Statsrevisorerne: Hospitaler svigter hygiejnen

Fra 2013 til 2016 levede 29 procent af rengøringskontrollerne på hospitalerne ikke op til retningslinjerne.

Indsatsen for at forebygge hospitalsinfektioner har været utilfredsstillende fra både Sundheds- og Ældreministeriet, regionerne og hospitalernes side. 

Det konkluderer Statsrevisorerne på baggrund af en beretning fra Rigsrevisionen.

- Statsrevisorerne finder det foruroligende, at niveauet for sundhedspersonalets overholdelse af hospitalernes egne retningslinjer for hygiejne, for eksempel rene hænder, er så lavt – ikke mindst fordi det anses som den mest effektive måde at afbryde smitteveje på. 

Følg sundhedsdebatten

Vi samler de væsentlige historier fra sundhedsområdet lige her. 

Vær med i temaet - bliv redaktør på DenOffentlige. Skriv til os for at høre mere

Fra 2013 til 2016 levede 29 procent af rengøringskontrollerne på hospitalerne ikke op til retningslinjerne.

For håndhygiejne og uniformshygiejne levede hospitalerne ikke op til retningslinjerne i henholdsvis 54 procent og 43 procent af kontrollerne. 

- Den manglende overholdelse af retningslinjerne for hygiejne forøger risikoen for infektioner, skriver Statsrevisorerne i beretningen.

Heri kritiserer de også, at der fra 2013 til 2016 ikke har været opstillet specifikke nationale reduktionsmål for hospitalsinfektioner i alle regionerne.

Samtidig betegnes udviklingen i brugen af antibiotika som "ikke tilstrækkelig rationel", idet der udskrives for meget og for bredspektret antibiotika. 

- Det skyldes blandt andet, at hospitalernes arbejdsgange ikke altid understøtter rationel brug af antibiotika, skriver Statsrevisorerne.

Statens Serum Institut anslår, at mellem syv og ti procent af alle indlagte patienter i Danmark, svarende til cirka 60.000 patienter årligt, får en hospitalsinfektion. 

Infektionerne opstår, når patienter bliver smittet med skadelige mikroorganismer. Statens Serum Institut vurderer, at det er muligt at nedbringe antallet af hospitalsinfektioner med op til 20 procent.

Statsrevisorerne skal holde styr på, at skatteborgernes penge bruges, som Folketinget har besluttet, og at pengene forvaltes så effektivt som muligt.

Statsrevisorerne kan udtale kritik af for eksempel ministre, ministerier, styrelser og tilsyn på baggrund af rapporter fra Rigsrevisionen. 

Kritikken kan falde i ni grader, hvoraf "utilfredsstillende" er den fjerde mest skarpe kritik.

 

FAKTA: Statsrevisorerne har ni grader af kritik
Statsrevisorerne skal holde styr på, at skattekronerne bruges, som Folketinget har besluttet.

Her kan du læse om Statsrevisorernes opgave og de forskellige grader af kritik:

* Statsrevisorerne skal holde styr på, at skatteborgernes penge bruges, som Folketinget har besluttet, og at pengene forvaltes så effektivt som muligt.

* Statsrevisorerne kan udtale kritik af for eksempel ministre, ministerier, styrelser og tilsyn på baggrund af rapporter fra Rigsrevisionen. 

Er kritikken af en minister særlig slem, siger man, at en minister har fået "en næse".

* Statsrevisorerne besluttede i 2007 at indføre en "karakterskala" for kritikken, som går fra det mest positive til det mest negative. 

Den ser sådan ud:

- finder det meget/særdeles positivt.

- finder det positivt.

- finder det tilfredsstillende/er tilfredse med.

- påpeger/understreger/henstiller/forventer.

- beklager/finder det bekymrende/foruroligende.

- finder det utilfredsstillende/er utilfredse med/og indskærper.

- kritiserer/finder kritisabelt/kritiserer skarpt/og indskærper.

- påtaler/påtaler skarpt.

- påtaler skarpt og henleder særligt Folketingets opmærksomhed på.

