Socialdemokraternes formand om Skatteskandaler: Kristian Jensen spiller central rolle

S-formanden ønsker delkonklusioner fra en kommende Skatte-skandale-kommission.

I et fælles fremstød kræver Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, at regeringen nedsætter en undersøgelseskommission for at få kulegravet alle skandalerne i Skat. S-formand Mette Frederiksen uddyber:
 
Spørgsmål: Kriserne i Skat har været længe kendt – hvorfor foreslår I først en undersøgelseskommission nu?
- Vi må sige det sådan, at nu er skandalen så stor og problemerne så mange, at vi har behov for en egentlig undersøgelseskommission af hele forløbet i og omkring Skat.

Historierne om Skat

Læs meget mere om skandalerne og planerne med Skat på tema-siden her. 

- Jeg er bekymret for, om tilliden til vores myndigheder – og dermed til hinanden – er ved at smuldre, når vi kan se nærmest på ugentligt basis, at der er nogen, der ikke betaler den skat, de skal.

Spørgsmål: Men hvad er det, der gør, at I netop nu går sammen med DF om at kræve en kommission?
- Antallet af milliarder af kroner, der ikke bliver betalt, bliver ved med at vokse, og tidligere embedsmænd kommer med beretninger. Og der er jo ikke blevet rettet op på problemerne. 
 
- Så når man lægger det hele sammen, så synes jeg, det er helt rigtigt at bede regeringen om at nedsætte en kommission. Vi har simpelthen behov for at finde ud af, hvordan det kunne gå så galt – og hvordan vi sikrer, at det ikke sker igen.
 
Spørgsmål: Hvornår skal deadline være, og hvordan skal I sikre, at det ikke bliver mudderkastning men noget, Skat kan lære noget af?
- Når man nedsætter en undersøgelseskommission, skal det gøres på en ordentlig måde med substans – og på det rigtige juridiske grundlag. Det mener vi kan være færdigt i det indeværende år, altså i løbet af efteråret. 
 
- Kommissionen skal selvfølgelig have lov til at arbejde grundigt, men vi skal også have konklusionerne, så vi kan handle på dem. Derfor vil vi foreslå, at den arbejder med delkonklusioner, så vi ikke skal vente på hele undersøgelsen.
 
Spørgsmål: Skal der placeres et konkret politisk ansvar hos specifikke tidligere skatteministre?
- Det kommer helt an på, hvad kommissionen finder ud af. 

- Men det er da helt naturligt, at når man afdækker et hændelsesforløb og finder ud af, hvad der er gået galt, at der selvfølgelig også kan placeres et ansvar, hvis der er oplysninger, der fører derhen. 

Spørgsmål: Du rettede i din 1. maj-tale skytset mod V-næstformand Kristian Jensen. Mener du stadig, at han bærer hovedansvaret for, at Skat kom ud af kurs?
- Kristian Jensen har været skatteminister igennem en længere årrække, hvor der er blevet truffet beslutninger, som jeg mener har en sammenhæng med den efterfølgende manglende inddrivelse af skat. 
 
- Så ja, jeg mener, at Kristian Jensen spiller en rolle. Men nu vil jeg sådan set gerne have, at der bliver nedsat en rigtig undersøgelseskommission, så vi kan få afdækket, hvad der er gået galt, hvordan det kunne gå så galt, og hvordan vi kan sikre at det ikke sker igen.
 
Spørgsmål: Risikerer du ikke også, at kommissionen viser, at en af dine partifæller har et ansvar for, at det er gået helt galt i Skat?
- Jeg kan ikke forestille mig, at en socialdemokrat har bidraget til at underminere Skat. Men det er klart, at en undersøgelseskommission skal afdække alle forhold – ligegyldigt om det er under den ene eller anden regering.
 
 
Sådan kan undersøgelseskommission undersøge Skat
Politikerne vil blandt andet have undersøgt inddrivelsessystemet, EFI, og grundlaget for de seneste mange års effektiviseringer af Skat.
 
* Folketinget kan vedtage, at der skal nedsættes en undersøgelseskommission, som skal gennemføre en nærmere undersøgelse af forhold af almenvigtig betydning.
 
* Justitsministeren udpeger en eller flere personer, der skal være medlemmer af kommissionen. Medlemmerne skal være uafhængige af de myndigheder og personer, som undersøges.
 
* Undersøgelseskommissionen kan komme med forslag til ændringer af love og praksis og foretage retlige vurderinger af, om der er grundlag for, at nogen skal drages til ansvar. Kommissionen kan dog ikke vurdere spørgsmålet om ministres ansvar.
 
* Kommissionen kan indkalde personer til at afgive forklaringer, og personer har pligt til at udlevere materiale til undersøgelseskommissionen.
 
* En undersøgelseskommission kan arbejde i flere år, inden den er færdig. Skræmmebilledet er Farumkommissionen, der i 2012 blev færdig efter ti års arbejde til en samlet pris af 60 millioner kroner.
 
Kilder: Lov om undersøgelseskommissioner og Danske Advokaters vejledning til advokatundersøgelser.
 
Emneord: Mette Frederiksen, Socialdemokraterne, Kristian Jensen, Venstre, Skat, Skandaler, Karsten Lauritzen, Folketinget, Undersøgelser, Undersøgelseskommissioner, Skatteministeriet, 160517
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 20.03.20 Politik
  Lederne: Vigtig hjælpepakke til dansk erhvervsliv

  edernes Hovedorganisation roser den massive hjælpepakke til erhvervslivet, som alle partier i Folketinget er blevet enige om. Det er et meget stærkt signal om, at politikerne vil gøre meget for at hjælpe virksomhederne og lønmodtagerne så skånsomt som muligt gennem corona-krisen.

 • 09.03.20 Politik
  Ny rapport om vejen til 70-procentsmålet i 2030

  I en ny rapport præsenterer Klimarådet en række anbefalinger, der skal få Danmark i mål med 70 procent reduktion i 2030. Omstillingen kræver både hurtige implementeringer af de allerede kendte teknologier og en mere langsigtet, strategisk indsats.

 • 04.03.20 Kommunalt
  Ny udligningsordning: 40 borgmestre sender anbefalinger til Folketinget

  I et åbent brev til regeringen og Folketingets partier kommer 40 borgmestre, Balance Danmark, Landdistrikternes Fællesråd og RimeligUdligning.nu med en række anbefalinger til en ny kommunal udligningsordning. Læs brevet og alle anbefalingerne herunder.

 • 03.03.20 Kommunalt
  Udligningsforhandlingerne: Fælles opfordring fra S-V-borgmestre

  Socialdemokratiet og Venstre må finde hinanden i udligningsforhandlingerne, opfordrer to borgmestre fra hhv. S og V i Furesø og Rudersdal. De to borgmestre har sendt et fælles brev til deres partiformænd med forslag til forbedringer. Udligningsordningen skal give kommuner incitament til at udvikle sig, og den skal sikre en mere ensartet service i kommunerne, mener borgmestrene.

 • 20.02.20 Velfærd
  Regeringen har lavet en Robin Hood-model med bind for øjnene

  Gribskovs borgmester Anders Gerner Frost er stærkt forundret over, at den i forvejen økonomisk pressede kommune skal punge ud med yderligere 16 millioner kroner ifølge oplægget til den nye udligningsreform. Derfor har han nu kontaktet statsministeren og indenrigsministeren.