Socialrådgiver om sociale medier: Personlig hetz er en del af dagligdagen

- Tænk, hvis et offentligt kontor ikke svarer på mails eller telefon? Det vil være uhørt og decideret kritisabelt. Lidt på samme måde skal man tænke kommunikation på de sociale medier, siger medierådgiver Trine Marie Kristensen til TV2 Østjylland, der har talt med socialrådgiver om at blive hængt ud på nettet. Se interview her.

P-vagter, hjemmehjælpere og socialrådgivere hænges ud på Facebook. Men seks ud af ti østjyske kommuner har ikke planer for shitstorme mod medarbejdere

Silkeborg kommune har ingen handlingsplan for, hvordan der reageres, når ansatte hænges ud på Facebook. Det betyder, at kommunens socialrådgivere i vidt omfang undlader at reagere, når de udstilles på det sociale medie.

- Jeg har oplevet mange eksempler på, at borgere hænger socialrådgivere ud på eksempelvis Facebook. Det er et sted, hvor borgere kan samles om at hænge offentligt ansatte ud, uden vi kan svare på deres kritik. Vi accepterer at blive hængt ud, i det omfang der er fokus på det faglige element, men når de bliver personlige i deres hetz, så siger vi stop. Det kan ikke accepteres, fortæller Lene Kuntz, der er socialrådgiver og tillidsmand i Psykiatrien i Silkeborg Kommune til TV2 ØSTJYLLAND.

En rundringning foretaget af TV2 ØSTJYLLAND viser, at seks af 10 østjyske kommuner ikke har et system, der træder i kraft, når en ansat hænges ud på eksempelvis facebook, men det er der brug for, mener Lene Kuntz.

- Jeg oplever en udvikling, hvor borgerne bliver mere og mere personlige i deres kritik. De kigger ikke længere kun på det faglige element eller mig som fagperson. De kan finde på at kritisere alt og også elementer i en socialrådgivers privatliv, der dybest set slet ikke har noget med sagen at gøre, siger hun.

I Aarhus oplever P-vagter, hjemmehjælpere og socialrådgivere også at se deres navn og billeder blive smidt på facebook af utilfredse borgere, og det har kommunen nu taget konsekvensen af.

Den laver nu en beredskabsplan for hævn-aktioner på sociale medier, så kommunen er parat til at reagere før, under og efter en medarbejder hænges ud.

- Vi har set en stigning i denne form for adfærd, derfor er det på tide at gøre noget. For vi forestiller os ikke, de sociale medier forsvinder, fortæller Per Jensen, der er chef for HR og Organisation i Aarhus Kommune.

Trine Marie Kristensen er social medie-rådgiver, og hun mener, at hvis kommunerne vil beskytte deres medarbejdere bedre, er vejen frem ikke at fortsætte med at ignorere borgerne på Facebook, men i stedet at gå i dialog med utilfredse borgere på de sociale medier.

- Tænk, hvis et offentligt kontor ikke svarer på mails eller telefon? Det vil være uhørt og decideret kritisabelt. Lidt på samme måde skal man tænke kommunikation på de sociale medier. Det er her borgerne færdes, så selvfølgelig skal myndighederne også interagere og kommunikere med borgerne her, siger hun og tilføjer:

- Ja, det kræver ressourcer, men det er nødvendigt at finde de midler, medmindre man tror, Facebook og andre medier forsvinder i morgen. Kan du tage dialog og kontakt med utilfredse borgere, kan man ofte undgå at en enkelt utilfreds borger for følgeskab af flere og dermed sætter systemet i et dårligt lys.

Hun bakkes op af formanden for Socialrådgiverne i Region Nord, Mads Bilstrup. Han mener, at kommunerne bør vågne op.

- Arbejdsgiverne må ikke lade det blive hverdag for medarbejderne, at de bliver hængt ud på sociale medier. Ophober disse episoder sig i systemet, så holder personen ikke i længden. Vi ved af erfaring, at det er vigtigt at handle på tingene hurtigt, forklarer Mads Bilstrup.

Silkeborg Kommunes personalechef, Frank Høy, erkender, at chikane på nettet er svært at have med at gøre.

- Det, der foregår på nettet, har sit eget liv, og er svært at have med at gøre, fordi det er svært at vide, hvor er det popper op henne, siger han.

Som det er nu, har de en politik for forebyggelse af vold og trusler mod ansatte, og derudover kan de tilbyde psykologhjælp eller terapi til medarbejdere, der har været udsat for trusler.

De arbejder dog for tiden på at lave en handlingsplan, der beskriver, hvad der konkret skal ske, hvis en ansat bliver filmet, lydoptaget eller chikaneret på de sociale medier af borgere.

Mere om sagen hos TV2 Østjylland

Emneord: Socialrådgivere, Socialkrisen, Socialkrise, Debat på sociale medier, Sociale medier, Trine Maria Kristensen, Offentlig kommunikation, 300817
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 31.08.17 Berit Hein
  socialrådgiver hetz.

  Min søn kan ikke telefonisk få fat på dit forhenværende jobcenter som har lavet mange fejl i hans sag,han vil sende en klage men kan ikke få oplyst hvem der er leder af jobcentret og skal have klagen!

 • 31.08.17 Jens Erik Starup
  Personlig hetz

  Tænk, hvis et offentligt kontor ikke svarer på mails eller telefon? Det vil være uhørt og decideret kritisabelt, skriver social medie-rådgiver Trine Marie Kristensen.

  Jeg må tilstå, at sligt har jeg nu været udsat for flere gange. Derimod har jeg endnu ikke set, at offentligt ansatte bliver hetzede på sociale medier.

  Det får mig til at tænke på, at overdrivelse ofte bruges til at fremme forståelsen.

  Det skulle vel ikke være sådan fat, at social medie-rådgiver Trine Marie Kristensen blot forsøger at skabe et marked for sine ydelser?

 • 30.08.17 Anne Mette Jørgensen
  kritik på de sociale medier.

  Jeg har endnu ikke set de omtalte medarbejdere blive hængt ud. Måske fordi jeg kun bruger facebook i de grupper jeg er medlem af.
  Men jeg tænker, at ingenting kommer af ingenting undtagen lommeuld. Selvfølgelig er det ikke ok at hænge folk ud og slet ikke deres privatliv. Men som selv ramt af en utilstedelig og arrogant behandling i Københavns kommunes Jobcenter og ikke mindst deres Rehabiliteringsteam og Pensionteam kan jeg godt forstå, at nogen bliver så vred, at de tye til ufroskammetheder. Man kan træde så meget på en orm at selv den viser tænder. Så Kære medarbejdere i kommunerne, lidt selvransagelse er på sin plads!

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også