Slidgigt koster samfundet 18,3 milliarder årligt

Næsten 900.000 danskere lider af slidgigt, sygdommen koster milliarder, men der forskes ikke i den.

Hvert år får 16.000 danskere et nyt knæ eller en ny hofte på grund af slidgigt. Ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten er der nu for første gang nogensinde sat tal på, hvad sygdommen samlet set koster samfundet. 

Ifølge en ny rapport, som Statens Institut for Folkesundhed har lavet for Gigtforeningen, løber prisen op i 18,3 milliarder kroner om året. 

- Det er ekstremt dyrt for samfundet - både i form af sygemeldinger, produktionstab, pensioner, medicin og behandlinger. 

- Tallene understreger, at der er behov for en langt bedre og mere målrettet indsats på området, siger Lene Witte, direktør i Gigtforeningen, til Jyllands-Posten. 

Hun peger på, at det er en af de største folkesygdomme herhjemme, og den er hastigt voksende. Ifølge Den Nationale Sundhedsprofil 2013 har næsten 900.000 danskere slidgigt, hvor særligt lavtuddannede personer er overrepræsenteret i statistikken.

Jan Hartvigsen, seniorforsker ved Nordisk Institut for Kiropraktik og professor ved Syddansk Universitet, vurderer, at problemet vil vokse, fordi vi bliver flere ældre. Også han savner politisk fokus på den forebyggende indsats. 

- Det er en håbløst underprioriteret sygdom i Danmark. Både hvad angår adgang til evidensbaseret forebyggelse og behandling, men også hvad angår forskning på området, siger Jan Hartvigsen til Jyllands-Posten.

Han og peger på, at mindre end en procent af de samlede bevillinger fra Forskningsrådet for Sundhed og Sygdom går til forskning i muskel- og ledsygdomme, der udgør halvdelen af alle erstatningsgodkendte erhvervssygdomme.

Samtidig er muskel- og ledsygdomme den næstmest udbredte årsag til førtidspension, kun overgået af psykiske lidelser.

/ritzau/

Emneord: Gigtforeningen, Slidgigt, Forskning
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.06.19 Ledelse
  Stress-forskernes ni anbefalinger til ledere om bedre arbejdsliv

  Otte stress-forskere har samlet ni gode råd til ledere, som gerne vil styrke produktivitet og trivsel for medarbejdere og hjælpe dem til et arbejdsliv i balance. Anbefalingerne er et supplement til arbejdet i regeringens Stresspanel, siger forskerne.

 • 02.06.19 Sundhed
  Mange er uden arbejde fem år efter hjernerystelsen

  En tilsyneladende banal hjernerystelse kan få langvarige konsekvenser – patienter med vedvarende smerter har nemlig markant større risiko for, at de fem år efter enten er arbejdsløse eller på førtidspension, viser ny stor undersøgelse.

 • 22.02.19 Velfærd
  Bliv klar til valgdebat: Ove Kaj P og Jørn Henrik P i samtale om velfærd

  PODCAST: "Mennesket er ikke så rationelt som økonomer gerne vil gøre det til. Vi er kortsynede," siger Jørn Henrik Petersen. "Politikerne vil fortsætte centraliseringen, for det er en forudsætning for fremtidens velfærdsstat," siger Ove Kaj Pedersen. Hør tredje del af Nick Allentofts velfærdsdebat med de to professorer.

 • 28.11.18 Sundhed
  Regioner støtter uafhængig forskning

  7 millioner kroner til uafhængig forskning skal nu omsættes til resultater for patienterne.

 • 09.11.18 Bæredygtighed
  Forskere vil skabe bæredygtig kemi

  Aarhus Universitet er gået sammen med otte andre europæiske universiteter om at skabe grøn, bæredygtig og bionedbrydelig kemi med en produktionsmetode, der bruger lys og enzymer og ikke genererer affald. Det kan være skelsættende for en industri, der ellers er en af klodens mest forurenende.