Foto: Leif Jørgensen

Staten rejser erstatningssag om 10 års forkerte vandprøver

Misvisende prøver, som planerne om vandmiljøet bygger på, har været undervurderet i ti år ifølge forskere.

Miljø- og Fødevareministeriet rejser erstatningskrav mod blandt andet Danmarks største miljøprøvelaboratorie, Eurofins, for misvisende vandmiljøprøver i en årrække. 

Nye rapporter fra Aarhus Universitet har for nylig påvist, at de vandprøver, som blandt andet landbrugspakken bygger på, har været forkerte i omkring ti år. 

Bæredygtighed på DenOffentlige

Vi samler de væsentlige historier om bæredygtig omstilling her.

- Det er gennem serviceeftersynet af laboratorieanalyser konstateret, at eksterne laboratorier i en lang årrække og helt tilbage til 2010 har anvendt forkert metode til analyse af total kvælstof og total fosfor, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i en skriftlig kommentar. 

- Jeg er rystet over, at det har kunnet finde sted, og det er naturligvis helt uacceptabelt, siger han. 

Miljøstyrelsen har i forbindelse med serviceeftersynet gået det samlede setup for laboratorieanalyser efter i sømmene. 

- Jeg er meget optaget af, at det får konsekvenser for de ansvarlige laboratorier, og at vi kommer helt til bunds i denne sag. Der vil derfor blive rejst erstatningskrav overfor Eurofins og ALS, som har analyseret prøver for Miljøstyrelsen i perioden.

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

- Desuden vil vi se på, om vi fremover har det rette setup i forhold til de analyser, der bliver udført for Miljøstyrelsen, siger ministeren. 

Der er efter offentliggørelsen rejst kritik af, at det samme laboratorie, som lavede prøverne, også var rådgivende for Miljøstyrelsen. 

Kvælstof i vandmiljøet er et brændstof, der som få sager har kostet politiske liv. Den landbrugspakke med ret til mere kvælstof, som et borgerligt flertal vedtog i 2016, kostede undervejs Eva Kjer Hansen (V) hendes ministerpost. 

Forskernes nye beregninger betyder, at det grundlag, som landbrugspakken bygger på, har været forkert. 

/ritzau/

Emneord: 150318, Vandmiljø, Aarhus Universitet, Miljøstyrelsen, Eurofins, Esben Lunde Larsen, Miljø- og Fødevareministeriet
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
  • 15.03.18 Jens Holm Møller
    Forkerte vandprøver

    Det er jo bare endnu et eksempel på at privatisering ikke altid er godt. Selvfølgelig skal staten have et laboratorium som selv undersøger disse ting.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også