Staten taber i sag om udflytning: Ansattes vilkår skal respekteres

Innovationsminister blev overrasket over ny dom om udflytning af arbejdspladser, men det er uforståeligt, mener Djøf. Nederlaget ændrer ifølge V-erhvervsordfører ikke ved plan om udflytning af job.

Venstre vakler ikke, når det gælder udflytning af statslige arbejdspladser. 
 
Heller ikke selv om en dom har givet en regnskabsmedarbejder medhold i, at det var i strid med hendes ansættelsesvilkår, at hun blev flyttet fra Viborg til Hjørring.
 
- Jeg kender ikke detaljerne i sagen, men det politiske ønske er uforandret, siger Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen.
 
Retten i Randers har ifølge Politiken givet regnskabsmedarbejderen ret i, at en flytning af arbejdspladsen fra Viborg til Hjørring var en væsentlig ændring af hendes ansættelsesvilkår.

Udflytning af statslige arbejdspladser

Vi har samlet alle historier om udflytningsplanerne.

Læs meget mere her

Det vækker begejstring hos fagforbundet HK Stat, der ser dommen som et signal om, at staten ikke frit kan flytte medarbejdere rundt.

Venstres erhvervsordfører vil ikke afvise, at dommen kan medføre ændringer i den måde, udflytningen tilrettelægges på. 
 
Men selve udflytningen pilles der ifølge Torsten Schack Pedersen ikke ved.
 
- Kan det betyde, at opgaven skal gribes lidt anderledes an, så må vi se på det, når vi har kigget på dommen, siger han.

Regeringen har bebudet, at cirka 3900 statslige arbejdspladser skal flyttes ud til provinsen for at få en bedre balance i fordelingen af statens ansatte.

Over 2000 arbejdspladser er flyttet ud, men der mangler stadig omkring 1000. Venstre har også bebudet, at der til næste år kommer en ny runde med udflytning af statslige arbejdspladser.
 
Innovationsminister Sophie Løhde (V) siger til Politiken, at hun er overrasket over afgørelsen fra Retten i Randers, og at hun nu vil overveje, om den skal indbringes for en højere retsinstans.
 
 
Djøf: Minister har sovet i timen i sag om udflytning af job
Innovationsminister Sophie Løhde (V) blev overrasket, da retten tirsdag dømte til fordel for et HK-medlem i en sag om udflytning af statslige arbejdspladser.
 
Derfor sætter hun Moderniseringsstyrelsen og statens advokat til at vurdere, om sagen skal ankes. Det skriver Politiken lørdag.
Det kommer bag på juridisk chef i Djøf Rami Christian Sørensen, at ministeren havde forventet et andet udfald.
 
Ifølge Rami Christian Sørensen er det ganske almindeligt, at man varsles, hvis der er væsentlige ændringer ved ens job. Dommens udfald kommer derfor slet ikke bag på ham.
 
- Jeg synes slet ikke, at sagen burde være kørt fra statens side. Moderniseringsstyrelsens egen vejledning beskriver fint, at det ikke er noget, man skal finde sig i som medarbejder, siger han. 
 
Og problematikken er langt fra ny.
 
Rami Christian Sørensen anslår, at de alene ved Djøf har haft i omegnen af 40-50 lignende sager. Ingen af dem kom for retten, fordi arbejdspladserne hver gang erkendte, at der var tale om ændringer i arbejdsvilkårene.
 
Derfor finder han det også problematisk, at Statens Administration vurderede, at 80 minutters ekstra rejsetid om dagen ikke er væsentlige ændringer i arbejdsvilkårene.
 
- Medarbejderne er ikke bare brikker, man kan rykke rundt med, som man vil. Der er nogle retssikkerhedsgarantier, der skal være på plads, siger han.
 
Retten i Randers dømte til fordel for en regnskabsmedarbejder i Statens Administration. Hun havde fået en ekstra transporttid på 80 minutter, efter hendes stilling blev rykket fra Viborg til Hjørring.
 
Det skete som led i udflytningen af statslige arbejdspladser, som regeringen vedtog i 2015. 
 
På trods af den ekstra transporttid blev hun ikke opsagt. Medarbejderen lagde sag an, fordi hun ville miste retten til fratrædelsesgodtgørelse, dagpenge og løn under opsigelse, hvis hun selv sagde op.
 
Fagforeningen HK har til Politiken sagt, at de var "meget tilfredse" med resultatet, som blev betegnet som "en stor sejr".
 
At man har rettens ord for, at staten ikke frit kan flytte med medarbejdere kan få betydning for mange andre statsligt ansatte, der bliver berørt af udflytningen, vurderede HK i samme forbindelse. 
 
Over 2000 statslige arbejdspladser er allerede blevet flyttet, mens over 1000 endnu mangler.
 
 
FAKTA: Udflytningen af statslige arbejdspladser er i gang
Arbejdspladsen rykkede adresse som led i regeringens udflytning af 3900 statslige arbejdspladser.
 
Læs om udflytningen her:
 
* I oktober 2015 offentliggjorde regeringen planen om udflytning af knap 3900 statslige arbejdspladser. 
 
* Ambitionen er at bringe Danmark bedre i balance ved at flytte en række statslige arbejdspladser fra hovedstadsområdet til provinsen. 
 
* For eksempel flyttes Udlændingestyrelsen til Næstved, Statens Administration til Hjørring og Søfartsstyrelsen til Korsør.
 
* Inden udgangen af 2017 ventes hovedparten af de pågældende arbejdspladser at være flyttet ud.
 
* Seneste officielle status er fra oktober 2016, hvor 1126 af de statslige job var flyttet ud.
 
* Kun få af de ansatte på de udflyttede statslige arbejdspladser er flyttet fra København for at følge med deres job ud af hovedstaden. Hele 86 procent har sagt op.
 
* Den gennemsnitlige udgift per arbejdsplads, der udflyttes, er ifølge Erhvervs- og Vækstministeriet cirka 245.000 kroner.
 
* Regningen for udflytningen ender samlet på omkring 900 millioner kroner, skønner regeringen.
 
* Den nuværende regering har planer om at udflytte flere af statens job.
 
- Regeringen vil i 2018 fremlægge forslag til yderligere udflytning af statslige arbejdspladser – baseret på erfaringerne med de allerede besluttede udflytning er, står der i det nye regeringsgrundlag.
 
Kilder: Ritzau, Erhvervs- og Vækstministeriet, Jyllands-Posten,
 
/ritzau/
 
Emneord: Udflytning af arbejdspladser, DJØF, HK, Statslige arbejdspladser, Innovationsminister, Sophie Løhde, Torsten Schack Pedersen, Rami Christian Sørensen, Moderniseringsstyrelsen, Personalepolitik, Arbejdstagerrettigheder, 140817
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 12.12.17 Ingelise Mogensen
  Udflytning af statslige arbejdspladser

  Findes der tal på hvor mange statslige arbejdspladser der nu er I Storkøbenhavn og i det øvrige Danmark? Hvor stor stigning/fald har der været i statslige arbejdspladser i hhv. København og Provinsen gennem de seneste år?
  Hvor høj er arbejdsløsheden i Storkøbenhavn kontra i det øvrige Danmark?

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også