Socialkrisen: Uffe Elbæk forstår godt protester foran jobcentre

Der er gode grunde til demonstrationer foran jobcentre. For systemet er 'nedværdigende' og udviser i nogle tilfælde 'total mangel på respekt' for syge, mener Uffe Elbæk (AL).

Arbejdsløse og syge bliver ikke behandlet med den fornødne respekt. De oplever systemet som rigidt og bliver behandlet meget forskelligt fra kommune til kommune.

Den hårde kritik kommer fra lederen af Alternativet, Uffe Elbæk, i et interview med Ugebrevet A4. Han bryder sig ikke om den måde, som systemet behandler arbejdsløse og syge på.

- Det er nedværdigende noget af det, der foregår. Der er total mangel på respekt for de folk, der skal igennem uendelige rækker af afklaringsprocesser. Hele den kontrol- og mistillidskultur, man har lagt ned over det beskæftigelses-politiske område, synes vi, er nedværdigende over for borgeren, siger Uffe Elbæk til Ugebrevet A4.


Uffe Elbæk forstår godt – men forsvarer bestemt ikke – at borgere bliver vrede for eksempel på sagsbehandlerne i jobcentrene.

LÆS OGSÅ: Uffe E: Derfor er ideen om borgeløn interessant

- Systemet fungerer ikke. Derfor kan jeg godt forstå, at der opstår uheldige situationer, der nærmest ender i aggression, og hvor man oplever vold mod offentligt ansatte. Vreden skal rettes et sted hen, og den bliver selvfølgelig rettet derhen, hvor det er konkret, og hvor borgeren møder systemet, siger Uffe Elbæk.

Ifølge ham er det ikke kun ledige og syge, der bliver svigtet. Sagsbehandlere og andre offentligt ansatte bliver ifølge ham i høj grad ladt i stikken af politikerne på Christiansborg.

- Flere socialrådgivere oplever tab af mening i forhold til det job, de har. Grunden, til at de egentlig blev socialrådgivere, var, at de havde lyst til at være med til at skubbe folk i den rigtige retning. De havde en vis faglig stolthed over at løse en vigtig samfundsopgave. Nu oplever de, at de skal løbe hurtigere og hurtigere uden at komme ud af stedet, siger Uffe Elbæk til Ugebrevet A4.

Det er især bureaukrati og øgede dokumentationskrav, som tynger de offentligt ansatte. Ifølge Uffe Elbæk nærer lovgivningen alt for meget mistillid til den enkelte medarbejder.

- De offentligt ansatte skal hele tiden dokumentere, hvad de laver. I stedet for at have tillid til, at man har ansat nogle gode medarbejdere til de opgaver, der skal løses. Det er os på Christiansborg, der har ansvaret for at ændre det, siger Uffe Elbæk.

Hele historien hos Ugebrevet A4

Emneord: Socialkrise, Socialkrisen, Uffe Elbæk, Alternativet, Demonstrationer, Jobcentre, 190917
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også