Socialrådgiverformand: Giv kontanthjælpsmodtagere garanti

Kontanthjælpsmodtagere bør garanteres, at deres arbejdsevne er afklaret inden for et år. Det foreslår socialrådgivernes formand Majbrit Berlau, i Avisen.dk.

Berlau lægger vægt på, at garantier er helt almindelige i mange andre sammenhænge.

- I sundhedssystemet er vi slet ikke bange for at give behandlingsgarantier for borgerne. Når man for eksempel får en kræftdiagnose, er det relevant og trygt at få en behandlingsgaranti, siger Majbrit Berlau til Avisen.dk.

- Tilsvarende bør det være sådan, at når man er enorm udsat socialt og sundhedsmæssigt i det kommunale system og er på kontanthjælp, så får man en garanti for, at der bliver gjort alt for, at man får den rigtige hjælp, siger hun.

Læs om socialkrisen

Vi har skrevet om sygdomsramte og klemte borgere i systemet gennem lang tid.

Læs vores tema om socialkrisen, hvor en lang række artikler er samlet. 

Onsdag forsikrede beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), at han er klar til hurtig ændring af førtidspensionsreformen.

I Dansk Socialrådgiverforening håber man, at en af ændringerne bliver, at borgere efter et år på kontanthjælp får ret til en vurdering af, om de skal tilbydes et ressourceforløb.

Formålet med at indføre garantier er først og fremmest at forhindre, at mennesker bliver fastholdt i kontanthjælpssystemet i en årrække uden at få en regulær afklaring, påpeger socialrådgiverformanden.

Venstres beskæftigelsesordfører Hans Andersen synes, at det 'er en interessant tanke' at indføre garantier for, hvornår man senest skal afklares.

- Jeg vil tage afklaringsretten op til debat i forligsparten. Men om det kan lade sig gøre, aner jeg ikke. Men jeg synes, at det er interessant, fordi vi er nødt til at sige, at nu er nok nok. Nu er der nogen, der har kørt igennem systemet i alt for mange år, siger han til Avisen.dk.

Det er dog ikke alle, der synes, at garantier er den rette vej at gå.

Social- og arbejdsmarkedsdirektør i Vordingborg Kommune og formand for Socialchefforeningen, Helle Linnet, mener, at fastlåste garantier står i vejen for individuelle handlingsplaner.

- Hvis vi skal møde de enkelte borgere, hvor de er, er der jo ingen der kan sige, om afklaringen tager tre måneder eller tre år, siger hun til Avisen.dk.

avisen.dk/socialraadgiverformand-kontanthjaelpsmodtagere-har-r_482399.aspx

Emneord: Socialkrisen, Socialkrise, Kontanthjælpregler, Familier på kontanthjælp, Kontanthjælpsmodtager, Kontanthjælpsmodtagere, Majbritt Berlau, Socialrådgiverforeningen, Socialrådgivere
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 04.02.18 Finn Jørgensen
  Kun rimeligt at den eller dem der er faldet ned fra den grønne gren også har garanti for anstændig omsorg og behandling!

  Alle kan godt se hvorfor socialcheferne Helle Linnet får koldsved på pande over envntuel garanti til arbejdsløse syge og handicappet på kontanthjælp skal blive afklaret og behandlet inden for et år.
  For det første forsvinder kommunernes indtægt fra staten, hvis disse mange mennesker forsvinder ud til andre ordninger så som uddannelse, førtidspension, fleksjob osv.osv.
  Hele indtægts kilden som kommunerne træner på og få “gratis” arbejdskraft på skrumper ind til ingen ting.
  En kæmpe udfordring for kommunernes økonomi.
  Men nu må det snart være på tide at det er borgerens tav der kommer før, socialforvaltningschefer og kommunernes refusion fra statskassen og den økonomiske gevindst de kan hente via jobcenter og socialforvaltningen.
  Helle Linnet skriver: “ Social- og arbejdsmarkedsdirektør i Vordingborg Kommune og formand for Socialchefforeningen, Helle Linnet, mener, at fastlåste garantier står i vejen for individuelle handlingsplaner.“
  På godt dansk betyder Helle Linnet, at en sådan garanti til borgerne vil stå i vejen for socialforvaltningens undertrykkelse og økonomiske magt over borgerne. Og at man derfor ikke længer kan trække borgerne rundt i job og socialforvaltningens cirkus og malke borgerne som kvæ for skatteindtægter til kommunerne fra statskassen længer.
  Det er da helt forståeligt at en så indgriben i socialforvaltningschefernes magt ikke bliver modtaget med begejstring fra Helle Linnet og dem hun har bag sig.
  Desværre kommer Helle Linnet ikke med brugbar løsningsforslag for hvad der så kan gøres for borgene, men det er nok fordi interessen ligger ent andet sted, forståelig nok.

  OBS. På Facebook har der i 24 timer blevet læs op at sager som er underlagt Helle Linnet i denne weekendt. Fra lørdag middag til søndag har vi kunne opleve beretninger fra borger der er trukket rundt i årevis og få ødelagt deres liv pga. systemet Helle Linnet taler for at bevare.

  Med baggrund i disse vindensbyrd kan man kun hilse Majbrit Berlau velkommen og Helle Linnet må gå hjem og finde betydelig bedre argumentation frem, hvis hun vil holde fast i det nuværende menneske nedbrydende sociallovgivning og beskeftigelses system.

 • 03.02.18 Gitte Samsøe
  Kig på tiden inden kontanthjælp

  Mig bekendt kan man ende på kontanthjælp ved enten at have været ledig længe, eller ved at have været sygemeldt.

  Hvad med om man også kiggede på sagsbehandlingstiderne i disse forløb og giver en garanti her.
  Jeg tror at mange kunne undgå at ende på kontanthjælp, hvis der blev gjort en hæderlig og relevant indsats allerede fra starten. Jeg kender flere eksempler på at der for sygemeldte altid går 1 måned mellem hver aktion, der skal ske, det er jo helt horribelt, når man ved at der max. er 2½ års samlet tid til at få sagen afklaret, ellers ryger personen på kontakthjælp.

  Jeg tænker det ville være dejligt om der blev givet garantier, i det første forløb mht. sagsbehandlingstider. Og ikke mindst at der i dette forløb, blev beskrevet tydeligere hvad, der skal og ikke skal til af prøvelser for borgeren, så denne ikke bliver trukket igennem den ene undersøgelse efter den anden. Allerede idag siger loven jo, at allerede at der skal indstilles til førtidspension, hvis det er åbenlyst at der ikke kan gøres noget, eller at arbejdsevnen ikke kan forbedres.

  Men selvfølgelig er det ingen skade til, at gennemgå de der allerede er på kontakthjælp, for det kan jo være pga tidligere dårlig sagsbehandling,de er endt her.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også