Der har været masser af kunder og god gang i handelen i den socialøkonomiske pop up-butik i Jernbanegade i Kolding.

Socialøkonomi er blevet til totaløkonomi

Kolding gør status efter 10 års indsats for at skabe et socialøkonomisk marked.

Det har krævet fælles fodslag og lang tids benarbejde for at få opbygget et socialøkonomisk marked i Kolding. Men nu går det over stok og sten, og alene de sidste par år har Kolding Kommune tiltrukket nationale socialøkonomiske virksomheder som Powerjobsøgerne, Flexfabrikken, Fødevarebanken og Huset Venture Danmark.
Det er nu 10 år siden, politikerne i Kolding Byråd satte socialøkonomi på dagsordenen. Målet var at tiltrække virksomheder, der som et led i at drive forretning også tager et særligt socialt ansvar.

Mere om den socialøkonomiske investeringsmodel - SØM

Socialstyrelsen har lanceret en model for socialøkonomiske investeringer. Læs flere artikler om det her.

”Vi har nu 13 socialøkonomiske virksomheder i Kolding – og det er jeg faktisk ret stolt af – men jeg er ikke kun optaget af antallet af socialøkonomiske virksomheder,” siger Benny Dall, som er formand for Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget.
 
”Jeg synes, det vigtigste er, at vi har en bred palet af socialøkonomiske virksomheder, som er med til at skabe et arbejdsmarked, hvor der er plads til alle, og hvor alle får lov til at sætte deres talent i spil. Jeg glæder mig over, at vi har alt lige fra Special Minds, som ansætter autister, til Powerjobsøgerne, som arbejder for at skabe arbejdsglæde og motivation for ledige.”
 
Senest har Kolding Kommune støttet en socialøkonomisk pop up-butik i Jernbanegade – ”Vielgut Studio”. Butikken sælger produkter fra fire socialøkonomiske virksomheder, fire kommunale værksteder og fra et integrationsprojekt på Designskolen. Forretningen har givet mennesker på kanten af arbejdsmarkedet mulighed for at eksperimentere og afprøve opgaver som produktion, ekspedition, kørsel og meget andet – og ialt har 194 mennesker været involveret i at drive butikken, herudover har 5 designskolestuderende og en dansk kvinde med syrisk baggrund været ansat og fået løn.
 
”Der er tale om varer af rigtig høj kvalitet, og der har været dage, hvor der har været kø foran butikken, når den åbner,” siger Benny Dall, som håber, at de handlende i Kolding har fået øjnene op for, at alle kan noget - det handler bare om at få det sat i spil på den rigtige måde.
 
Karsten Hjort Enemark, som er afdelingsleder i Huset Venture, er sammen med Designskolen initiativtager til butikken. Han fortæller, at han oplever en kæmpe motivation hos medarbejderne:
 
”Det giver rigtig meget blod på tanden, at varerne i butikken går som varmt brød. Det er en kæmpe anerkendelse af medarbejderne, at de produkter, som de har designet og produceret, bliver markedsført og solgt i Vielgut Studio i Kolding midtby – det giver glæde og stolthed, opbygger kompetencer og skaber tilknytning til arbejdsmarkedet,” siger han.
 
Butikken er et forsøg og holder åbent indtil på fredag d. 21. december 2018. Det er endnu ikke besluttet, hvad erfaringerne fra butikken skal bruges til, men der er rigtig mange perspektiver, som kan bruges i det videre arbejde med at få endnu flere socialøkonomiske virksomheder til at slå dørene op i Kolding.
Emneord: Socialøkonomisk strategi, Socialøkonomi, Socialøkonomiske virksomheder, 181218
Kolding Kommune på DenOffentlige.dk Kolding Kommune
Aktivitet: Artikler: 108 | Events: 1 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.02.17 Velfærd
  SUS og Social+ fusionerer

  SUS' selvstændige afdeling for sociale opfindelser Social+ fusionerer med SUS.

 • 04.04.16 Velfærd
  Tønder Kommune får sin første socialøkonomiske virksomhed

  Virksomhedsportens opgave vil være at beskæftige borgere med særlige behov i f.eks. fleksjob og tilbyde aktiveringsindsatser til ledige, der henvises fra Jobcentret. Målet er at hjælpe flest mulige ledige i ordinær beskæftigelse.

 • 24.02.16 Politik
  Nyt Dialogforum skal hjælpe virksomheder med at koble samfundsansvar og vækst

  Hos en socialøkonomisk virksomhed i Kolding lancerede erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen Dialogforum for Samfundsansvar og Vækst, som skal være regeringens nye platform for dialog om, hvordan samfundsansvar og vækst kan gå hånd i hånd. Se kommissorium og sammensætning her.

 • 11.05.15 Velfærd
  Ny rapport: Opskrift på socialt ansvar og forretningsmæssig succes

  Langt flere danske virksomheder kan blive mere socialt ansvarlige og konkurrencedygtige på samme tid. Sådan lyder hovedkonklusionen i ny rapport fra Danmarks første sociale investeringsfond. Den Sociale Kapitalfond kommer nu med bud på, hvor de sociale vækstvirksomheder skal findes. Det sker på baggrund af Fondens første tre års arbejde og analyser af over 450 sociale virksomheder – den hidtil største kortlægning af området.

 • 08.09.14 Politik
  Styrket indsats for socialøkonomiske virksomheder

  Socialministeriet og Beskæftigelsesministeriet offentliggør i dag et fælles udspil, der skal skabe flere og stærkere socialøkonomiske virksomheder i Danmark. Oprettelsen af et nyt vækstcenter og en blåstemplingsordning for socialøkonomiske virksomheder er blandt de 10 initiativer.