Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Overvejer du en bogudgivelse? Kender du forskellen på medudgiverforlag og traditionelle forlag?

Sponsoreret

29/04/2023 07:31

Redaktionen

Det kan være en god idé at sætte sig ind i de forskellige måder at udgive bøger, inden man sender sin bog til et forlag.

Der er nemlig forskellige tilgang til at udgive bøger. Helt overordnet kan det deles op i tre forskellige typer af udgivelse. Traditionel udgivelse, medudgivelse og selvudgivelse.

Traditionelle forlag og medudgiverforlag har to forskellige tilgange til udgivelse af bøger.

Traditionelle forlag typisk påtager sig alle aspekter af udgivelsen, fra redigering og design til distribution og markedsføring. Samtidig påtager de sig også den fulde økonomiske risiko for udgivelsen.

Hos et medudgiverforlag er forfatteren mere med i processen. Her samarbejder forlaget med forfatteren, f.eks. ved at dele omkostningerne til produktionen og også dele af arbejdet ved at udgive en bog.

Selvom der er mange, der er fortalere for at udgive ved traditionelle forlag, så er der helt entydigt fordele ved en medudgivertilgang også.

Traditionelle forlag tager normalt imod manuskripter fra forfattere og vurderer, om historien overhovedet passer til forlaget. Hvis et manus antages, gennemgår det derefter en grundig redigeringsproces, før de designer og trykker bogen. De vil også markedsføre og distribuere bogen på vegne af forfatteren. Traditionelle forlag tager langt størstedelen af indtægterne fra salg af bogen, og forfatteren får dermed kun en mindre del af bogens omsætning. Ved nogle forlag får forfatteren kun penge, når forlagets omkostninger er tjent ind.

Fordelene ved at udgive en bog via traditionelle forlag er uden tvivl, at man som forfatter ikke har nogen risiko, men man afgiver samtidig også sine rettigheder og giver størstedelen af sin indtjening til forlaget.

På den anden side er medudgiverforlag en nyere tilgang til udgivelse af bøger, som tillader forfattere at dele omkostningerne og arbejdet ved at udgive en bog med en udgiver.

I dette samarbejde betaler forfatteren normalt en del af omkostningerne til redaktion, design og produktion, og i bytte modtager de en højere andel af overskuddet fra salget af bogen. Medudgiverforlag tager en mindre procentdel af salgsindtægterne, og forfatteren beholder typisk størstedelen af indtægterne fra salget af bogen.

Fordelene ved at udgive en bog via medudgiverforlag inkluderer muligheden for at have en større grad af kontrol over processen med at producere og markedsføre bogen, samt en højere andel af indtægterne fra salget. Forfattere kan også arbejde tæt sammen med medudgiverforlag for at sikre, at deres vision for bogen bliver realiseret, og at deres målgruppe bliver nået.

Ligeledes er kontrakten ikke bindende på samme måde som hos et traditionelt forlag. Ofte kan man komme ud af kontrakter med medudgiverforlag temmelig nemt.

Et eksempel på et medudgiverforlag er Historia. Her er kvaliteten af bøgerne helt i top, og forlaget arbejder som et traditionelt forlag. Forfattere betaler et fast gebyr for redaktion, design og produktion af bogen, til gengæld fastholdes kontrollen over bogen.

Mest Læste

Annonce