildekritisk!
Autoritetet i det indhold som bliver publiseret og som Google indeksere vil på sigt have langt større betydning end de faktorer som kan manipuleres kunstigt.
Med venlig hilsen
Lars
Kildekritik bør været en fast del af pensum på de danske folkeskoler. Og det at kunne søge gode søgeresultater fra de "dårligere/betalte" er et must i dag. Håber virkelig at der bliver sat meget mere fokus på dette emne i skolerne fremover.
mvh
Patrick Larsen
quick-laan.dk
Godt at se at der er kommet fokus på kildekritik, man skal ikke altid stole på diverse ting på internettet. Læste
Læste en lignende artikel om emnet påNettet omkring emnet.
mvh frank
Det er jo netop det de prøver at opnå. Google ønsker at annoncerne i Adwords bliver camoufleret som egentlige søgeresultater. Så i en periode vil de gerne tjene penge, og i andre perioder fokusere de på reliability. Se f.eks. på alle dem der er begyndt at få stjerner på deres hjemmside i søgeresultaterne :-)
Mvh. Frederik Larsen fra
Tea Solutions
Godt at se der kommer fokus på brugen af internet i skolen, og at der ikke bare kommer den klassiske smøre alá "Wikipedia kan man ikke stole på."
Ved at lære de studerende at de selv skal verificere de fakta og data de indsamler på nettet bliver de ikke kun bedre til internettet i al almindelighed, de bliver samtidig trænet i at tænke kritisk og selvstændigt.
Mvh
Mark Pedersen
Fra Nodes
Vi skal huske at Google hele tiden blive bedre og bedre til at vise mere korrekt information i søgeresultaterne ved hjælp af kunstig intelligens. Vi går forhåbentligt en lys fremtid i møde hvad det angår. Det kommer sikkert hurtigere end hvad vi lige regner med.
Det er helt klart vigtigt at oplyse børnene i en tidlig alder, så de lærer at finde korrekte informationer på internettet.
Mvh
Thomas Bonderup - TB Coding
En en anden vinkel er at vi mangler flere uddannelser indenfor det digitale så vi kan få mere viden ud i markedet. Der er for mange "gode penge" at tjene på at manipulere med søgeresultaterne, specielt i Google i Danmark fordi vi kun bruger søgemaskine (mere eller mindre). Der burde i en tidlig alder allerede være bedre IT procedurer som gør den almene dansker bedre til at begå sit på nettet. Uanset om det gælder snyd af webshops, at bruge Google eller være kildekritisk.
Mvh Micky Weis
Hej Jonas,
tak for en velskrevet artikel, der bliver stadig mere og mere aktuel. Jeg undres også over hvordan søgeresultaterne bliver sammensat, specielt inden for leasing branchen. Hold da op der er mange forskellige hjemmesider der alle kæmper om at ligge nr. 1 på Google. Specielt inden for erhvervsleasing (hvor vi arbejder med http://www.bica.dk/erhvervsleasing ) er konkurrencen på søgemaskinerne hård. Mon det bliver mindre i fremtiden? næppe tror jeg de fleste vil sige.
Jeg synes det er et yderst relevant emne at skrive om, og problemet bliver kun større og større. Google gør deres bedste for at give relevante søgeresultater og dermed indhold til brugerne, men de ser i mine øjne desværre ud til at tabe kampen mod det uendelige antal hjemmeside og andet som forsøger at presse sig ind på de høje placeringer selvom deres indhold i virkeligheden ikke er specielt relevant for søgningen.
Jeg ved ikke hvad løsningen skal være, men noget må der gøres, og en artikel som denne der sætter fokus på problemet er bestemt en god start.
Fedt, at se at i bringer et gammelt emne op - jeg har selv læst en del om
Linkbuilding
, der skulle være ret essentielt for, at kunne påvirke søgeresultaterne.
Det er også en vigtig gren af SEO, der er vigtig for en hjemmesides autoritet, og rankings - og faktisk i mange tilfælde derfor, er grunden til, at nogle hjemmesider ligger nr.1 selvom andre hjemmesider burde. Herudover er det jo selvfølgelig også andre felter i, og omkring
SEO, der gør at nogle hjemmesider ligger placeret over andre. Jeg har tilladt at linke til nogle guides, der har givet mig god indsigt i arbejdet med SEO, og linkbuilding.
Hej Jonas, jeg er helt enig i din kommentar, og derfor bør man også kende til hvad der ligger bag. Dette skyldes ofte, at hjemmesider får lavet søgemaskineoptimering, og derved kan påvirke Googles søgeresultater. Jeg er selv partner i Waimea Digital, hvor vi laver SEO, og der kan vi tydeligt se effekt af hvor meget SEO betyder er, når man gør det rigtigt. Det er ikke altid den der burde ligge nr.1, der rent faktisk gør det.
Er enig i at alt for mange stoler blindt på Google. Dette også selvom søgemaskinen er blevet bedre til at returnere søgeresultater. Man kan dog som studerende, også træne sig selv til at søge mere specifikt. Kan bl.a. anbefale denne artikel om Google kommandoer - som et værktøj skoleelever og studerende som jeg selv har fået glæde af at bruge. Særligt brugbart når man f.eks. skal finde undervisningsmateriale, dokumenter eller informationer fra troværdige uddannelsessites.