Der er efter alt at dømme udsigt til, at der fremover vil kunne bygges for eksempel feriehuse og hoteller tættere på kysten, end man må i dag.

Skræk og jubel: Kystnært byggeri deler vandene

Feriehuse og hoteller vil formentlig rykke tættere på kysterne fremover. Det vækker både kritik og glæde.

Der skal mere gang i væksten i de yderste egne af Danmark, og et af de midler, den nytiltrådte regering vil bruge for at nå det mål, er at lempe planloven, der blandt andet regulerer, hvor tæt på kysterne man må bygge.

Dermed er der efter alt at dømme udsigt til, at der fremover vil kunne bygges for eksempel feriehuse og hoteller tættere på kysten, end man må i dag, men om det er en god idé, afhænger i høj grad af, hvem man spørger.

I Danmarks Naturfredningsforening mener præsident Ella Maria Bisschop-Larsen, at det er så svært at få øje på hensynet til natur og miljø i regeringsgrundlaget, at erhvervsinteresser og økonomisk vækst tydeligvis vil vinde.

Tema med artikler om regeringer

Vil du vide mere om den nye regering? Få overblikket lige her - og kig også tilbage på tidligere nye regeringer. 

- Nu vil vi få mere spredt erhvervsbebyggelse i det åbne land, og der bliver mindre plads til naturen, når man opgiver den statslige planlægning og overlader det til kommunerne.

- Vi vil få flere turistprojekter - luksushoteller, camping, vandlande - og det skal alt sammen ligge kystnært, siger DN's præsident.

Den ny erhvervs- og vækstminister, Troels Lund Poulsen (V), bekræfter, at en af hans vigtigste opgaver er at liberalisere planloven, så kommuner og virksomheder får større frihed til at bygge og udvide i det åbne land og kystzoner.

- Vi bliver nødt til at gøre planloven mere smidig. Den bremser rigtig meget for udviklingen i det danske samfund, siger Troels Lund Poulsen.

Han tager roligt på kritikken.

- Der er jo ikke nogen, der taler om at bygge noget nede i strandkanten. Men når man har en kystnærhedszone, der går så dybt ind, at man to kilometer inde i landet ikke kan gøre noget, så er vi nødt til at gøre noget ved det, siger han.

Mens Naturfredningsforeningen er bekymret, så glæder Feriehusudlejernes Brancheforening sig over, at planloven fremover kommer til at ligge hos erhvervs- og vækstministeren.

Direktør Carlos Villaro Lassen håber, at det vil betyde farvel til begrænsningen i vinterhalvårets udlejning af sommerhuse.

Ifølge loven må ejerne kun udleje i 13 uger fra 1. oktober til 1. april, og det er ude af trit med nutidens turisme.

- I dag holder folk mere ferie end tidligere, og mange spreder deres ferie over hele året. Vi har mange gæster, der gerne vil leje uden for sæsonen - også i november og januar. Det tager den nuværende lovgivning ikke højde for, siger Carlos Villaro Lassen.

Han håber, at regeringen også ændrer de regler, der i et vist omfang gør det ulovligt at renovere og udbygge sommerhuse tæt på kysten.

- Selvfølgelig støtter vi, at der skal være en naturbeskyttelse, men vi håber, at der med den nye regering bliver mere plads til turismen, siger Carlos Villaro Larsen.

Emneord: Planlov, Ny regering, Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop-Larsen, Troels Lund Poulsen, Ferieudlejernes Brancheforening, Carlos Villaro Lassen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 07.12.18 Social
  Lufthavnstilsynet styrkes markant

  Regeringen og Dansk Folkeparti har som et led i finansloven for 2019 afsat ekstra to millioner kroner årligt til mere kontrol med offentlige ydelser i de danske lufthavne.

 • 21.02.19 Velfærd
  Nye tal: Ældre arbejder længere

  Andelen af 67-årige, der stadig arbejder, er fordoblet på 15 år. Samtidig stopper færre på grund af dårligt helbred, viser nye undersøgelser, som VIVE har lavet for Beskæftigelsesministeriet.

 • 30.05.18 Velfærd
  Regeringen: Flere skal i arbejde - og blive i jobbet

  Mangel på arbejdskraft må ikke bremse væksten i Danmark. Regeringen vil med et nyt udspil gøre 20.000 flere jobparate, give flere ledige mulighed for at blive opkvalificeret og fordoble karantænen for at sige sit job op uden at have et andet på hånden eller sige nej til et job.

 • 28.05.18 Velfærd
  22.700 færre i kontanthjælpssystemet

  Antallet af kontanthjælpsmodtagere, modtagere af integrationsydelse samt uddannelseshjælp fortsætter faldet. Fra april 2016, hvor kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen trådte i kraft, og til februar 2018, blev der 22.700 fuldtidspersoner færre på kontanthjælp, når der tages højde for sæsonudsving.

 • 24.05.18 Velfærd
  Nye regler for førtidspension og ressourceforløb vedtaget

  Syge borgere skal kun i ressourceforløb, hvis det giver mening. Det er et bredt flertal i Folketinget enige om og har torsdag vedtaget et lovforslag, der præciserer reglerne om førtidspension og ressourceforløb.