Socialøkonomi løfter en stor opgave

Socialøkonomiske virksomheder kan løfte en stor opgave med at få flere udsatte mennesker ud på arbejdsmarkedet. Men det kræver en aktiv indsats både fra kommunerne og sociale iværksættere. LOS sætter derfor emnet til debat på årets folkemøde.

Hvad har de spiselige blomster på NOMAs tallerkner til fælles med dørmåtterne i en boligforening på Nørrebro? Begge dele bliver passet af unge ansatte i en socialøkonomisk virksomhed. Beskæftigelse er de senere år blevet en langt mere integreret del af den socialpædagogiske behandling. Det har skabt en mangfoldighed af social-økonomiske virksomheder inden for mange brancher. Men potentialet er fortsat stort, mener sekretariatschef i LOS Laust Westtoft.
 

”Socialøkonomi er en af vejene til at få flere udsatte grupper ud på arbejdsmarkedet. Vi ved, hvor meget det betyder for mennesker at have et job og en identitet igennem jobbet. Men hvis vi ikke er rede til at skabe nogle virksomheder, hvor der er rummelighed til, at ikke alle kan arbejde under samme vilkår, så svigter vi disse mennesker. Derfor er det så vigtigt, at vi bliver ved med at debattere, hvordan vi bedst muligt understøtter udviklingen af flere socialøkonomiske virksomheder,” siger Laust Westtoft.
 
Håndens arbejde i fokus
 
Et af de steder, der de senere år har haft stor succes med at udvikle flere forskellige socialøkonomiske virksomheder er Grennesminde, der er et bo,- arbejds- og uddannelsessted for unge mellem 16-30 år med særlige behov. Beskæftigelsen består af en række social-økonomiske virksomheder inden for brancher som café, viceværtservice, frokostordning eller gartneri.
 
”For os er det en stor fordel, at vi har så mange muligheder. Derfor kan vi altid finde en plads, der passer til den enkelte borger. Det er noget, kommunerne sætter pris på. Vi har mange forskellige brancher og miljøer, og dermed kan en arbejdsprøvning ligne mange andre steder,” siger Maria Pagels, der er kommerciel chef og er ansvarlig for strategi, forretningsudvikling og partnerskaber hos Grennesminde. Hun fortsætter:
 
”Hos os er det håndens arbejde. Det er der arbejdspladser i for vores målgruppe, og der er efterspørgsel på vores produkter. Det der er vigtigt, hvis man vil etablere en socialøkonomisk virksomhed, er at sikre sig, at der er et marked for det, du laver. At du kan sælge det. Når vi har viceværtservice eller catering, så er det fordi, det passer godt til målgruppen, og der er en efterspørgsel på den kvalitet, vi leverer. Det skal være arbejde, der giver stolthed. Jeg tror selvfølgelig, det er meget individuelt, hvad man er stolt over. Men det er da klart, at når vores gartneri får Noma – verdens bedste restaurant - som kunde, så giver det selvfølgelig en kæmpe stolthed,” siger Maria Pagels.
 
For Laust Westtoft er virksomhederne hos Grennesminde udtryk for en kreativitet og forretningssans, som mange andre sociale tilbud kan lade sig inspirere af.
 
”Mange sociale tilbud tilbyder beskæftigelsesterapeutiske indsatser i mangel på erkendelse af, at de i virkeligheden har grundlaget for en socioøkonomisk virksomhed. Derfor håber jeg blandt andet, at vores debat her på Folkemødet kan inspirere mange andre til at udvikle nye socialøkonomiske virksomheder. Vi har virkelig blandt LOS-medlemmer nogle fyrtårne inden for socialøkonomi. Men vi kan komme langt videre,” siger Laust Westtoft, der dog ser det som helt afgørende, at kommunerne er medspillere og parate til at bakke op om de socialøkonomiske iværksættere.
 
Kræver tid og ressourcer
 
Slkeborg Kommune er et godt eksempel på en kommune, der netop har bakket op med både rådgivning og støtte, når det handler om socialøkonomiske virksomheder. Sidste år blev kommunen belønnet med prisen som Årets Socialøkonomiske kommune, hvor prisen netop blev uddelt på Folkemødet. Her peger John Kvistgaard, projektleder for kommunes satsning på socialøkonomi på, at kommunerne er nødt til at være en aktiv medspiller i udviklingen af socialøkonomi.
 
”Hvis man som kommune virkelig ønsker en udvikling med flere socialøkonomiske virksomheder, så er man nødt til at satse på det og investere tid og ressourcer i det. Der skal være et miljø og en opbakning til virksomhederne, ellers er der meget få virksomheder, der formår at gå fra idé til at blive en veldrevet socialøkonomisk virksomhed,” siger John Kvistgaard, der også har et meget konkret råd.
 
