Stadig flere østeuropæere får job i Danmark

Antallet af østarbejdere stiger i Danmark, viser nye tal. Og vi har endnu ikke nået toppen, mener forsker.

År for år er antallet af østeuropæere, der får job i Danmark, steget. Og igen er tallet steget, viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Det skriver dr.dk.

Fra 2014 til 2015 er antallet steget med 12.405 personer. Det svarer til en stigning på 13 procent, og det betyder, at der i 2015 var 105.977 i arbejde fra Østeuropa i Danmark, hvilket er ny rekord.

Det er især inden for rengøring og industrien, at der er sket en stor stigning i antallet af job, der går til arbejdskraft fra Østeuropa. 


Inden for industrien er antallet af østarbejdere steget med 28 procent, og i rengøringsbranchen er antallet steget med 17 procent imellem 2014 og 2015.

Og det stopper ikke der, siger adjunkt ved forskningscentret FAOS på Københavns Universitet Jens Arnholtz. Han har forsket i udenlandsk arbejdskraft inden for EU.

- Nu begynder der at komme mere gang i hjulene, og så begynder arbejdsgiverne igen at kigge efter arbejdskraft. 

- Det er ikke underligt, at de her tal stiger - og det vil vi også se fremover, siger han til dr.dk.

For arbejdsgiverne spiller det en stor rolle, at østeuropæernes forventninger til løn og arbejdsvilkår er meget anderledes end de danske ufaglærte, siger han.

- Hvis de får mindstelønnen, er de ret godt tilfredse mange af dem. Derudover er der mange af dem, der udviser meget stor fleksibilitet, når de kommer hertil. De arbejder meget lang tid og rejser frem og tilbage, som det passer deres arbejdsgiver. 

- På den måde får arbejdsgiveren en arbejdskraft, der er meget motiverede til at gøre det, de bliver bedt om, til den løn, de får betalt, siger Jens Arnholtz.

Ifølge Jens Arnholtz er det både er danske ufaglærte og indvandrere. Derudover er der færre ufaglærte job. 

- Det er et dobbelt pres, for generelt forsvinder der en del af de her ufaglærte job i hvert fald i industrien, siger Jens Arntholtz.

/ritzau/

Emneord: Østeuropæere, Arbejdskraftundersøgelse, Ufaglærte, Arbejdsmarkedsområdet
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også