Spansk regeringskrise slut: Rajoy vinder tillidsafstemning

Spaniens fungerende premierminister har vundet en tillidsafstemning, og han skal nu danne regering.

Ti måneders politisk krise i Spanien er slut.

Ved en afstemning i parlamentet i den spanske hovedstad, Madrid, lørdag aften har parlamentarikerne trodset den interne uenighed. Den fungerende konservative premierminister, Mariano Rajoy, fik en sejr ved tillidsafstemningen.

Rajoy skal nu danne en mindretalsregering, og han siger, at han regner med at sætte navne på sine nye ministre på torsdag.


- Jeg vil annoncere regeringen torsdag eftermiddag, og den bliver taget i ed fredag. Jeg har allerede talt med hans majestæt kong Felipe, siger Rajoy.

Gennembruddet i den sejlivede krise kom, efter at oppositionspartiet socialisterne (PSOE) tidligere på efteråret holdt et internt rivegilde. Det kostede Pedro Sanchez posten som formand.

Sanchez var kompromisløs i regeringsforhandlingerne, der begyndte efter valget i december. 

De forhandlinger førte ikke til noget i det komplicerede parlament. Så der blev holdt et nyt valg i juni.

I begge valg blev Rajoys konservative PP-parti størst, men ikke stor nok til absolut flertal. 

Den politiske situation kom ikke ud af flækken. Efter junivalget og de manglende politiske gennembrud begyndte oprøret at ulme hos PSOE. 

Det førte til, at partiet ved tillidsafstemningen om rivalen Mariano Rajoy fra det konservative PP-parti undlod at stemme. Sådan kom der ikke et flertal imod Rajoy lørdag aften.

170 parlamentarikere stemte for Rajoy, 111 stemte imod, mens 68 afholdt sig fra at stemme. 

De 68 menes alle at være socialister, skriver det franske nyhedsbureau AFP.

Partiet har dog understreget, at Rajoy kommer til at kæmpe hårdt i parlamentet. PSOE lod nemlig udelukkende være med at stemme ved tillidsafstemningen for at få afsluttet den politiske krisen.

Tidligere lørdag meddelte den nu tidligere socialistleder 44-årige Sanchez, at han også forlader parlamentet.

Hans parti har ikke fundet en afløser endnu. Sanchez har opfordret det midlertidige ledelsesudvalg, der styrer partiet, til at fastsætte en dato for en kongres, hvor der kan blive valgt en ny formand.

Sanchez har ikke kommenteret, om han måske selv vil være kandidat.

/ritzau/Reuters

Emneord: Spanien, Udland
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.