Soldrevet fly sætter ny rekord og svæver over Hawaii

Efter fem dages rejse har piloten på Solar Impulse sat rekord for længste soloflyvning.

Det soldrevne fly Solar Impulse, som er på vej verden rundt, svæver over Hawaii, hvor det efter fem dage i luften ventes at lande senere fredag. 

Flyet har undervejs sat rekord for længste soloflyvning. 

Med over 76 timers flyvning i et stræk har flyets schweiziske pilot, André Borschberg, overtaget rekorden. 

På projektets hjemmeside kan man på liveoptagelser fra cockpittet se, at Borschberg hviler sig, mens flyet glider rundt og afventer bedre vejrforhold til landingen. Det er nat på Hawaii. 

Schweizeren gennemfører projektet sammen med landsmanden Bertrand Piccard. De to skiftes til at flyve etaper på jordomrejsen med Solar Impulse. 

- Kan du forestille dig, at et soldrevet fly uden brændstof nu kan flyve længere end et jetfly, siger Piccard. 

- Det er en klar besked om, at vedvarende energikilder kan opnå uoverkommelige mål. 

Solar Impulse lettede mandag fra Japan på jordomrejsens ottende etape efter en lang periode og voksende tvivl om projektets fuldførelse. Vejret tvang folkene bag til at udskyde turen flere gange. 

Det soldrevne fly indledte rejsen 9. marts i Abu Dhabi.

Cockpittet i flyet er kun 3,8 kvadratmeter, og stolen, som piloten sidder i, fungerer både som seng og toilet. Hvis der ikke er turbulens, er det muligt at slå autopiloten til og tage en lur, men højst i 20 minutter ad gangen.

Solar Impulse har et vingefang på 72 meter og er dækket af 17.248 solpaneler, der ikke er tykkere end et hårstrå.

Flyet samler solenergi om dagen, som bliver gemt i lithiumbatterier, og den opbevarede energi holder flyet på vingerne om natten, når solen er væk.

Formålet med den revolutionerende flyvetur er at skabe opmærksomhed om mulighederne i alternative energikilder og at præstere noget, der i mange år er blevet betragtet som umuligt.

/ritzau/Reuters

Emneord: Solar Impulse, Solceller, soloflyvning, Bæredygtig flytrafik, Solenergi
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 12.07.15 Johan E
  Transport

  Flyet landede fredag med piloter i god behold. Godt at se solceller blive brugt i flere transportmidler.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 29.02.16 Bæredygtighed
  Særligt blæk kan bane vejen for billige plastsolceller

  Innovationsfonden har investeret i et projekt, der har til formål at fremme kommercialiseringen af plastsolceller. Midlet er at udvikle et blæk til fremstilling af solcellens centrale del, som absorberer solens energi.

 • 19.09.14 Velfærd
  Grøn energi i undervisningen i Hillerød

  900 af Hillerøds skoleelever skal i den kommende tid skabe bæredygtig energi i et ”lav-selv-solcelle”-forløb. Formålet er at sætte fokus på energiforbrug.

 • 18.09.14 Bæredygtighed
  Klimaministeren hilser Rigsrevisionens beretning om solceller velkommen

  Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen er glad for, at der er foretaget en grundig undersøgelse af statens støtte til solceller. Ministeren er samtidig tilfreds med de tiltag, som ministeriet har gennemført for at forebygge lignende situationer i fremtiden.

 • 21.03.14 Bæredygtighed
  Grøn omstilling sikrer vores forsyning med energi

  Sidste år brugte vi i Danmark - for første gang i 16 år - mere energi, end vi selv producerede. Det viser Energistyrelsens foreløbige energistatistik for 2013. Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen mener, at det understreger behovet for, at vi omstiller Danmark til et energieffektivt samfund, der kører på vedvarende energi.

 • 30.05.13 Bæredygtighed
  Energiforbruget i kommunens bygninger rasler ned

  Lolland Kommune har forpligtet sig til at reducere sin CO2-udledning med 3 % om året frem til 2025. Arbejdet går over al forventning, og det er ikke bare godt for miljøet: Det er også godt for kommunekassen. Indtil videre er der opnået årlige driftsbesparelser på 4,6 mio. kr.