Finlands statsminister, Sanna Marin, har sat maskineriet i gang. Foto: Shutterstock
Finlands statsminister, Sanna Marin, har sat maskineriet i gang. Foto: Shutterstock

Finlands regering melder ud: "Vi håber, de nødvendige skridt vil blive taget hurtigt"

Europa

12/5/22 8:08

Jens Asbjørn Bøgen

Torsdag d. 12. maj vil gå over i historiebøgerne, efter den finske statsminister og præsident udsendte en skelsættende pressemeddelelse kl. 9 dansk tid.

Det har længe været ventet, og nu er det officielt: Finlands regering vil ansøge om medlemskab af NATO.

Det har landets statsminister, Sanna Marin, og den finske præsident, Sauli Niinstö, meldt ud i en pressemeddelelse for kort tid siden.

"NATO-medlemskab vil styrke Finlands sikkerhed. Som medlem af NATO vil Finland styrke hele forsvarsalliancen. Finland skal ansøge om NATO-medlemskab som en hastesag," lyder det samlet fra de to finner.

Ekspert: Det er historisk

Lotte Mejlhede, der er korrespondent for TV2, siger til netop TV2, at vi er vidner til et vendepunkt i historien:

"Vi er vidne til, at et land, som i årtier har holdt sig forholdsvist neutralt, nu sort på hvidt ønsker et NATO-medlemskab. Det er historisk, og det er historie, som Vladimir Putin i den grad selv har været med til at skrive."

Russernes invasion af Ukraine medførte nemlig et radikalt skifte i den finske indstilling til et muligt NATO-medlemskab. Hvor opbakningen til et medlemskab af forsvarsalliancen i mange år har ligget omkring 20-25 procent, var der i den sidste måling hele 76 procents opbakning i den finske befolkning.

Finsk præsident til Putin: Tag et kig i spejlet

Netop Vladimir Putins aggression mod et fredeligt naboland har været afgørende for ændringen i den finske holdning, vurderer flere eksperter.

Rusland har da også gentagne gange advaret finnerne om mulige konsekvenser ved et medlemskab af NATO, men det er ikke noget, der rører den finske præsident, Sauli Niinistö:

"Du har forårsaget det her, så tag et kig i spejlet," sagde han under et pressemøde forleden.

Er sikret beskyttelse under ansøgningsprocessen

Fra Finland officielt sender sin ansøgning om medlemskab til NATO, til landet faktisk bliver optaget i alliancen, kan der gå et stykke tid. I den periode er landet ekstra udsat, da det ikke vil være dækket af den såkaldte musketered, som NATO-landene lever efter.

Eden betyder, at et angreb på et NATO-land er et angreb på alle NATO-lande.

Derfor har den britiske premierminister, Boris Johnson, givet finnerne og svenskerne, der også overvejer et NATO-medlemskab, en sikkerhedsgaranti, imens ansøgningsprocessen pågår.

Det finske parlament, Rigsdagen, forventes at godkende forslaget fra præsidenten og statsministeren hurtigt, måske allerede i løbet af weekenden.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.