"Sociale medier gør en forskel i valgkampen. Men det, der gør den største forskel, er de samtaler vi har på arbejdspladsen, over spisebordet og på sociale medier," siger Social mediekonsulent, Astrid Haug.

Sociale medier kan bruges til at mobilisere vælgerskaren

Politikerne vinder ikke direkte nye stemmer på de sociale medier, men indirekte - gennem deres venner.

Selvom politikerne flittigt bruger sociale medier som Facebook og Twitter, og både rød og blå blok mener, at de nye kommunikationsveje kommer til at fylde under den kommende valgkamp, så har de ikke den store betydning, når det kommer til at vinde vælgere over.

Det konkluderer Jens Hoff, der er professor i statskundskab ved Københavns Universitet.


- De studier, jeg har set, viser, at Facebook kan påvirke folks vilje til at mobilisere sig, men det kan ikke bruges til at få folk til at skifte standpunkt, siger han til Ritzau.

- Problemet er, at man prædiker til personer, der allerede stemmer på en. Dem, der "liker" og kommenterer, er allerede enige.

Social mediekonsulent Astrid Haug er enig i, at Facebook er bedst til at mobilisere vælgere. 

Men politikerne kan indirekte vinde stemmer - vi bliver nemlig påvirket af vores venners gøren og laden på de sociale medier, og det kan flytte stemmer. 

- Sociale medier gør en forskel i valgkampen. Men det, der gør den største forskel, er de samtaler vi har på arbejdspladsen, over spisebordet og på sociale medier, siger Astrid Haug.

- Allerede i dag så jeg diskussioner på Twitter og Facebook, hvor nogen overvejede at stemme blankt, hvor folk går ind og spørger "hvorfor det?" og hjælper hinanden med at finde ud af, hvad skal vi egentlig stemme på.

Facebook og Twitter er stadig de to mest dominerende sociale medier, men flere og flere politikere søger mod alternativer, hvor de kan møde vælgerne i øjenhøjde.

Instagram, Snapchat og dating-appen Tinder er i længere tid afprøvet af folketingskandidater.

Det nyeste skud på den sociale medie stamme er applikationen Periscope, som giver brugeren mulighed for at transmittere live fra mobiltelefonen til følgerne.

- De sociale medier supplerer hinanden, og de der gør det godt på de sociale medier, forstår at bruge hver af kanalerne. Med Periscope bliver nettet et sted, hvor du kan følge kampagnesporet 24/7, afslutter Astrid Haug.

Emneord: Sociale medier, FV2015, Facebook, Twitter, Vælgermobilisering
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også

 • 31.05.18 Infrastruktur
  Forældre taler for lidt med deres børn om ulovlig billeddeling

  Forældre forstår og interesserer sig ikke nok for, hvad deres børn kommunikerer om på de sociale medier. Det viser en undersøgelse af unges forhold til cybercrime i Odense Kommune. Forældre kan ellers være en nøgle til sund digital adfærd, der kan hindre ulovlig billeddeling, peger undersøgelsen på.

 • 03.05.18 Velfærd
  Data-analyse er ikke farligt: Vi kan hacke os til bedre nordiske velfærdssamfund

  Facebooks og andre aktørers brug af data har gjort temaet brandhedt. Derfor er det positivt, at der nu bliver sat fokus på etik omkring brug af data og den information, vi vælger at dele med gratis webtjenester.

 • 19.01.17 Infrastruktur
  Facebook etablerer datacenter i Odense

  Virksomheden bag verdens største sociale netværk, Facebook, har besluttet at anlægge et ca. 56.500 m2 stort datacenter i Tietgenbyen ved Odense. Det samlede projekt omfatter blandt andet 2 datahaller, som hver bliver mere end 25.000 m2 samt 6.500 m2 administrationsbygning.

 • 27.04.16 Velfærd
  Ny konference om læring er født af twitter

  Netværksbaseret læring og videndeling bevæger nu sig videre fra Twitter til de fysiske lokaler, når University College i starten af maj afprøver en helt ny konferenceform, der er 100 procent brugerstyret.

 • 17.06.15 Politik
  Sundhedsudgifter løber løbsk for 1,2 mia. kr

  Sundhedsområdet står til at blive den store vinder efter valget. Men det skal gå hånd i hånd med bedre styring, siger rådmand Jette Skive, der vil have et opgør med kommunernes manglende mulighed for at styre økonomien på sundhedsområdet.