”Det skal forankres højt i hierarkiet og så køre på tværs af alle forvaltninger i kommunen. Vi skal ud i hver en krog af kommunen og fortælle om det her. Og så skal man stille både mål og en strategi bag. Gør man det, så vil man i mange kommuner kunne lykkes med at skabe flere socialøkonomiske virksomheder og arbejdspladser til borgere, som ellers ville være på kanten af arbejdsmarkedet,” siger John Kvistgaard. De gode råd bliver suppleret af Maria Pagels fra Grennesminde:
 
”Man skal have fat i nogen med erfaring i drift, nogen der kender markedet og er gode sælgere. Når vi eksempelvis konkurrerer på markedet for frokostordninger, så er det altså ikke nok, at vi er socialøkonomiske. Så skal vi sætte vores pris rigtigt i forhold til konkurrenterne og den kvalitet, vi leverer,” siger Maria Pagels, der mener, at den socialøkonomiske virksomhed måske endda skal være endnu bedre til drift end andre.
 
”Oven i driften har vi jo en række udfordringer, vi skal håndtere. Måske har vi chauffør, der ikke kan læse. Eller en medarbejder, der måske har svært ved at klare, når der er travlt. Det skal vi håndtere samtidig med, at vi leverer en mindst lige så god kvalitet som de andre,” siger hun.
 
Nødvendigt at dele erfaringer
 
Laust Westtoft opfordrer sociale iværksættere med tanke om at stifte socialøkonomiske virksomheder til at deltage i arrangementet i LOS-teltet.
 
”Hvis vi er enige om, at socialøkonomi er en del af løsningen til at skabe beskæftigelse for socialt udsatte, så skal vi i langt højere grad dele viden og erfaringer på tværs. Med debatten her ønsker LOS at tage medansvar for den videndeling. Vi sammensætter en debat med nogle af de fremmeste inden for socialøkonomi. Derfor glæder jeg mig meget til en debat med masser af inspiration og løsninger, så flere kommuner og sociale tilbud kan komme i gang,” siger Laust Westtoft. 
 
Hør mere i debatten: Socialøkonomi – fuser eller fremtid? Lørdag d. 16. juni kl.11.00-12.00 i LOS teltet J48
 
Socialøkonomiske virksomheder er en af vejene til at skabe et arbejdsmarked med plads til fysisk, socialt og psykisk udsatte grupper. Men hvordan sikrer vi, at sociale iværksættere og kommuner har de bedste rammer til at fremme arbejdet med at skabe nye socialøkonomiske virksomheder, der kan fungere som meningsfuld beskæftigelse for udsatte borgere? Hør nogle af de mest erfarne praktikere inden for arbejdet med socialøkonomiske virksomheder give deres bud på, hvordan flere kommuner kommer i gang med en aktivt politik for at udvikle og understøtte socialeøkonomi, og hvordan sociale iværksættere kan skabe nye succesfulde virksomheder, der på markedsvilkår skaber plads til mennesker på kanten af arbejdsmarkedet. 
 
Moderator: Lene Johansen, journalist
 
Paneldeltagere:
John Kvistgaard, projektleder for socialøkonomi, Silkeborg Kommune
Line Barfod, advokat, Foldschack, Forchhammer, Dahlager & Barfod
Hanne Danielsen, direktør, Grennessminde
Anja Dhyrbye, PR og kommunikationsrådgiver, LOS

 

Emneord: 130618, Folkemøde 2018, LOS, Sociale tilbud, Socialt udsatte, Socialøkonomi
LOS på DenOffentlige.dk LOS - Landsorganisationen for sociale tilbud har som mission at arbejde for at styrke medlemmernes driftsvilkår og muligheder for at gøre en positiv forskel for udsatte børn, unge og voksne i Dan...
Aktivitet: Artikler: 66 | Events: 3 | Kompetenceområder: 3

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 09.04.19 Social
  Sport for LIVET: Idræt for socialt udsatte mindsker sociale problemer

  Idræt er et vigtigt redskab til bekæmpelse af sociale problemer. Det viser en ny undersøgelse fra Landsforeningen af Væresteder

 • 23.11.18 Social
  Kendte i musikvideo: Giv folk en ekstra chance

  ”Vi kan alle blive ramt af overbalance” synger Jacob Haugaard, Michael Falch, Rock Nalle, Jes Holtsø og Frank Clifforth i sangen ”Giv folk en ekstra chance”, der netop er udkommet. Se musikvideoen her.

 • 20.09.18 Velfærd
  Velfærd i udvikling med mere OPS

  Folkemødet er en arena med sin egen komplekse økologi og navigationsvilkår. Det er derfor tid til, at du allerede nu planlægger næste år, hvis du vil have succes, siger projektleder på OPS-Scenen Steen Houmark. Den 24/9 udgiver han bogen ”Velfærd i udvikling” – Et folkemødeprojekt.

 • 07.08.18 Social
  Psykiatriske ambulancer vil skabe øget tryghed på bosteder

  Regeringens planer om flere psykiatriske ambulancer er et vigtigt skridt i at styrke akutpsykiatrien. Det mener LOS landsorganisationen for sociale tilbud, der gerne ser initiativet suppleret af en kortlægning af behovet, så indsatsen optimeres.

 • 30.07.18 Social
  Seks anbefalinger til socialministeren

  LOS-Landsorganisation for sociale tilbud er Danmarks største brancheorganisation for ikke-offentlige sociale tilbud hilser Mai Mercados serviceeftersyn og styrkelse af tilsynene velkommen.