Spanien vil have skat højt på dagsordenen på EU-topmøde

Politik

18/12/2014 11:18

Nick Allentoft

Selskabers skattebetaling kan blive et eksplosivt emne på dagens EU-topmøde. Spanien kræver, at EU handler nu.

Europas borgere kræver og forventer, at deres politiske ledere efter de seneste måneders skandaler sætter alt ind på at få store selskaber til at betale deres fulde skat. Og skatten skal betales i det land, hvor pengene er tjent.

Sådan lyder opfordringen i brev fra Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, til EU's ny præsident, Donald Tusk, op til torsdagens EU-topmøde i Bruxelles. 

Rajoy vil gøre skattebetaling til et centralt punkt på topmødet, og det kan føre til en heftig debat blandt EU's ledere. 

Donald Tusk lægger op til, at topmødets hovedemne bliver den store ny investeringsfond, der skal sparke gang i væksten i Europa. Men for regeringschefen fra det kriseramte Spanien er det afgørende at få bremset virksomheders skatteunddragelse og skattely.

- EU må vise sin ambition. Det er, hvad borgerne fortjener - i lyset af den skat, de selv bliver afkrævet. EU-topmødet er en lejlighed til at udtrykke disse mål klart og kollektivt, skriver Rajoy.

En af måderne at komme skatteunddragelse til livs på kan være at indføre et europæisk skatte-id-nummer. Det vil gøre det nemmere at identificere skatteydere, der foretager uigennemskuelige transaktioner over grænserne, foreslår Mariano Rajoy til Tusk. 

Det er Luxleaks-afsløringerne af 340 store selskabers kreative skattemanøvrer med velvillig hjælp fra skattevæsnet i Luxembourg, der har fået sindene i kog ud over Europa.

Og selv om EU er ved at tage skridt til større gennemsigtighed om skatteforhold og udveksling af skatteoplysninger mellem landene, er det langt fra nok, mener Rajoy og andre regeringsledere.

Store lande som Tyskland, Frankrig og Italien har opfordret EU-Kommissionen til at arbejde for at bekæmpe virksomheders skatteunddragelse. De fremhæver samtidig, at manglen på skatteharmonisering i EU er en hovedårsag til "aggressiv skatteplanlægning".

Men mange medlemslande er imod alt for meget harmonisering, fordi de selv vil bestemme skattens størrelse.

Som en EU-diplomat udtrykker det, går det tungt med at harmonisere skatterne i EU. Men der er stadig strøm på dagsordenen om skat. 

/ritzau/

Mest Læste

Annonce