Nye oplysninger viser, at Kammeradvokaten ikke har overholdt rabataftalen med Finansministeriet.

Staten har betalt millioner i overpris til kammeradvokat

Staten har i årevis betalt en overpris på op mod 20-25 millioner kroner om året til det private advokatfirma Poul Schmith, der som kammeradvokat har monopol på at føre statens retssager og rådgive ministerier og styrelser.

Sidste år betalte staten 325 millioner kroner for juridisk bistand fra advokatfirmaet.

Politiken har fået aktindsigt i en konsulentrapport, som Moderniseringsstyrelsen under Finansministeriet har bestilt, og her fremgår det, at Poul Schmith i sine årlige regnskabsopgørelser til Finansministeriet har medtaget udgifter til en gruppe medarbejdere, som ikke er omfattet i aftalen med staten. Det er sket i hvert fald siden 2008, og uden at Finansministeriet har gjort indsigelser.

Advokatfirmaet Poul Schmith har været statens dominerende advokat siden 1936, og som modydelse for den faste omsætning på nu flere hundrede millioner kroner årligt skal Kammeradvokaten give staten en rabat på en tredjedel af normalt salær. Men de nye oplysninger viser, at firmaet ikke har overholdt rabataftalen med Finansministeriet.

Netop rabatordningen har været stærkt kritiseret de senere år for at være »elastik i metermål«, fordi det var umuligt at kontrollere, om staten fik sin rabat. Skiftende finansministre har dog en gang om året skrevet til Folketinget, at aftalen med firmaet Poul Schmith er »økonomisk fordelagtig«, netop på grund af rabatten. I foråret i år indrømmede den nuværende finansminister Bjarne Corydon (S) så over for Folketinget, at det ikke længere var tilfældet. Han henviste til en rapport om kammeradvokatordningen fra konsulentfirmaet PA Consulting, dog uden at gå i detaljer.

Politikens aktindsigt i rapporten nu viser imidlertid, at konsulentfirmaet havde givet klar besked:

»Der er ikke et tilstrækkeligt solidt grundlag for at vurdere og dokumentere, at staten reelt har opnået den aftalte rabat på to tredjedele af sædvanligt salær ... og kammeradvokatens timepriser matcher derfor ikke de bedste priser, som andre professionelle indkøbere har opnået i markedet«.

Finansminister Bjarne Corydon skriver i en mail, at Finansministeriet »foranlediget af Politikens spørgsmål nu er i gang med at se på, om den hidtidige salærsammenligning kunne have været foretaget på en anden måde«.

Emneord: Kammeradvokaten, Advokatfirmaet Poul Schmith, Overbetaling
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 01.12.14 Agnethe
  Staten har betalt millioner for meget til adv. firma i mange år

  Havde jeg bevidst gjort noget lignende ville jeg blive straffet.
  Hvem bliver straffet her, for det er mange penge som vi borgere har betalt.
  Burde der ikke rulle nogle hoveder her, uden pensiom m.m.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 18.06.14 Ledelse
  Manu Sareen afskaffer lukkede puljer

  Socialminister Manu Sareen varsler markante ændringer i Socialministeriet på baggrund af en omfattende puljeanalyse. Ministeren afskaffer lukkede puljer, sikrer vandtætte skotter mellem forvaltning og politikere og strammer op på retningslinjerne for sagsbehandling.

 • 02.04.12 Infrastruktur
  Advokatundersøgelse om DSBFirst færdiggjort

  DSB’s bestyrelse iværksatte straks efter afskedigelsen af administrerende direktør Søren Eriksen den 17. marts 2011 en uvildig advokatundersøgelse for at komme til bunds i sagen om DSBFirst.