Slut med to farlige sprøjtemidler i frugt og grønt

Efter pres fra bl.a. Danmark bliver forbrugerne i hele EU fremover beskyttet mod importeret frisk frugt og grønt med restindhold af chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl.

Stofferne chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl bliver brugt til at holde insekter væk fra frugt og grønt, og de er mistænkt for at skade arveanlæggene og hjernens udvikling hos børn og fostre. I december blev der med dansk støtte indført forbud mod at sprøjte afgrøder med chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl i EU. I dag er der blevet vedtaget et EU-forbud mod import og salg af frugt og grønt med rester af de to stoffer over detektionsgrænsen, dvs. det niveau, som man kan måle.

- I dag er en stor dag. Det er lykkedes os at få vedtaget et EU-forbud mod rester af to skadelige sprøjtemidler i frisk frugt og grønt, og det har vi arbejdet hårdt for fra dansk side. Vi skal ikke tillade sprøjtemidler, der udgør en risiko for forbrugerne, og jeg er meget tilfreds med, at vi med det her forbud får beskyttet både danske og europæiske borgere, siger fødevareminister Mogens Jensen. 

Fødevareministeren har presset på for et EU-forbud siden august 2019, hvor det europæiske fødevaresikkerhedsagentur (EFSA) skærpede sin risikovurdering af chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl.

Lande uden for EU kan fortsat anvende stofferne til insektbekæmpelse, men beslutningen om et EU-forbud gør det ulovligt at importere frugt og grønt med rester af de to stoffer.

- Med forbuddet sender vi et stærkt signal til producenter af frugt og grønt i lande uden for EU. Vi vil ikke have frugt og grønt med rester af stofferne, og det må man lytte til, hvis man vil eksportere til EU. Indtil forbuddet er fuldt implementeret, vil Fødevarestyrelsen kontrollere for de to typer sprøjtemiddelrester og fjerne partier af frugt og grønt, der udgør en risiko. På den måde sikrer vi optimal beskyttelse af de danske forbrugere, siger fødevareminister Mogens Jensen. 

I Danmark har brug af sprøjtemidler med chlorpyrifos ikke været tilladt siden 2006, mens der aldrig har været godkendt sprøjtemidler med chlorpyrifos-methyl. Store dele af den danske detailhandel har allerede indført nultolerance over for rester af både chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl i frugt og grønt.

Foto: Unsplash

Miljøministeriet på DenOffentlige.dk Miljøministeriet
Aktivitet: Artikler: 160 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Læs også

 • 05.06.20 Sundhed
  Dårligt helbred tvinger danskere væk fra arbejdsmarkedet

  Tusindvis af danskere forlader arbejdsmarkedet på grund af dårligt helbred, og en tredjedel af dem, der arbejder med produktion eller med mennesker, forventer ikke at arbejde til pensionsalderen, fordi de ikke vil kunne klare jobbet. Det viser ny forskning.

 • 03.06.20 Sundhed
  Regeringen vil have flere social- og sundhedsassistenter

  Regeringen er enige med KL og Danske Regioner om at arbejde for at sikre flere hænder på social-, ældre og sundhedsområdet. Det skal ske på baggrund af anbefalinger fra den task force om social- og sundhedsmedarbejdere, der blev nedsat sidste år, og som i dag har fremlagt deres anbefalinger. Der er netop afsat 0,8 mia. kr. i 2020 til, at kommuner og regioner kan styrke deres uddannelsesopgave i en trepartsaftale mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter.

 • 03.06.20 Sundhed
  Alle over 65 får tilbud om pneumokokvaccine

  Målgruppen for pneumokokvaccination bliver udvidet fra 15. juni, så den nu omfatter samtlige over 65 år. Vaccinen forebygger lungebetændelse, blodforgiftning og hjernebetændelse forårsaget af pneumokokker.

 • 02.06.20 Sundhed
  1,3 milliarder ekstra skal løfte sundheden i regionerne

  Regeringen og Danske Regioner har indgået en aftale om regionernes økonomi for 2021, som lægger en bund under velfærden i regionerne. Det sikrer, at sundhedsvæsenet kan følge med i en tid, hvor der kommer flere ældre og flere kronikere. Derudover kompenserer regeringen regionerne for de direkte udgifter, som regionerne har haft i forbindelse med håndteringen af COVID-19.

 • 25.05.20 Sundhed
  Indfør behandlingsgaranti til unge fra hjem med misbrug

  Der er akut brug for en behandlingsgaranti til unge, der er vokset op i familier med misbrug, siger TUBA på baggrund af ny rapport.