Smitte|stop-appen downloadet tæt på en halv million gange

For en uge siden lancerede Sundheds- og Ældreministeriet smitte|stop: en ny app, der kan bidrage til kontaktopsporing i tilfælde af smitte med COVID-19. Appen er downloadet 497.000 gange til og med i går. Appen giver mulighed for, at du nemt kan give besked til andre brugere af appen, som du har været tæt på, hvis du bliver testet positiv med coronavirus. Den funktion har 80 brugere inden for den første uge benyttet sig af.

Sundhedsmyndighederne har et fintmasket manuelt opsporingsnet, der proaktivt kontakter borgere med tilbud om rådgivning og vejledning, når der konstateres smitte med coronavirus. Når der konstateres smitte, er der sikret bred adgang til test for coronavirus.

”Coronavirus kan sprede sig hurtigt i samfundet, nogen gange under radaren, hvis vi ikke handler resolut. Med appen har vi tilføjet et digitalt værktøj, der kan hjælpe med at bryde de skjulte smittekæder. Danskerne har taget godt imod den app, mange har hentet den, og 80 brugere har inden for den første uge brugt appen til at advare personer, som de ikke kender om, at de muligvis har været udsat for smitterisiko, så de kan blive testet. Det er formålet med appen, der allerede den første uge har vist sit værd.”, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke.

Appen smitte|stop er et supplerende, digitalt værktøj, der i modsat til den manuelle opsporing giver brugere mulighed for at give besked til de kontakter, som man ikke kender. Det kan være andre borgere, som man har været tæt på i fx bussen, til fodboldkamp eller på en restaurant, som man ikke kender og derfor ikke har kontaktoplysninger på. Indtil videre har 80 brugere benyttet sig af appens funktion, hvor man efter positiv coronatest kan advare andre brugere, man har været tæt på om, at de har været udsat for smitterisiko.

Hvis man i appen får besked om, at man har været tæt på en person, der er testet positiv, skal man følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger til nære kontakter og bl.a. blive hjemme og blive testet hurtigst muligt.

Baggrund og information
Appen anvender en decentral kontaktregistrering og bruger teknologi fra Apple og Google, der er udviklet med særligt fokus på privatlivsbeskyttelse. Den løsning blev valgt efter rådgivning fra eksperter og et til formålet nedsat advisory board, der har vurderet appens funktion og formål ud fra dataetiske principper og cybersikkerhedsvurderinger.

Der er tale om helt ny teknologi i styresystemerne på mobiltelefonerne, og derfor skal du som bruger være opmærksom på, at du skal have opdateret din iPhone eller Android telefon inden smittesporingsappen kan installeres.

Appen er frivillig at bruge og ingen myndigheder har adgang til oplysninger om, hvem brugerne af appen har været i nærheden af.

Beslutningen om at udvikle og anvende en mobilapp til smitteopsporing hviler på den politiske aftale indgået den 15. maj 2020 mellem regeringen, Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet og Susanne Zimmer (UFG) om principper, formål og teknologisk løsning for den danske smitteopsporingsapp.

Husk, at du med appen alene hjælper med at stoppe smittespredningen hos andre, som også bruger appen. Hvis du testes positiv for ny coronavirus, er det derfor vigtigt, at du også tager kontakt til familiemedlemmer, venner mv., som du ved, at du har været i nær kontakt med. Se mere i pjecen ”Til dig, der er testet positiv for ny coronavirus”.

Smitte|stop er udviklet af Sundheds- og Ældreministeriet, Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut, Styrelsen for Patientsikkerhed, Digitaliseringsstyrelsen og Netcompany.

Der arbejdes løbende på at videreudvikle og forbedre appen. Du kan læse nyheder og svar på spørgsmål om appen på www.smittestop.dk

Sundheds- og Ældreministeriet på DenOffentlige.dk Sundhedsministeriet blev oprettet 10. september 1987. Oprettelsen af et ministerium for sundhed skete bl.a., 'for at vi i Danmark kan få opstillet en fælles sundhedspolitik og for at fremme en mere...
Aktivitet: Artikler: 36

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Læs også

 • 30.06.20 Sundhed
  Nu åbnes der helt op for besøg på plejehjem og sygehuse

  Fra torsdag den 2. juli kan der som udgangspunkt frit aflægges besøg på både ude- og indendørs arealer på plejehjem, i plejeboliger og på aflastningspladser samt sygehuse og klinikker.

 • 27.06.20 Sundhed
  Gymnasieelever bliver inddraget i kampen mod antibiotikaresistens

  Nu får danske gymnasieelever mulighed for at prøve kræfter med natur- og ingeniørvidenskaben og måske endda være med til at gøre en opdagelse, der kan få kolossal betydning for millioner af mennesker verden over. En bevilling fra Novo Nordisk Fonden giver nemlig Aarhus Universitet mulighed for at lade eleverne deltage i vigtig forskning, der skal finde helt ny antibiotika.

 • 17.06.20 Sundhed
  Demonstrant smittet med corona, mange skal testes

  En person, der har deltaget i demonstration for Black Lives Matter i København, er nu konstateret smittet med COVID-19. Alle deltagere i demonstrationen opfordres til særlig opmærksomhed på symptomer på COVID-19 – og om der er grund til at blive testet.

 • 17.06.20 Sundhed
  Dagtilbud lukker efter mistanke om coronasmitte

  Varde Kommune lukker midlertidigt et dagtilbud, efter at ti ud af 37 børn har vist tegn på at være smittet med coronavirus.

 • 16.06.20 Sundhed
  Hurtig myndighedsindsats efter smittetilfælde i Hjørring

  Smitteopsporingen i Styrelsen for Patientsikkerhed blev fredag sat ind for at opspore nære kontakter til Covid-19-smittede i Hjørring. Status mandag eftermiddag er, at ældre og ansatte i ældreplejen er konstateret smittede – og at der også har været konstateret smitte på to skoler – Bagterp skole og Højene skole.