Kilde: Folketinget.

/ritzau/

 

Emneord: Hygiejne, Hospitalsområdet, Hospitalsdrift, Rengøring, Statsrevisorerne, Sundhedsområdet, Sundhedspersonale, Smittekæde, Infektioner, Statens Serum Institut, Uanmeldte kontroller, Dokumentationskrav, Retningslinier, 161117
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 21.11.17 M.S. Carstens
  Igen

  Teamet er ikke glemt

 • 18.11.17 M.S. Carstens
  @Anne-Marie Krogsbøll

  Ja, netop!
  både her og der sidder der alt for mange, der har fået adgang til at mele sing egen kage
  og det gælder helt fra medicinalindustriens fangearme og ned gennem systemet, til sidst uddannede fra sognestuens "store ledvogter eksamen",
  som alle snakker godt for sig og sit, men total tilsidesætter de´n borger, som de netop står over for,
  ja, netop under parolen:
  "at finde projekter at profilere sig med"

  "at finde projekter at profilere sig med", er, efter min observation, blevet mere og mere højtrangerende i systemerne, efter at mangt og en bliver ansat, her eller der, ud fra en anden (nyansat i stilling xyz?), som bare kom ind i systemet, for at "det nu skulle se godt ud på det kommunale papir" og om så det var/er skudt HELT ved siden af menig borgers behov, betyder mindre,
  når bare nogle kan bryste sig af det
  og, ja SUK,:
  andre, under dem, sluprer mentaliteten til sig, HELT ned til "jeg er ansat xyz?, og du, som borger, har at indrette dig/affinde dig derefter!

  Og veee den, som protesterer!, lige fra medicinalindustriens fangearme, til hjemme"plejen"s lokale hønsegård, hvor det gamle kobbel af hyener stadig har fat i tøjlerne til det, som de´, i opadgående retning, kan klamre sig til,
  om så det skal koste borgerens sidste håb/opråb, om et anstændigt liv!

  .....
  tjaa, og hvor/hvornår bliver f.eks. handicappedes ret, til et tilnærmelses værdigt liv, på niveau med familie/aldersligestillede/interessebetonede medmennesker, intrepreneret, frem for, at handicappede skal sidde underkastet ældreforsorgen, uden at kunne bede om, at selv de mest basale ting i livet, bliver tilgodeset/respekteret, som feks. hygiejen ved medicinhåndtering eller en tilpasset ernæring, UDEN at en og anden fra "det interne hiraki" skal kunne gøre sine hoser grønne overfor højerestående, ved at sparke den handicappede ud over vippen;
  mellem at kradse neglene til blods oppe på bordkanten/opråb, eller at få slugt et eller andet fra kakao til joughurt, så skroget i det mindste har lidt at overleve på, til i morgen.

  Det er nærmest blevet en hel legitim enhed, i det offentlige, at hytte sit job/projekt, frem for borgeren, som har hjælp behov.

  Penge er der nok af, bare ikke til borgerens beskedne behov.

 • 17.11.17 Anne-Marie Krogsbøll
  Back to basics

  Hvad nytter det med den højt besungne forskning i vore sundhedsdata, som bruges som begrundelse for at underminere retten til privatliv, når man ikke engang kan finde ud af det helt basale, nemlig at hygiejnen skal være i orden på hospitalerne. Man kunne godt få den mistanke, at det ikke handler om befolkningens sundhed, når man vil ekspropriere sundhedsdata, men om at finde projekter at profilere sig med, og som medicinalindustrien kan spinde guld på. Ellers er det svært at forstå, at man ikke straks gør det helt indlysende, nemlig at få styr på hygiejnen.

 • 15.11.17 M.S. Carstens
  Tjaa,

  Så er det da intet under, at også både visitatorer, sygeplejersker og sosu-assistenter også tilsidesætter enhver alm hygiejenpraksis i hjemmeplejen?
  De er jo oplært til, at skulle kunne håndhæve hygiejnen på sygehusene :(

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også