Søren Brostrøm blev lagt på is af embedsmand

I timerne op til, at Mette Frederiksen den 11. marts meldte ud til danskerne, at store dele af samfundet blev lukket ned som følge covid-19-pandemien, nåede et vigtig input fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, aldrig frem til hverken statsminister Mette Frederiksen eller Sundhedsminister Magnus Heunicke. Årsag: Brostrøms chef i sundhedsministeriet var uenig i hans vurdering af behovet for nedlukningen.

- Som jeg hører det, er vi på vej mod en beslutning om 4 uger i streg dækkende perioden til og med påsken. I den forbindelse er det vel vanskeligt – ud fra et snæver sundhedsfaglig perspektiv – at se en negativ effekt af tiltaget. Proportionalitetsprincippet i de første uger har jeg således undladt og overladt til en regeringsbeslutningsbeslutning.

Således lyder svaret til Søren Brostrøm i en mailudveksling på dagen, hvor Danmark blev lukket ned. Det skriver Berlingske, som har fået aktindsigt i korrespondancen mellem sundhedsmyndighederne den 11. marts, hvor Mette Frederiksen om aftenen meddelte danskerne, at det danske samfund skulle lukkes ned for en stund som konsekvens af coronaviraens indtog.

Brostrøm var uenig med regeringen

Svaret til Søren Brostrøm kom fra departementschefen i Sundhedsministeriet, Per Okkels, der både er Søren Brostrøms øverste chef samt bindeleddet mellem blandt andre Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut og regeringens beslutningstagere. 

I den forudgående mail fra Søren Brostrøm til Per Okkels, fortæller Brostrøm, at det er hans og Sundhedsstyrelsen vurderer, at regeringens nedlukning er for drastisk. Eksempelvis skriver Søren Brostrøm, at han ikke mente, der var et sundhedsfagligt belæg for at lukke skoler og daginstitutioner. Han begrunder det blandt andet med, at det ikke er porportionelt med de konsekvenser, der er ved at lukke ned.

Det er Per Okkels uenig i og giver dermed ikke Søren Brostrøms input videre, om at nedlukningen af skoler og daginstitutioner er ude af trit med de konsekvenser, en nedlukning vil have. Dette begrunder Søren Brostrøm blandt andet med, at det ville vøre problematisk, hvis der ikke er dagtilbud til børn af det sundhedsfaglige personale, som varetager vigtige samfundsfukntioner i en pandemi-tid.

- Proportionalitetsprincippet i de første uger har jeg således undladt og overladt til en regeringsbeslutningsbeslutning, lyder svaret til Brostrøm fra Per Okkels, der dermed kraftigt indikerer, at Søren Brostrøm vurdering ikke bliver givet videre til Mette Frederiksen og Magnus Heunicke. 

Hverken Mette Frederiksen eller Magnus Heunicke har været ude og kommentere mailudvekslingen mellem Søren Brostrøm og Per Okkels.

 

 

 

 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også