"Vi kan ikke komme op på et højere niveau, end vi har i dag," siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Foto: Agnete Schlichtkrull.

Socialdemokraterne: Ikke råd til mere ulandsbistand

Danmark skal ikke give mere til de fattige lande i de kommende år, mener Socialdemokraterne nu.

Socialdemokraterne mener ikke, at der er råd til at hæve udviklingsbistanden i den kommende valgperiode, fremgår det af partiets valggrundlag.

Regeringen har ellers haft som mål at bringe udviklingsbistanden op på en procent af bruttonationalindkomsten (BNI) fra de nuværende cirka 0,8 procent "over en årrække", fremgår det af regeringsgrundlaget fra 2011.


Men den årrække ser altså nu ud til at blive noget længere, end der var lagt op til, før Socialdemokraterne fik regeringsmagten i 2011. 

Så sent som i 2013 bekræftede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ellers, at det fortsat var regeringens ambition at hæve støtten til verdens fattigste lande.

- Vi vil gerne højere op. Vi vil gerne op på én procent, og det er stadig vores mål, sagde Helle Thorning-Schmidt til Ritzau under et besøg i Tanzania.

Men nu mener statsministeren noget andet.

- Vi kan ikke komme op på et højere niveau, end vi har i dag, siger hun på et pressemøde i Aarhus, hvor Socialdemokraterne præsenterer deres valggrundlag.

- Vi kunne ikke i en krisetid komme derop, og det kommer vi heller ikke til i en kommende valgperiode, siger Helle Thorning-Schmidt.


Partiet mener desuden, at Danmarks asyludgifter så vidt muligt skal dækkes af udviklingsbistanden.

Finansminister Bjarne Corydon (S) forklarer, at beslutningen om ikke at hæve bistanden skyldes et ønske om at prioritere.

- Vi er et af de lande, der gør mest for at hjælpe de fattige lande. Og vi lægger også op til, at der skal prioriteres, siger han på pressemødet.

- Vi vil gerne prioritere sygehuse, ældrepleje og de små børn.

I årene omkring årtusindskiftet lå den danske udviklingsbistand tæt på en procent af BNI, men VK-regeringen droslede den ned, og den nuværende regering har trods sin intention i regeringsgrundlaget ikke hævet bistanden.

Venstre ønsker at sænke ulandsbistanden til 0,7 procent af BNI. Så lidt har Danmark ifølge Kristeligt Dagblad ikke givet i ulandshjælp siden 1978.

Emneord: FV2015, Socialdemokratiet, Helle Thorning-Schmidt, Udviklingsbistand, Humanitær bistand
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Læs også

 • 04.03.20 Kommunalt
  Ny udligningsordning: 40 borgmestre sender anbefalinger til Folketinget

  I et åbent brev til regeringen og Folketingets partier kommer 40 borgmestre, Balance Danmark, Landdistrikternes Fællesråd og RimeligUdligning.nu med en række anbefalinger til en ny kommunal udligningsordning. Læs brevet og alle anbefalingerne herunder.

 • 03.03.20 Kommunalt
  Udligningsforhandlingerne: Fælles opfordring fra S-V-borgmestre

  Socialdemokratiet og Venstre må finde hinanden i udligningsforhandlingerne, opfordrer to borgmestre fra hhv. S og V i Furesø og Rudersdal. De to borgmestre har sendt et fælles brev til deres partiformænd med forslag til forbedringer. Udligningsordningen skal give kommuner incitament til at udvikle sig, og den skal sikre en mere ensartet service i kommunerne, mener borgmestrene.

 • 25.02.20 Infrastruktur
  Regeringen: Danmark skal klimasikres bedre

  Danmark er alt for sårbar overfor massivt regnfald. Der skal gang i klimatilpasningen rundt om i landet. Derfor foreslår regeringen en gennemgribende ændring af reglerne, der skal gøre det lettere og billigere at lave tiltag, der kan håndtere de stigende vandmængder og beskytte danskerne mod oversvømmelser ved massiv regn.

 • 20.02.20 Velfærd
  Regeringen har lavet en Robin Hood-model med bind for øjnene

  Gribskovs borgmester Anders Gerner Frost er stærkt forundret over, at den i forvejen økonomisk pressede kommune skal punge ud med yderligere 16 millioner kroner ifølge oplægget til den nye udligningsreform. Derfor har han nu kontaktet statsministeren og indenrigsministeren.

 • 17.06.15 Politik
  Sundhedsudgifter løber løbsk for 1,2 mia. kr

  Sundhedsområdet står til at blive den store vinder efter valget. Men det skal gå hånd i hånd med bedre styring, siger rådmand Jette Skive, der vil have et opgør med kommunernes manglende mulighed for at styre økonomien på sundhedsområdet.