Statsansatte i USA holdes som økonomiske gidsler

​Senatet har udskudt en afstemning, og dermed vil mange offentligt ansatte i USA mandag være på tvungen orlov.

Senatet i USA har tidligt mandag morgen dansk tid udskudt en afstemning om et forslag om finansiering af det statslige budget. 

Afstemningen var oprindeligt planlagt til senest klokken et natten til mandag amerikansk tid, men er blevet udskudt til mandag middag klokken tolv.

Dermed forbliver det amerikanske statsapparat nedlukket indtil da.

Blandt andet betyder uenigheder om militære udgifter, en grænsemur til Mexico og illegale indvandrere, at en midlertidig forlængelse af det offentlige budget frem til 16. februar endnu ikke har fået den nødvendige opbakning i Kongressen.

Stressende for de føderalt ansatte

- Det er utroligt stressende, siger Jessica Klement, som er næstformand i fagforeningen for Nationalt Aktive og Pensionerede Føderalt Ansatte.

- Alle personer med nøgleposter skal møde på arbejde, uden at vide om de får løn for det. Andre skal blive hjemme på ubestemt tid uden at kende de økonomiske følger for dem selv, tilføjer hun.

Mange af de nedlukninger, som er blevet foretaget, har indtil videre ikke haft så stor betydning for befolkningen. En stor del af den føderale arbejdsstyrke har nemlig typisk fri i weekenderne. 

Men det er en stor del af det føderale USA, som lukker. Det gælder ministerier og nationalparker, mens nødvendige funktioner som flyledere og det føderale forbundspoliti, FBI, fortsat skal fungere. 

Ligeledes bliver post fortsat delt ud. Skoler, politi og sygehuse bliver heller ikke berørt.

Det samme skete senest i 2013, og her måtte cirka 800.000 offentligt ansatte gå på tvunget orlov i over to uger uden løn.

Det amerikanske senat vil mandag klokken 12.00 (klokken 18.00 dansk tid) gennemføre en afstemning om at genåbne regeringen og finansiere statsapparatet i tre uger frem. 

Det er dog stadig er uklart, hvorvidt det er muligt at få tilstrækkeligt med opbakning til, at lovforslaget kan komme igennem, oplyser CNN.

Afstemningen vil finde sted flere timer efter arbejdsdagen for hundredtusinder af offentligt ansatte skulle have været begyndt og tre dage efter nedlukningen af statsapparatet.

Hvad betyder en nedlukning?

 • Uden et budget må den offentlige sektor ikke foretage sig noget - kun hvis der er tale om nødstilfælde.
 • Dermed bliver hundredtusindvis af offentligt ansatte sendt på tvungen orlov uden løn.
 • Når statsapparatet lukker ned, gælder det alle føderale kontorer såsom ministerier, nationalparker, museer og så videre. 
 • Alle føderalt offentligt ansatte bliver sendt hjem uden løn og venter, til politikerne når frem til en løsning.
 • Strengt nødvendige stillinger som flyveledere, grænsekontrolmedarbejdere, folk i militærtjeneste og ansatte ved det føderale forbundspoliti, FBI, bliver ikke sendt på orlov. 
 • Ligeledes bliver breve fortsat delt ud, og skoler, politi og sygehuse bliver ikke berørt. Folk på sociale ydelser vil også fortsat få deres penge udbetalt, ligesom at madkuponer også fortsat vil blive udstedt.
 • En nedlukning i USA skete senest i 2013. Dengang måtte cirka 850.000 offentligt ansatte gå på orlov i over to uger uden løn. Nedlukningen kostede staten omkring 12 milliarder kroner i tabt produktivitet.
 • To tidligere nedlukninger - i 1995 og 1996 - kostede USA's stat omkring 8,5 milliarder kroner.
 • Siden 1976 har der været 18 nedlukninger af statsapparatet i USA.
Kilder: Kongressen.dk og CNN.
 
Emneord: USA, 220118, Statslockout
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 30.11.15 Bæredygtighed
  Danmark med i præsident Obamas ”Mission Innovation”

  USA med præsident Obama i spidsen har taget et ambitiøst internationalt energiforskningsinitiativ, hvor 20 lande – herunder Danmark – forpligter sig til en markant forøgelse af midlerne til energiforskning over en femårig periode. Zuckerberg, Branson, Soros og Bill Gates er blandt de private deltagere.