Socialkrisen: Gruppen af unge uden job eller uddannelse vokser hurtigt

173.000 unge havde hverken job eller var i gang med en uddannelse i slutningen af sidste år.

Gruppen af unge, der er i risiko for at ende uden for arbejdsmarkedet resten af deres liv, er kraftigt stigende.

Tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser ifølge Jyllands-Posten, at 173.000 unge i slutningen af 2014 hverken var i job eller var under uddannelse.


Det er 31.000 flere, end der var seks år tidligere. Samtidig er antallet af unge, der havde tilhørt gruppen i mindst et halvt år, vokset med 30 procent til 107.000. Det svarer til hver tiende dansker blandt de 15-29-årige.

Ifølge centerleder Noemi Katznelson fra Center for Ungdomsforskning er en af årsagerne, at der er færre ledige ufaglærte stillinger.

- De ufaglærte job forsvinder i stor stil, og de få, der er tilbage, besættes af andre end de unge, blandt andet faglærte danskere og ufaglærte østeuropæere, som disse unge, der typisk har faglige eller personlige udfordringer, ikke kan konkurrere med, siger hun til avisen.

Det dårlige udgangspunkt risikerer at forfølge de udsatte unge resten af livet, mener chefanalytiker Mie Dalskov Pihl fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

- De unge, som ikke får en uddannelse, kommer til at have et liv på kanten af samfundet og arbejdsmarkedet, og det er typisk et liv med betydelig lavere arbejdsindkomst, lavere skatteindbetalinger og langt højere overførselsindkomster, siger hun.

Unge indvandrere er ifølge Mie Dalskov Pihl overrepræsenteret i gruppen.

/ritzau/

Emneord: Ungdomsledighed, Nyuddannede
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også